Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE THEATERPRODUCTIE OVER VOEDSELBANK

'Ik wil vooroordelen wegnemen'

JOLEEN VAN ROOIJ

Boxtelaar Wim van der Schoot werkt momenteel aan een theaterproductie over de voedselbank. Het stuk gaat over ervaringen rondom voedselhulp en welke impact deze situatie op mens en maatschappij heeft. Naast amateurspelers zullen ook cliënten van de voedselbank het podium betreden. De voorstelling gaat naar verwachting in februari 2020 in première en speelt zich af tegen het decor van de Boxtelse Voedselbank. De productie wordt in zo'n tien verschillende gemeenten opgevoerd.

Acteur Van der Schoot kwam in november op het idee een theaterstuk te maken over de Voedselbank. Aanleiding hiervoor was een persoonlijke ervaring. ,,Ik werk als vrijwilliger bij de Voedselbank en ontving destijds een flesje wijn als bedankje. Toen ik met een collega naar zijn auto liep, riep een passant: 'Wel een grote auto onder de kont, maar toch bij de voedselbank lopen.' Deze opmerking vond ik tekenend voor de vooroordelen die bestaan rondom deze hulpverlening. Vanaf dat moment wilde ik iets gaan doen voor de grote groep mensen die door uiteenlopende oorzaken tijdelijk afhankelijk is van voedselhulp."

BEGRIP KWEKEN

Van der Schoot heeft als doel begrip kweken voor de problematiek, vooroordelen uit de wereld helpen en duidelijk maken waarom deze voedselhulp nodig is. Om zijn project zorgvuldig voor te bereiden zocht Van der Schoot vorig jaar contact met cultuurverbinder Romijn Conen. Inmiddels hebben de twee al een aantal overlegmomenten achter de rug en werken ze hard aan de begroting en het plan van aanpak. ,,Ik vind het een fantastisch initiatief van Wim. Hij heeft me met dit plan echt geraakt. Als theatermaker passen maatschappijkritische stukken helemaal bij mijn passie en ervaring. Prachtig dat er mensen in Boxtel zijn die hun verhaal willen vertellen en dit via Wim naar buiten willen brengen", legt Conen uit.

FONDSEN

Momenteel zoeken de mannen naar middelen om de productie te financieren. Conen vervult bij dit project een ondersteunende en adviserende rol. ,,Dit is niet zomaar een amateurvoorstelling. Het is meer dan een leuk uitje. Het moet een avond zijn die mensen op andere gedachten brengt. Tijdens de voorstelling komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Het is een stuk waarvoor je als maker wel even wat meer in je mars moet hebben. Vandaar dat we zoeken naar een coach die over de schouder van Wim mee kan kijken en ervaring heeft met het schrijven van theaterstukken. Ook zoeken we naar ondersteuning bij de regie. Qua financiën is er wel wat mogelijk, maar mijn potje is zeker niet toereikend. Ik onderzoek de mogelijkheden voor wat betreft steun van de provincie, sponsoring of wellicht crowdfunding", vertelt Conen.

Arjen Witteveen, voorzitter van Voedselbank Boxtel, Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel, juicht het plan toe en werkt graag mee om de voorstelling te faciliteren: ,,Onze grootste uitdaging is meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden van de Voedselbank. Er is een grote groep die nog geen gebruik maakt van de voedselhulp, maar daar wel recht op heeft", aldus Witteveen.

