Afbeelding
Foto: Jan Toelen

NATUURWERKGROEP VERZORGT LEZING

Verspreiding van zaden

Bert de Vaan van de plantenwerkgroep van IVN Oisterwijk geeft donderdag 23 mei, op uitnodiging van de Natuurwerkgroep, een lezing in Liempde over de verspreiding van planten en zaden.

In tegenstelling tot zoogdieren, vogels en insecten, zijn planten niet in staat om zich over grotere afstanden te verplaatsen. Daarom hebben ze andere vernuftige methodes ontwikkeld. Ze maken dankbaar gebruik van wind, water en dieren, die ongemerkt hun zaden met zich meedragen. Hierdoor kunnen planten hele continenten en zelfs complete oceanen oversteken. Maar ook door menselijk handelen verplaatsen planten zich. Denk aan stekken, enten, scheuren, afleggen, oculeren of marcotteren. In de lezing van De Vaan komen de verschillende technieken aan bod waarmee planten en zaden zich kunnen verspreiden.

GRATIS

De presentatie duurt van 20.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23. Toegang tot de lezing is gratis. Meer informatie: www.natuurwerkgroepliempde.nl.


Politiehondenvereniging levert toppers

Nick en Taco halen hoge scores tijdens keuring

De commando's 'zit', 'af' en 'hier' zijn een eitje voor Nick en Taco. Deze viervoeters gooiden zondag hoge ogen tijdens de certificaatkeuring in Helmond voor (toekomstige) politiehonden. Ze kwamen uit namens de politiehondenvereniging Steeds Vooruit uit Gemonde.

Hond Nick behaalde met zijn baasje Willie Toelen uit Gemonde de maximale score van 435 punten. Het duo behoorde bovendien tot de beste combinatie van alle deelnemers aan de keuringsdagen.

Schijndelaar Jan van Venrooij verloor met zijn herdershond Taco bij enkele oefeningen een paar punten. Hond en eigenaar kwamen tot een totaal van 419 punten. Daarmee is Taco klaar voor het grote werk. Die gaat namelijk dienst doen bij de politie Noord-Brabant waar hij wordt ingezet tijdens evenementen en ter ondersteuning van de mobiele eenheid (ME).

Toelen en Van Venrooij hebben met beide honden gedurende drie jaar met veel inzet en doorzettingsvermogen naar deze keuring toegewerkt.

FOTO ONDER: Willie Toelen en Jan van Venrooij samen met honden Nick en Taco. (Foto: Jan Toelen).