Afbeelding
Foto:

VERA VLEERMUIS LEERT SCOUTS ALLES OVER PLANTEN EN DIEREN

Scouting Boxtel opent eigen leertuin

RENS VAN DEN ELSEN

Scouting Boxtel heeft er even op moeten wachten, maar gisteravond was het dan zover. De leertuin werd geopend. Naast een mooie opvulling van een ongebruikt stukje terrein, past het ook goed bij de doelstelling van de scouting. Verkennersleiding Erik Weug nam anderhalf jaar geleden het initiatief en presenteerde trots voor enkele speltakken het resultaat.

De leertuin is tot stand gekomen dankzij een subsidie van nationaal landschap Het Groene Woud. ,,Dat schreef in 2017 een ideeënwedstrijd uit om te komen tot een vergroting van de biodiversiteit op nieuwe manieren. Ik ben daar samen met nog twee anderen eens over na gaan denken", vertelt Weug trots. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat natuur en scouting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en ontstond het idee voor een tuin waar de scouts hun programma konden draaien en tevens iets konden leren over planten en dieren. ,,Want als zij op jonge leeftijd al respect krijgen voor de natuur, hebben ze dat later ook", concludeert Weug.

,,Met de hulp van de stichting Landschap, Natuur en Milieu Haaren (LNMH, red.) hebben we de tuin aangelegd in het achterste deel van ons terrein bij het scoutinggebouw. Dat werd eigenlijk niet echt gebruikt en heeft nu dus een mooie bestemming gekregen", aldus Weug. De hete zomer van vorig jaar gooide nog bijna roet in het eten. Weug: ,,Het was zo droog dat we bang waren dat de toen net geplante fruitboompjes het zouden begeven. Maar gelukkig schieten ze nu toch nog uit."

De scouts leren middels verschillende bordjes over allerlei dieren die gebruikmaken van de elementen in de tuin, zoals 'Vera Vleermuis'. Weug: ,,Daarnaast hebben we een boekje gemaakt dat stafleden kunnen gebruiken om een programma samen te stellen. Leuk en leerzaam dus."

FOTO ONDER: Welpen Teun en Gijs mochten de leertuin officieel openen door een aalbes te planten. (Foto: Rens van den Elsen).