Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

FANFARE SINT-WILLIBRORDUS TOONT 8 JUNI NIEUWE UNIFORMEN

In alle vroegte door het dorp

RENS VAN DEN ELSEN

Muziekvereniging Sint-Willibrordus bestaat zeventig jaar en staat daar deze periode regelmatig bij stil. Zondag ging de fanfare dauwtrappen met iedereen die aan wilde sluiten. Hoewel dat slechts zo'n tien mensen waren, hoopt de club op meer bezoekers tijdens het échte jubileumfeest. Dat staat gepland voor zaterdag 8 juni.

Dan presenteren de leden van Sint-Willibrordus hun nieuwe pakken aan de inwoners van Esch. Deze heeft de club aan kunnen schaffen na donaties tijdens het jaarlijkse jeu-de-boulestoernooi en inzamelacties zoals de dienstenveiling en de telebingo. Voorzitter Eric van Roosmalen vertelt trots: ,,Het hele dorp heeft bijgedragen aan onze nieuwe uniformen. Daar waren we echt aan toe, want na ruim dertig jaar is de rek er wel uit. De rode jassen (zoals op de foto boven, red.) werden alleen nog maar gedragen tijdens buitenoptredens. Er werden ook steeds meer andere kledingstukken toegevoegd. Met de nieuwe uniformen maken we er weer een consequent geheel van."

Sint-Willibrordus wil heel Esch laten meegenieten van de nieuwe pakken en loopt 8 juni in mars door het dorp. Er klinkt dan ook muziek van andere muziekverenigingen uit de regio. Na de optocht volgt er voor alle Esschenaren een feestavond met een concert van coverband The Red Cars. De avond wordt gehouden in dorpshuis De Es. De entree is gratis. Hiermee bedankt de muziekvereniging iedereen die heeft bijgedragen aan haar nieuwe uiterlijk.

FOTO BOVEN: In alle vroegte marcheerden de leden van fanfare Sint-Willibrordus door Esch en de groene omgeving. Enkele vroege vogels haakten aan bij het traditionele dauwtrappen van de club en maakte gebruik van het aangeboden ontbijtje. (Foto: Albert Stolwijk).


KRUISBOOGWEDSTRIJD OP SCHIETTERREIN ANTONIUS BLEEK

Liempds gilde strijdt om koningstitel

Wie wordt de koning van het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt? Die vraag wordt zaterdag 1 juni beantwoord, want dan vindt voor de zeventiende keer het koningschieten plaats.

De gildekoning is binnen het broederschap een belangrijke functionaris, vooral van representatieve aard, die als zodanig bij geen andere vereniging bestaat. Iedere broeder of -zuster die het laatste stukje van de houten vogel van de schutsboom schiet, draagt twee jaar lang deze eretitel. De geluksfactor speelt tijdens het schieten een grote rol: iedere deelnemer schiet op dezelfde houten vogel en heeft dus een gelijke kans om het laatste stukje uit de paal te schieten. De huidige koning, Jan van Vugt, probeert zijn positie te verdedigen.

De gildeleden vertrekken om 10.00 uur vanaf gildehuis Het Wapen van Liempde om hoofdman Roger van Laere en gildekoning Van Vugt op te halen. De stoet trekt naar de Sint-Jans Onthoofdingkerk waar een eucharistieviering wordt gehouden met aansluitend de vernieuwing van de eed van trouw aan de kerkelijke en wereldlijke overheid.

Na de mis keert het gezelschap terug naar Het Wapen van Liempde voor de loting waarbij de schietvolgorde wordt bepaald. De titelstrijd vindt plaats op gildeterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk, waar om 13.45 uur de koningsvogel wordt geplaatst. Eerst schiet onder meer burgemeester Fons Naterop, om 14.00 uur begint het eigenlijke koningschieten. Als de winnaar bekend is, wordt de koning officieel geïnstalleerd en klinken de kerkklokken. Om 18.00 uur wordt de nieuwe gildekoning gepresenteerd aan de burgemeester. Om 19.00 uur brengt fanfare Concordia een serenade aan de nieuwe vorst. De dag wordt besloten met een diner in het Sint-Teunis' Honk op Antonius Bleek.

FOTO BOVEN: Op de zaterdag na Hemelvaartsdag houdt het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt in de oneven jaren het koningschieten. De wedstrijd werd in 2017 gewonnen door Jan van Vught. (Foto: Peter de Koning).


EXCURSIE VOOR VROEGE VOGELS DOOR NATUURWERKGROEP

Zangertjes en roofvogels zoeken in Scheeken

Leden van Natuurwerkgroep Liempde (NWG) staan zaterdag 18 mei vroeg op. Vanaf 07.00 uur verzorgen ervaren vogelaars van de club een excursie door natuurgebied De Scheeken. Verzamelpunt is parkeerplaats De Keel aan de Hamsestraat in Liempde. De tocht duurt ongeveer drie uur.

In De Scheeken zijn veel vogelsoorten te ontdekken. De insectenrijkdom en de vele planten lokken er allerlei exemplaren naartoe: van kleine zangertjes tot imposante roofvogels.

Leden van de deskundige vogelwerkgroep herkennen de soorten niet alleen aan hun verschijning, maar ook aan hun roep. Met wat geluk komen deelnemers de grote bonte specht, de buizerd, de boomklever of de kuifmees tegen. Of zelfs de wielewaal, wespendief of goudvink.

Wandelaars doen er goed aan stevig schoeisel aan te doen, een verrekijker mee te nemen en eventueel een middel tegen muggen. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.


Gratis training DVG

DVG houdt woensdag 15 mei in sportpark De Roode Bleek een gratis vrije jeugdtraining. Zowel jongens (4 tot en met 8 jaar) als meisjes (4 tot en met 9 jaar) kunnen tussen 14.00 tot 15.00 uur meedoen. Aanmelden via e-mail: keesvoets@home.nl.

SamenLoop Esch

De Essche carnavalsclubs Nooit Zat en Ikweetmorgenniksmeer houden zaterdag 18 mei een actiedag bij Ons Café ten bate van SamenLoop voor Hoop. Voor minimaal vijf euro wassen leden tussen 12.00 en 17.00 uur auto's aan de Leunisdijk. Vanaf 21.00 uur kunnen bezoekers tegen betaling hun favoriete karaokeliedje aanvragen.

Afbeelding
Afbeelding