Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS MBO-TEAM VERTEGENWOORDIGT NEDERLAND IN POLEN

Helicon-studenten naar AgrOlympics voor boeren

JULES HAMELEERS

Met enorme trekkers rijden, hooibalen stapelen en leidingen buigen. Dat moeten vier leerlingen van de landbouwschool Helicon MBO Boxtel doen tijdens de Europese AgrOlympics vanaf 31 mei in Polen. Pepijn van Marrewijk, Tom van Loon, Vera Verstegen en Bram Huvenaars zijn uitgekozen om namens Nederland deel te nemen aan de Olympische Spelen voor boeren.

,,Het is niet alleen een wedstrijd, maar ze leren ook andere culturen kennen: hoe wordt er nou geboerd in andere landen?", zegt begeleidend docent Thomas van den Heuvel over de vier studenten die zijn team vormen. De agrariërs to be lijken al zeer bekwaam in hun vak. Tom rijdt met speels gemak en één hand op het stuur een tractor met aanhanger van zo'n vijftien meter een hoge garagepoort binnen.

NEGENDE

Tom en Pepijn deden twee jaar geleden al mee aan de boerenspelen. ,,Het was superleuk en het ging best goed. Na de eerste ronde stonden we derde en uiteindelijk zijn we negende geworden", vertelt Pepijn bescheiden. Zijn docent glimt echter van trots als hij praat over de prestaties van het landbouwteam: ,,Er eindigde nog nooit een Nederlandse groep zo hoog."

VRIENDSCHAPPEN

Bij de vorige deelname van de Boxtelse school zijn er ook vriendschappen ontstaan. ,,We hadden gelijk een klik met het team uit Finland", aldus Pepijn. Ook zijn sommige Boxtelse leerlingen later nog op bezoek geweest in het Noord-Europese land, vertelt docent Van den Heuvel. ,,En het is erg interessant om te leren hoe in andere landen gewerkt wordt", volgens Pepijn. ,,Sommige plekken hebben bergen en andere zijn vlak, net als hier. Dan verschilt de landbouw natuurlijk ook heel erg." Voor dit jaar schat Pepijn de kansen van het Boxtelse team vrij hoog in: ,,Een plek in de top vijf moeten we zeker kunnen halen."

FOTO BOVEN: Tom van Loon, Vera Verstegen, Bram Huvenaars, Pepijn van Marrewijk en docent Thomas van den Heuvel (van links naar rechts) van Helicon MBO Boxtel zijn klaar voor hun deelname aan de AgrOlympics in Polen. (Foto: Peter de Koning).


ZONNEBOOT BAANDERHERENCOLLEGE HOUDT GESLAAGDE TESTVAART

Met 17 km/u over De Langspier op zonne-energie

Na maanden ontwerpen, schilderen, schuren en bouwen is hij eindelijk af: de zonneboot van het Baanderherencollege (BHC) ging dinsdag voor het eerst recreatieplas De Langspier op. Zaterdag vaart stuurvrouw Guusje Schalkx de eerste wedstrijd van het seizoen in Harlingen namens het BHC. Mede-bouwer Daan Meulenpas: ,,Hij blijft in ieder geval drijven."

Zonder enige moeite draait Guusje de strakke boot met een professionele uitstraling parallel aan de kade. ,,En hoe hard ging 'ie?!", vraagt begeleidend docent Rob Kouwenberg, die een achtergrond heeft in de jachtenbouw. Zeventien kilometer per uur, concludeert Guusje. ,,Dat is hard, of niet?"

Sinds begin dit schooljaar bouwt Daan samen met Teun Bressers, Luuk Witlox, Reno van der Sar en Jeremy de Kort de boot die vaart dankzij zonne-energie. Guusje maakte het onderwerp dat geïnspireerd is op een Italiaanse speedboot uit de jaren zestig. Dinand Verhoeven, Jens van Beers en Mark van Doleweerd beschilderden het vaartuig.

Zaterdag 10 en zondag 11 mei vaart de BHC-boot tegen 32 andere scholen.

Afbeelding