De waterbuffels van Wendy, Frens en Thijm van Oirschot op Nergena laten zich gemakkelijk aanhalen en de kalfjes al helemaal. Die likken graag het zout van mensenhanden. (Foto: Peter de Koning).
De waterbuffels van Wendy, Frens en Thijm van Oirschot op Nergena laten zich gemakkelijk aanhalen en de kalfjes al helemaal. Die likken graag het zout van mensenhanden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FRENS EN WENDY VAN OIRSCHOT VERNIEUWEN HUN BOERENBEDRIJF OP NERGENA

Koeien maken plaats voor waterbuffels

LINDA VAN DE WIEL

Het was een enorme omslag, maar spijt hebben ze geen moment. Frens (45) en zijn vrouw Wendy (44) van Oirschot zijn in november vorig jaar aan Nergena 16 in Boxtel gestart met een waterbuffelboerderij die inmiddels 160 dieren telt. De naam is kort maar krachtig: D'n Buff. Frens: ,,We hebben jarenlang een melkveebedrijf gehad waarin we steeds méér melk voor minder geld moesten produceren. Sinds de overstap hebben we ons werkplezier weer terug."

Trots laten ze de stallen van de waterbuffels zien. Frens en Wendy runnen het bedrijf op Nergena samen, Thijm (16) - de zoon van Frens - is dagelijks veel uren bij de dieren te vinden. ,,Elke ochtend voordat school begint, is hij al in de stal aan het werk", vertelt Frens trots. ,,Ook als hij op stap is geweest, is hij elke ochtend om half zeven present."
Thijm zit in het eindexamenjaar van het Baanderherencollege en start in het nieuwe schooljaar met een opleiding aan Helicon MBO. ,,Ik heb bij verschillende ondernemingen gewerkt, zoals een varkensboerderij. Maar ik wil dit bedrijf graag overnemen." Frens vindt dit een goed idee: ,,Ik zag het niet zo zitten dat hij de melkveehouderij zou overnemen. Nu vind ik het schitterend dat hij in ons bedrijf willen stappen."

OOGKLEPPEN

De overstap die Frens en Wendy maakten, kwam niet uit de lucht vallen. ,,We werkten wekelijks zo'n tachtig uur en hielden aan het einde van de maand nauwelijks geld over. We hebben toen onze oogkleppen afgezet en bedacht wat we allemaal voor verdere mogelijkheden hadden", vertelt Frens. Ideeën als een bed and breakfast, een speelboerderij en een kamelenmelkerij passeerden de revue. En ook het opzetten van een waterbuffelboerderij werd genoemd.
Wendy: ,,We besloten voor de laatste optie te kiezen en zijn in november gestart met D'n Buff. Vanaf het moment dat ik ons logo deelde op Facebook liepen de vragen om producten al binnen. Er is zóveel vraag naar en omdat we werken in een nichemarkt krijgen we een fatsoenlijke prijs voor ons product. Hiermee zijn we erg blij want er is meer dan het boerenleven. We zijn een gezin met Thijm en onze jongste zoon Lau van vijf jaar."

MODEWERELD

Het ondernemerspaar sloot een vijfjarig contract af met verkooporganisatie Buffalo Foods. Die neemt de buffelmelk af en zorgt zo voor een stabiel inkomen. ,,Maar onze melk wordt ook gebruikt door Het IJscafé in Boxtel en Schijndel en verkocht op verschillende locaties", aldus Wendy. ,,Vanuit huis verkoop ik ook producten zoals yoghurt, maar ik weet nog niet of ik een eigen winkel wil beginnen of vooral wil leveren aan andere ondernemers. We zijn pas zo kort bezig en de markt is groeiende. Vooral buffelmozzarella is hip."
Hoewel de overstap van koeien naar waterbuffels voor Frens groot is, heeft Wendy een nog veel grotere switch gemaakt. Voordat zij haar man ontmoette, werkte zij in de modewereld. ,,Veel mensen verklaarden me voor gek toen ik besloot in het boerenbedrijf te gaan werken, maar het bevalt me prima."

GRAAG KNUFFELEN

De vier gezinsleden zijn dol op de waterbuffels. ,,Het zijn enorm sociale, imposante, nieuwsgierige én eigenwijze dieren. Als ze iets niet willen, doen ze het ook niet", legt Frens uit. Wendy vult aan: ,,Als je een waterbuffel op de billen slaat om haar vooruit te krijgen, stapt ze juist naar achteren. Maar ze zijn heel zachtaardig en knuffelen graag. Ze knorren in plaats van loeien."
De zorg voor een waterbuffel is anders dan die voor een koe. ,,Van koeien wordt verlangd dat ze een topproductie van ongeveer dertig liter melk per dag leveren. Voor waterbuffels is dat acht liter", legt Frens uit. ,,Het dieet van een koe is dan ook afgemeten. Onze buffels eten voornamelijk gras en hooi. Daarnaast zijn buffels bijna nooit ziek, hebben ze een hogere levensverwachting en worden ze op natuurlijke wijze door een van onze twee stieren gedekt. Er komt geen kunstmatige inseminatie aan te pas."

Het gezin geniet op D'n Buff. Wendy: ,,We runnen onze waterbuffelboerderij samen, het is een écht familiebedrijf."