Invalidentoilet gewenst bij openluchtevenementen

Beloofd is beloofd dacht ik, maar dit blijkt niet altijd waar te zijn. Vorig jaar tijdens de kermis is onze oud-burgemeester Mark Buijs aangesproken door een kennis van mij, die door omstandigheden gebonden is aan een scootmobiel. Hij vroeg Buijs waarom er voor hem en andere mindervaliden geen invalidentoilet is tijdens dergelijke evenementen. Bij toeval was de verantwoordelijke wethouder ook aanwezig en Buijs trok deze bestuurder letterlijk en figuurlijk aan zijn jas. Deze gaf toe dat dit niet juist was en zou ervoor zorgen dat er tijdens dergelijke evenementen een invalidentoilet is.

Maar tijdens Koningsdag waren er geen toiletmogelijkheden voor mindervaliden. Oeps wethouder, afspraak vergeten? Wat ik ook ergerlijk vond, was dat de toiletten die er wél waren, alleen in de avonduren gebruikt mochten worden. Volgens mij voelt eenieder zich overdag wel eens genoodzaakt om zijn/haar behoeften te doen. Overigens vond ik het geheel rond de verjaardag van onze koning goed georganiseerd (je kunt het nooit voor iedereen goed inplannen).
Ik hoop dat de wethouder zich zijn belofte kan herinneren en bij de volgende evenementen zijn belofte nakomt. Want wees eerlijk: 'hoog water' is geen fijn gevoel. Bij voorbaat dank.

        MARTIN VAN TILLAART


Noordelijke ontsluiting (2)

Het aanleggen van een noordelijke ontsluitingsweg - een lang gekoesterde wens van Boxtel - is voor Esch geen duurzame oplossing voor de verkeersoverlast. Verkeerskundigen zijn het erover eens dat een noordelijke ontsluitingsweg extra verkeer aantrekt dat door Esch zal gaan.

De aanleg van een noordelijke ontsluitingsweg zal ten koste gaan van de leefbaarheid van de bewoners van de Essche nieuwbouwwijk Reigerskant, waar circa 75 huizen gebouwd gaan worden. Zij zullen niet lang kunnen genieten van het open landschap, dat door de gemeente Haaren één van de kwaliteiten van dit gebied genoemd wordt. Dit landschap zal door een mogelijk nieuwe rondweg ernstig aangetast worden. Bovendien zal op de noordelijke ontsluitingsweg vanuit Boxtel de hele dag, dus dag en nacht, vrachtverkeer zijn dat van het industrieterrein Ladonk in Boxtel van en naar de A2 rijdt via, dan wel direct langs Esch. Laten we ons daarom niet blind staren op een randweg, maar ons richten op de mogelijkheden van het huidige wegenstelsel om het verkeersongemak te verminderen.

Esch let op uw saeck. Bezint eer gij begint. Kijk wat goed is voor Esch, verlies het perspectief niet uit het oog.

        CHRISTIEN PIJNENBURG


Biodiversiteit en bomen

Maandag werd in Parijs, door zevenhonderd wetenschappers uit 130 landen, een VN-rapport gepresenteerd over de rampzalige afname van de mondiale biodiversiteit. Eerder had het Wereldnatuurfonds al de noodklok geluid met het Living Planet-rapport 2018. Met bijvoorbeeld bomen planten, tuinen ontstenen en vergroenen en steun geven aan natuurorganisaties, kunnen we allemaal een positieve bijdrage leveren.

De grote waarde van de biodiversiteit van dieren, planten en bomen wordt helaas nog veel te weinig gewaardeerd, ook in Boxtel. Daarom werd de Boxtelse Bomen Brigade opgericht. Een van de eerste activiteiten was letten op het verdwijnen van bomen, en in veel gevallen bleek dat er te vaak en te gemakkelijk wordt gekapt. Met zwakke argumenten als last van blad, vogelpoep of wat suikerhoudend vocht uit lindebomen, gaan vele bomen tegen de vlakte. Met bovendien het grote gevaar dat het hout in de kachel verdwijnt, wat ook negatieve gevolgen heeft.

Gelukkig is er ook landelijk meer zorg gerezen rond de kap van bomen, zelfs hectares tegelijk. Natuurmonumenten besloot voorlopig te stoppen met kappen. Er wordt nu nieuw beleid ontwikkeld. Natuurorganisaties bleken bij hun werk nog nauwelijks verband te leggen met de klimaatontwrichting en fijnstof. Bij verbranding van hout komt veel CO2 vrij en ook (ultra)fijnstof, en dat is uitermate schadelijk voor onze gezondheid; bijv. astma, longproblemen en dementie.


Door een onvergefelijke fout werd op Europees niveau hout aangemerkt als CO2-neutraal, waardoor verbranding van hout buiten de klimaatberekeningen werd gehouden. In theorie wordt bij herplant, als dat al gebeurt, wel weer CO2 opgenomen, maar voordat er weer dikke bomen staan, zijn we zeker zeventig tot honderd jaar verder. Terwijl we voor het behoud van een nog enigszins veilig klimaat juist de komende tien tot twaalf jaar alles op alles moeten zetten om vooral de CO2-uitstoot minstens te halveren. Na jaren van publicaties en debat gaat nu eindelijk in Europa het roer om. Hopelijk ook in Nederland en in Boxtel.

Laten we dus vooral meer bomen planten en genieten van groen in onze tuinen, ook voor je eigen gezondheid; 'Steenbreek' heet de landelijke en lokale actie hiervoor.

        JAN JUFFERMANS


Slachterij Vion verplaatsen naar Oost-Europa?

Naar aanleiding van het debat van Lilian Marijnissen en Rob Jetten over de toekomst van Europa in het programma Buitenhof (zondag 5 mei, NPO 1), wil ik het volgende kwijt: waarom verkast Vion niet in zijn geheel naar Polen of Roemenië? Dan zouden de arbeiders daar kunnen blijven bij hun gezinnen en daar een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen in een betaalbare woning.

Hoe stel je je voor dat deze mensen hier menswaardig kunnen wonen, terwijl er niet eens voldoende betaalbare (huur)woningen zijn voor de jongeren hier? Alles draait om geld en daar moet alles voor wijken! Of toch niet...?

        ANNELIES SLOOTS


Labyrint Stapelen openhouden aub

Het zou wel fijn zijn als de nieuwe eigenaren van kasteel Stapelen het labyrint toegankelijk zouden maken voor de jeugd. Dat is leuk en leerzaam voor kinderen. Als dat op de binnenplaats niet mag, zou het labyrint kunnen worden overgeplant naar het park.

        PITH SCHURE