Afbeelding
Foto:

LIEMPDSE PSV-VOETBALSTER STOPT NA ELF SEIZOENEN TOPSPORT

Mauri eindigt voetbalcarrière

MARC CLEUTJENS

'Lekker gedaan Mautje!' Het regent complimenten op veld 4 van sportcomplex De Herdgang van PSV in Eindhoven. Het is dinsdagavond even na zes uur als Mauri van de Wetering (27) met haar teamgenoten de voorlaatste training van de voetbaljaargang 2018-2019 afwerkt. Vanavond staat de Liempdse nog eenmaal binnen de lijnen en dan zit haar actieve voetballoopbaan erop. ,,Ik ga het spelletje wel missen hoor."

Slechts een handjevol toeschouwers kijkt naar de training van de PSV Vrouwen, die dit seizoen lang meestreden voor het kampioenschap. Na een paar pittige partijtjes verlaten de speelsters het kunstgrasveld. ,,Nee, ik ben niet echt aan het aftellen hoor", glimlacht Mauri als ze even later op een terrasstoeltje naast het veld gaat zitten. ,,Ik weet al even dat ik ga stoppen, de knoop is eerder doorgehakt. Ik bekijk het nuchter: nog één training op donderdag, vrijdag een teamuitje en dan zit het erop."

Vorige week maakte PSV bekend dat Mauri haar voetbalschoenen aan de wilgen hangt. ,,In 2017 ben ik gaan nadenken over mijn toekomst. Ik heb met veel mensen gepraat en afgelopen zomer besloten dat dit mijn laatste seizoen is." De Liempdse, die momenteel in Best woont, vindt het mooi geweest. ,,Ik speel al sinds mijn zestiende op het allerhoogste niveau en heb heel veel dingen moeten laten schieten om mijn droom te verwezenlijken", vertelt ze.

VOETBALDROOM

Mauri ademt voetbal, al sinds haar kinderjaren. Ze voetbalde bij DVG in haar geboorteplaats Liempde en later bij ODC in Boxtel. In die jaren werd ze al geselecteerd voor KNVB-elftallen en maakte ze deel uit van nationale jeugdselecties. ,,Ik was zestien jaar toen ik bij Willem II ging spelen en debuteerde in de eredivisie." Toen de tricolores de stekker uit het vrouwenteam trokken, verkaste Mauri naar VVV Venlo. Een jaar later maakte ze met meerdere teamgenoten de overstap naar PSV en belandde ze bij een club waar een topsportklimaat heerst. ,,Hier is mijn voetbaldroom uitgekomen", glundert de voetbalster. ,,Ik ben een echte PSV-supporter, de club betekent alles voor me. Hoe mooi is het om hier zeven seizoenen op het allerhoogste niveau actief te mogen zijn."

IN ORANJE

Bij PSV beleefde Mauri veel hoogtepunten, al bleven grote sportieve successen uit. ,,Ik heb enkele bekerfinales gespeeld. In mijn laatste seizoen zijn we tot de een na laatste speelronde heel dicht bij de titel geweest, maar uiteindelijk waren we niet goed genoeg. Dat was heel jammer. Maar we hebben het knopje snel omgezet en zijn weer keihard aan de slag gegaan." Naast hoogtepunten beleefde Mauri ook dieptepunten. In 2013 raakte ze ernstig geblesseerd. Een kruisbandkwetsuur hield haar lang aan de kant. ,,De revalidatie duurde een jaar en daarna heb ik nog minstens zes maanden wedstrijdritme moeten opdoen", blikt ze terug. Met belangstelling volgt ze de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen, die zich binnenkort gaan voorbereiden op het wereldkampioenschap in Frankrijk. ,,Ik heb kaartjes voor alle poulewedstrijden", straalt Mauri. ,,Kika van Es is een van mijn beste vriendinnen. Ik speelde met haar bij Willem II, VVV Venlo en PSV en spreek haar elke dag. Ik maak zo dus van dichtbij mee hoe het met de meiden gaat. Hoe het WK gaat verlopen? Ik denk dat Oranje ver kan komen als de juiste flow er is."