AANMELDEN

Van der Schoot is op dit moment druk met het schrijven van het script: ,,Er is plek voor vier of vijf amateurspelers." Mensen die over hun ervaringen met de Voedselbank een verhaal te vertellen hebben en personen die het leuk vinden om mee te werken, kunnen een e-mail te sturen naar wtvanderschoot@ziggo.nl. De repetities gaan in september van start. Bedrijven en instellingen die ideeën hebben om deze theatervoorstelling financieel te ondersteunen of professionele ondersteuning kunnen bieden op het gebied van scriptschrijven en regie, kunnen zich richten tot Romijn Conen via info@cultuurverbinderboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Wim van der Schoot (rechts) en Romijn Conen zijn bezig een theaterproductie over de voedselbank gestalte te geven. Ze zoeken nog amateurspelers die mee willen doen. (Foto: Peter de Koning)

VOORLICHTING OVER DE VOEDSELBANK

Armoede is soms dichtbij

JAN HERMENS

Groep acht van de Angelaschool krijgt les over de Voedselbank, van vrijwilligers Els van Breugel en Ad van der Heijden. ,,We kennen hier schoolfruit, maar er wordt nog wel eens een appeltje weggegooid, na twee happen", zegt meester Abel.

De les is didactisch weloverwogen opgebouwd. Van armoede wereldwijd naar minima in Nederland en zo naar lokaal niveau, de Voedselbank Boxtel en omstreken. Van Breugel: ,,In ons land betekent armoede meestal niet dat je elke dag een strijd voert om te overleven. Het houdt wel in dat er weinig geld is voor eerste levensbehoeften en al helemaal niet voor luxe. Wanneer na toetsing blijkt, dat mensen te weinig inkomsten hebben om van te leven, komen ze in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank."

De leerlingen krijgen een filmpje te zien over een jongetje van wie de ouders het niet breed hebben. ,,Wel een beetje zielig", vinden Ellen en Cas. ,,Maar we vinden hem ook dapper."

Van Breugel maakt duidelijk dat mensen om tal van redenen met armoede te maken kunnen krijgen. ,,Dat kan zomaar gebeuren. De ouders van het jongetje in de film konden om medische redenen niet meer werken. De Voedselbank biedt dit gezin uitkomst."

SUPERMARKTEN

Van der Heijden vult aan: ,,We voorzien cliënten niet volledig van eten, de pakketten vormen een aanvulling op hun menu." Hij vraagt daarna of de leerlingen weten waar de levensmiddelen die de Voedselbank uitdeelt vandaan komen. ,,Supermarkten", klinkt het uit de klas. ,,Dat klopt, vrijwilligers halen elke dag bij diverse supermarkten producten op waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. Die verkopen de winkels niet meer, maar wij kunnen ze wel uitdelen, want het is nog gewoon goed voedsel. En in december houden we altijd een actie, dan vragen we winkelend publiek om houdbare levensmiddelen te doneren. " Een leerling merkt nog op dat het ook om eten gaat waarvan de etiketten niet kloppen. Van der Heijden is onder de indruk en geeft aan dat dat komt omdat de Voedselbank niets koopt. ,,We hebben namelijk geen geld."

Meester Abel vertelt de scholieren dat er binnenkort nog een bezoek aan de Voedselbank aankomt. ,,Dan kunnen we zien hoe alles in zijn werk gaat", vertelt hij.

Bewustwording, daar gaat de les over. ,,En we willen leerlingen vertellen hoe ze eenvoudig kunnen bijdragen aan minder voedselverspilling. We leggen uit dat cliënten van de Voedselbank niet anders zijn dan jij en ik, dat onvoorziene omstandigheden er de oorzaak van kunnen zijn dat iemand hulp nodig heeft", zegt Van Breugel.

VOORLICHTING

Om voorlichting op scholen te kunnen blijven geven, zoekt Voedselbank Boxtel en omstreken vrijwilligers, liefst met een didactische achtergrond. Van der Heijden: ,,Ik heb geen onderwijservaring en geef vooral ondersteuning tijdens de lessen. Het is erg prettig om vrijwilligers voor dit scholenproject in te kunnen zetten, die weten hoe ze de aandacht van een klas moeten vangen en vasthouden, die een les kunnen opbouwen. Gepensioneerde docenten zijn ideaal." Belangstellenden kunnen reageren via e-mail: adwilhelmien@gmail.com.

Afbeelding