Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'KAMERS MET KANSEN' BIEDT HULP MET OP ZELFSTANDIG WONEN

Een eigen plek voor jeugd zonder thuis

JULES HAMELEERS

Indonesisch koken kan hij als de beste, maar omgaan met geld vindt hij moeilijk. Damian (20) heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar nu heeft hij wél een eigen kamer. Met een beetje hulp. Die wordt hem geboden, omdat hij in een huis aan de Adrianastraat in Boxtel woont van corporatie Sint-Joseph binnen het project Kamers met Kansen. Begeleider Marieke van den Heuvel: ,,We helpen de jongeren met dingen waar ze iets kunnen leren: of dat nou boodschappen doen is of een verzekering afsluiten."

Een tafeltje met twee fauteuils ernaast, een tv en een eenpersoonsbed met een overtrek dat bedrukt is met afbeeldingen van auto's. Damian heeft zelfs een eigen badkamer. ,,Ik mocht kiezen, omdat ik de eerste hier was", vertelt hij grijnzend.

Maar zo'n luxe was het voor hem niet altijd. Omdat hij veel drugs gebruikte, stuurden zijn ouders hem naar een afkickkliniek. Hij woonde bij zijn vriendin, in 's-Hertogenbosch, bij zijn opa en oma, in orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle en weer bij zijn vriendin. ,,En ik heb nog even gezworven." Nu gaat het gelukkig beter: Damian heeft een bijbaan die hij leuk vindt, een opleiding op het oog en zijn eigen kamer. Wel blowt hij nog, maar van de harddrugs is hij af.

THUIS

De doelgroep voor Kamers met Kansen zijn jongeren die wel zelfstandig zijn, maar nog niet helemaal voor zichzelf kunnen zorgen. In het pand, waar eerst cliënten van zorginstelling Cello en later de Eritrese vluchtelingenmeisjes woonden, zijn negen kamers beschikbaar voor jeugd van zeventien tot en met 21 jaar. Zes zijn er op dit moment besproken, voor twee ruimtes worden nog bewoners gezocht. Ook is er één noodbed. De jeugd heeft beschikking over een keuken en in de grote benedenruimte komt fitnessapparatuur te staan. De muren zijn vooralsnog kaal, de ruimtes klinken hol en de tuin staat nog niet in bloei, maar het pand is wel een thuis voor jongeren die nog niet goed weten wat dat is. Zoals Damian.

Elke dag tussen één en negen uur is er een begeleider aanwezig in het pand. Een keer in de week heeft Damian een gesprek met Harm, zijn persoonlijke coach. Die helpt hem dan met dingen waar hij het moeilijk mee heeft. Ook stellen ze samen doelen op die de hij bereikt wil hebben voordat hij het pand van Sint-Joseph na twee jaar moet verlaten. Waar Damian nog moeite mee heeft, is zijn financiën op orde houden. Op de vraag of hij slecht met geld om kan gaan, antwoordt hij lachend: ,,Ik geef het wel graag uit, ja."

GADO GADO

Marieke legt uit dat jongeren hulp krijgen waar ze die het hardst nodig hebben; met jongeren die nog geen ei kunnen bakken, wordt samen gekookt. Maar daar heeft Damian geen problemen mee. ,,Ik zorg al heel lang voor mezelf", vertelt hij. Zijn specialiteit is de Indonesische keuken; gerechten zoals Gado Gado heeft hij leren maken van zijn opa, die er geboren is. ,,En dan ruikt het hier lekker joh, als hij dat kookt", glimlacht Van den Heuvel. Toch is dat niet zijn lievelingseten. Na even nadenken: ,,Ja,toch wel kebab."

FOTO BOVEN: Damian (20) woont in een pand van Kamers met Kansen onder begeleiding van onder andere Marieke van den Heuvel. (Foto: Peter de Koning).