CULTUURBEWAKER

Nu het afscheid nabij is, richt Mauri zich op haar maatschappelijke carrière. Ze heeft zich daarop prima voorbereid door de opleiding Sport & Bewegen te volgen en sportmanagement en economie te studeren aan de Johan Cruyff Academy. ,,Ik heb een leuke baan als commercieel medewerker binnendienst bij hekwerkproducent Heras. Dat is best aanpoten hoor: 24 uur werken en zes dagen per week trainen." Lachend: ,,Ik ben elke dag als eerste op mijn werk om ook weer op tijd te kunnen vertrekken." Nu ze stopt bij PSV, kan Mauri meer uren gaan werken bij Heras. Daarnaast ontstaat meer ruimte voor leuke dingen. Een avondje stappen met vriendinnen. Spontaan een weekje op vakantie gaan. Of lekker uit eten gaan zonder op te hoeven letten. ,,Ik verlies PSV niet uit het oog hoor", benadrukt de Liempdse. ,,Ik zit bij elke thuiswedstrijd in het stadion en ik hoop zo dat ze kampioen worden. Volgend seizoen ga ik met Aline Zeler twee keer per week een nieuw meidenteam trainen. Daarin zitten speelsters tussen 15 en 19 jaar. Met dit team wil PSV bereiken dat de overstap naar het eerste elftal makkelijker wordt."

In meerdere publicaties werd Mauri aangeduid als 'cultuurbewaker' van PSV. ,,Ja, ik heb het ook gelezen", lacht ze. ,,En ik denk dat het wel klopt hoor. Ik ken de club na zeven seizoenen natuurlijk heel goed en ben niet op mijn mondje gevallen. Als er dingen gebeuren die in mijn ogen niet passen bij PSV, dan zal ik dat zeker zeggen." PSV omschrijft ze als warm en vriendelijk. ,,Ik geniet hier elke dag. Waarom? Omdat we hier meer denken aan elkaar dan aan onszelf."

Mauri speelde 128 officiële wedstrijden voor PSV waarin ze negentien doelpunten maakte. In totaal speelde ze 177 duels op het hoogste niveau en scoorde ze 35 keer. De Liempdse droeg negen keer het shirt van Nederland onder 17 (twee doelpunten) en werd 24 keer geselecteerd voor Nederland onder 19 (zes doelpunten).

FOTO BOVEN: Elftalfoto van de PSV Vrouwen. Mauri van de Wetering (middelste rij, vijfde van rechts) neemt afscheid, maar blijft aan de club verbonden als trainer van een nieuw meidenteam.


LID VAN JEU-DE-BOULESVERENIGING DE WALNOOT WINT ZILVER

Boxtelse vicewereldkampioen doublette

Matilda Boström, woonachtig in Boxtel, mag zich sinds zondag vicewereldkampioen doublette noemen. Doublette is pétanque voor tweetallen. Boström is lid van de plaatselijke jeu-de-boulesvereniging De Walnoot.

Samen met haar teamgenote Jessica Johansson kwam Boström op het toernooi in het Spaanse Almerimar uit namens Zweden. Het duo sleepte het zilver in de wacht.

De Zweedse vrouwen plaatsten zich als negende equipe voor de achtste finales. Daarin boekten Johansson en Boström een zwaarbevochten overwinning op Luxemburg: 13-11. Een ronde verder bleek Noorwegen een eenvoudigere tegenstander: 13-7 voor de Zweedse speelsters. In de halve finale wachtte Canada, met tweevoudig vicewereldkampioen Mayrese Bergeron in de gelederen. De partij eindigde met 13-5 in het voordeel van Zweden.

De grootste uitdaging van de carrière van het duo volgde zondag: de meervoudig wereldkampioenen uit Thailand. In eerste instantie liepen Boström en Johansson uit naar een comfortabele voorsprong van 4-1, maar toen keerde het tij. Een schot van de Boxtelse was net te lang, een boule van de Thaise tegenstanders verplaatste zich richting butje en dat betekende een punt voor Thailand.

Prompt kreeg Thailand meer bravoure. De speelsters toonden hun uitmuntende techniek. Zweden was niet meer opgewassen tegen dit geweld en moest genoegen nemen met een tweede plaats.

Jeu-de-boulesvereniging De Walnoot ontving maandag een zeer tevreden Matilda Boström in Boxtel. Haar clubgenoten zijn trots op haar. Boström is tijdens Boule-ervaar, avonden die de jeu-de-boulesvereniging in de zomermaanden houdt, aanwezig om haar enthousiasme op jongere mensen over te brengen.

FOTO ONDER: Johansson (links) en Boström testen of de medailles echt zijn. (Foto: JBV De Walnoot).

Mauri van de Wetering zet een punt achter haar actieve voetballoopbaan. De Liempdse speelde zeven seizoenen bij de PSV Vrouwen. (Foto's: Photo-Prestige).
Afbeelding