Afbeelding
Foto:

VION VRAAGT OM OVERKAPPING VOOR VRACHTWAGENS

Verhitte varkens in schaduw voor slacht

PÅL JANSEN

Diverse bewoners in het Boxtelse buitengebied klaagden vorige zomer over de vrachtwagens met varkens die bij hen voor de deur stonden. Chauffeurs zochten daar de schaduw op omdat die ontbrak op het terrein van Vion. Daarom wil de vleesverwerker komende zomer een overkapping gerealiseerd hebben op de parkeerplaats. De vergunning daarvoor is deze week aangevraagd.

De overkapping wordt in totaal 900 vierkante meter en is vijftien bij zestig meter. Het bouwwerk blijft aan de zijkanten open. Chauffeurs parkeren er voor een korte periode hun vrachtwagen voordat de varkens de slachterij in gaan. ,,Hier kunnen zes tot negen wagens wachten, wat ruim voldoende is voor de gemiddelde planning", aldus een woordvoerder.

PARKEERVERBOD

Diverse inwoners in het buitengebied klaagden vorig jaar over de stank en het geluid van de gillende varkens. De gemeente kon er echter niets aan doen, omdat er geen parkeerverbod in het buitengebied geldt. De chauffeurs op hun beurt konden niet bij Vion parkeren vanwege het hitteprotocol: als het warmer wordt dan 27 graden Celsius, komt er onder meer een strakker tijdschema. Daardoor moesten transporteurs die te vroeg kwamen, elders een parkeerruimte zoeken. ,,Wij willen sterk inzetten op maatregelen om het aantal wachtende vrachtauto's te verminderen", licht de woordvoerder toe.

Vion geeft aan dat er aan een combinatie van maatregelen gewerkt wordt om overlast te voorkomen. De woordvoerder: ,,Naast de structurele overkapping werken we met speciale buitenventilatoren die verkoeling bieden. Bij extreme hitte stoppen we met het veevervoer. Vorig jaar is dat voor het eerst gebeurd."

FOTO BOVEN: De hitte zorgde er vorige zomer voor dat vrachtwagenchauffeurs die varkens naar Vion transporteerden, de schaduw in het Boxtelse buitengebied opzochten. Op dit deel van het terrein komt nu een overkapping van vijftien bij zestig meter. (Foto: Pål Jansen, 2018).


RAADSLID REAGEERT OP ANTWOORDEN COLLEGE

SP'er Sannen vindt aanpak van Vion 'te soft'

Het college van B en W vraagt aan Vion om uitleg te geven over zijn uitbreidingsplannen aan Boseind 10. Daarnaast gaat het bestuur van de gemeente Boxtel in gesprek met de vleesverwerker over extra maatregelen. Te soft, vindt SP-raadslid Frans Sannen.

De uitnodiging volgt op aandragen van raadslid Sannen die namens zijn partij twee weken geleden vragen stelde over de uitbreidingsplannen van Vion. Vanwege de klachten die binnenkomen met betrekking tot geuroverlast, vindt hij dat het bedrijf meer actie moet ondernemen dan 'de wettelijke niveaus'.

Vooralsnog gaan burgemeester en wethouders alleen in gesprek met de directie van het bedrijf, onder meer over geuroverlast. Daarnaast gaat het college bekijken wat juridisch mogelijk is om 'naar redelijkheid aanvullende maatregelen' af te dwingen bij Vion.

De vergunningsaanvraag wordt verder getoetst op de bouwverordening, het bouwbesluit en op welstand, antwoordt het college op de eerdere vraag van Sannen op welke grond de aanvraag kan worden afgewezen.

DIERENMISHANDELING

,,Ik vind de aanpak te soft", reageert raadslid Sannen desgevraagd. ,,Er zijn veertien legionellabesmettingen geweest. En eigenlijk kan je spreken van dierenmishandeling: vorig jaar stonden die dieren in de brandende zon te wachten. Ik had gehoopt dat de gemeente dit soort dingen kon meewegen in de aanvraag voor de nieuwe vergunning."

,,Ik vind het prima dat Vion voor extra werkgelegenheid wil gaan zorgen. Maar het is ook de vraag om wat voor werk het gaat. Niet dat hier straks allerlei huisjesmelkers panden vol kunnen stoppen met arbeidsmigranten. Ik verwacht een stukje openheid en eerlijkheid. Er wordt aangegeven dat Vion voldoet aan de wettelijke eisen, maar zo wordt er geen vertrouwen gewekt bij de bevolking."

HYDROBUSINESS

Verder hoopt het raadslid dat ook Hydro Business aansluit bij een eventuele raadsvergadering waarbij Vion aanwezig is. ,,Het college geeft weliswaar aan dat dit een apart bedrijf is, maar de waterzuiveraar werkt alleen voor Vion en staat op het terrein van de vleesverwerker."


'Had Boxtel invloed op planning van werken ProRail?'

Had de gemeente iets te zeggen over de planning van de huidige spoorwerkzaamheden die ProRail momenteel in Boxtel uitvoert. En zo ja, wat dan? Daar is de CDA-fractie benieuwd naar.

ProRail is bezig met groot onderhoud aan het spoor en de overwegen in Boxtel. Daardoor zijn de overwegen aan het Essche Heike, de Molenwijkseweg, Tongersestraat en Oirschotseweg (Duits Lijntje) gesloten. Ook is er geen treinverkeer tussen Boxtel en 's-Hertogenbosch. En komend weekeinde rijden helemaal geen treinen van en naar Boxtel.

Ook vraagt de partij naar de redenen om alle genoemde spoorwegovergangen tegelijkertijd te sluiten. Fractievoorzitter Vera Brouns: ,,Stel dat de werkzaamheden bij het Essche Heike uitlopen, start de spoorwegbeheerder later met de overweg in de Molenwijkseweg?"

Vion nodigt raad uit voor bezoek aan vleesfabriek

Precies wanneer weet Vion nog niet, maar binnenkort zijn raadsleden welkom om de vleesverwerker op Ladonk te bezoeken.

De uitbreidingsplannen die Vion enkele weken geleden bekendmaakte, maakten veel tongen los in de gemeente Boxtel. Naast de wenselijkheid ervan, roept het binnen Boxtel (óók de plaatselijke politiek) diverse vragen op. Twee weken geleden stelde SP-raadslid Frans Sannen vragen over onder meer geuroverlast (lees ook elders op deze pagina). Maar ook wilde hij weten of er een vergadering kan komen voor alle raadsleden waarin Vion meer duidelijkheid over de uitbreidingsplannen. Het college is vervolgens met die vraag naar de vleesverwerker gegaan. Desgevraagd laat een woordvoerder weten dat het bedrijf ingaat op de uitnodiging: ,,In overleg met de gemeente zal die bijeenkomst in de komende weken plaatsvinden."

Daarnaast is Vion ook op het verzoek ingegaan om extra onderzoek te doen naar de bestrijding van geuroverlast, zo liet het college van B en W woensdag weten middels een persbericht. Wanneer en of de uitkomsten ervan worden gedeeld, is niet bekend.