Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PODIUM BOXTEL KIJKT TERUG OP SUCCESVOL JUBILEUMJAAR

'Braboneger' hint naar nieuw seizoen

RENS VAN DEN ELSEN

Oké, je mag hem eigenlijk geen Braboneger meer noemen, maar met die naam is Steven Brunswijk wél bekend geworden. Woensdag 22 mei presenteert de Tilburgse komiek de programmering voor Podium Boxtel in het seizoen 2019/2020 tijdens Preview. ,,Het beste dat we ooit hadden", geeft bestuurslid Marc Cleutjens van het lokale theater aan. De komende weken worden de acts onthuld, maar allereerst kijkt het bestuur terug op het jubileumjaar.

Podium Boxtel vierde vanaf september vorig jaar haar koperen jubileum. Een mijlpaal waar het bestuur middels het programma uitgebreid bij stil heeft gestaan. Enkele voorstellingen waren zelfs als 'speciaal' aangemerkt, bezoekers kregen een klein cadeau als dank. Maar waar de organisatie van het theater het meest trots op is, zijn de bezoekersaantallen. ,,We hebben een goed jaar achter de rug. We zien ook steeds meer gasten van buiten Boxtel. Het is goed om te merken dat ook zij ons steeds beter weten te vinden", vertelt Cleutjens. Femke Lagerweij van Boxtelse Buren, die samen met Daatje van Alphen de promotie voor Podium Boxtel op zich neemt, toont zich eveneens tevreden. ,,We trekken per voorstelling een heel ander publiek, dat zagen we onlangs nog bij de uitverkochte shows van Javier Guzman en Vuile Huichelaar. Waar de ene keer de zaal vol zat met liefhebbers van cabaret, was de andere avond het domein van vrouwen. En vooruit een enkele man", grinnikt Lagerweij. Maar ook de diverse jeugdvoorstellingen, colleges van bekende (oud)sporters en het filmfestival werden goed bezocht.

PROGRAMMEUR

Door de variatie in voorstellingen is de bezettingsgraad van het Boxtelse theater al jaren op peil. Die moet op zestig procent staan, dat is ook een afspraak die met de gemeente is gemaakt. ,,Vooral Bert Engelbart heeft daar als programmeur een grote rol in gespeeld", legt Cleutjens uit. ,,Die man heeft zulke goede connecties omdat hij al lange tijd voor ons actief is. Dat werpt z'n vruchten af. Ik kan niet anders dan hem een groot compliment geven voor zijn harde werk."

Naast de programmering wil Podium Boxtel ook ieder jaar een verbetering voor de theaterervaring doorvoeren. Waar vorig seizoen nog nieuwe stoelen in de zaal verschenen, is nu de vloerbedekking aangepast en zijn de wanden geschilderd. Lagerweij: ,,Dat willen we komend jaar doorzetten. Een nieuwigheid is bijvoorbeeld het nieuwe bestelsysteem voor tickets. Dat moet rond Preview al klaar zijn."

TIP

Tijdens Preview wordt het volledige programma bekend gemaakt. De presentatie is dan dus in handen van Brunswijk, die op geheel eigen wijze een aantal acts het podium op roept die ook op het affiche van het komende theaterseizoen staan. De organisatie wil nog niet alle optredens van deze avond bekendmaken, maar een tip van de sluier wil Cleutjens nog wel oplichten: ,,Naast het onthullen van een aantal écht grote namen, krijgen bezoekers van deze avond in elk geval een afsluitend optreden van de Boxtelse band Acting the Maggot (de Ierse formatie rond frontman Maarten de Gans - red.)." Wie niet in de gelegenheid is om de feestelijke avond in Podium Boxtel te bezoeken kan de komende weken ook Brabants Centrum in de gaten houden.

Kaarten voor Preview kosten vijf euro en zijn in Boxtel verkrijgbaar bij Marimba (Van Beekstraat), Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij Cadeau & Drogist (Raadhuisplein) of via de website www.podiumboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Tijdens Preview in Podium Boxtel is het weer mogelijk om alvast kaarten te reserveren voor het nieuwe seizoen. Wie op 22 mei voor 150 euro bestelt, krijgt korting op de tickets. (Foto: Peter de Koning, 2018).

KLEINE FOTO: Steven Brunswijk, voorheen de 'Braboneger', presenteert woensdag 22 mei de avond en onthult samen met het bestuur en een afvaardiging van het gemeentebestuur wie er volgend theaterseizoen op de bühne staan. (Foto: Jimmy James).


BOXTELS THEATER ROND SEIZOEN AF

Film en muziek voeren boventoon

Het huidige theaterseizoen van Podium Boxtel telt naast de Preview nog drie voorstellingen. Daarbij voeren muziek van lokale artiesten en film de boventoon.

Het filmseizoen wordt maandag 13 mei in muziekhuis Boxtel (Passage Riche) afgesloten met de vertoning van Jagten (The Hunt) met Mads Mikkelsen in de hoofdrol. Een kaartje kost 7,50 euro.

Zaterdag 18 mei presenteert Boxtelaar Harry Hendriks in de theaterzaal aan de Burgakker zijn allereerste album About Time. Hij brengt deze avond diverse nummers van de cd in verschillende arrangementen. Hendriks krijgt daarbij begeleiding van zijn vaste band en Gerard van Maasakkers speelt een liedje mee. Kaarten kosten 15 euro.

De Boxtels/Liempdse band Mateus sluit het theaterseizoen van Podium Boxtel vrijdag 24 mei af. De groep brengt een ode aan muziek uit de jaren zeventig en tachtig. Kaartjes kosten 12,50 euro via de website www.podiumboxtel.nl.

Afbeelding