Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

STEMMIGE PLECHTIGHEDEN IN BOXTEL, LIEMPDE, ESCH EN GEMONDE

Dodenherdenking: daar word je stil van...

HENK VAN WEERT

Als je een concentratiekamp bezoekt en ziet hoe een oorlogsmachine functioneerde. Als je een oorlogskerkhof bezoekt. Of als je jezelf realiseert dat er nog altijd in de wereld tirannieke regimes aan de macht zijn. Het zijn momenten waar je stil van wordt, aldus pastoor Geertjan van Rossem. Hij hield tijdens dodenherdenking een overweging in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Aansluitend gingen naar schatting 150 mensen op pad voor een stille tocht met kransleggingen. Ook in Liempde, Esch en Gemonde werden zaterdagavond 4 mei plechtigheden gehouden.

De Boxtelse herdenkingsplechtigheid startte met fraai klarinetspel door een ensemble van de Gildenbondsharmonie. Nadat ook het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris de basiliek was binnengetrokken, hield Toos van der Meijden-Baaijens (93) een voordracht. Die omvatte onder meer een gedeelte uit het gedicht dat Jan Campert (1902-1943) in 1941 schreef naar aanleiding van de eerste massa-executie in Nederland, waarbij achttien verzetsstrijders door de nazi's werden omgebracht op de Waalsdorpervlakte. Dit 'Lied der achttien dooden' groeide uit tot het belangrijkste Nederlandse verzetsgedicht.

Een cel is maar twee meter lang
en nauw twee meter breed,
wel kleiner nog is het stuk grond
dat ik nu nog niet weet,
maar waar ik naamloos rusten zal,
mijn makkers bovendien,
wij waren achttien in getal,
geen zal den avond zien.

HELEND EN HOOPGEVEND

Na zang door het Sint-Petruskoor onder leiding van Kees Doevendans gaf pastoor Van Rossem de deelnemers aan de dodenherdenking mee dat het 'passend en goed' is om op 4 mei twee minuten stil te zijn: ,,Omdat het leed te groot is voor woorden. We kunnen deze stilte in vrijheid doorbrengen en onze gedachten en gevoelens de vrije loop laten. Moge dat helend en hoopgevend zijn."

Een stille tocht voerde zoals gebruikelijk naar de Koppel waar zowel burgemeester Fons Naterop als een delegatie van de Stichting Veteranen Boxtel bloemen legden bij het Indiëmonument. Vaandrig Guus Eltink bracht daar een gildegroet ten overstaan van een erewacht door lokale scouts. Vervolgens zette de stoet zich in beweging om koers te zetten naar het Heilig Hartkerkhof. In tegenstelling tot eerdere jaren, arriveerde de zwijgende colonne daar ruimschoots op tijd, zodat koperblazers van de Gildenbondsharmonie de twintig minuten muzikaal konden opvullen met stemmige koralen. Nadat trompettist Roel van der Sloot het signaal Taptoe had laten klinken, werd het twee minuten stil bij de graven van de omgekomen RAF-piloten.

Burgemeester Naterop, die vanuit het gemeentebestuur werd vergezeld door de wethouders Eric van den Broek en Herman van Wanrooij, ging in op een onderzoek waarin wordt aangetoond dat jongeren herdenken belangrijk vinden. ,,En daarom is het mooi dit ook in Boxtel te herkennen", complimenteerde Naterop de aanwezig jeugd.

RESPECT TONEN

Ook wees de burgemeester op het feit dat een eeuw geleden algemeen kiesrecht werd ingevoerd in Nederland. ,,De gelijke behandeling van mensen en de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Daarom roep ik iedereen op om zijn of haar stemrecht te gebruiken, met elkaar in debat te gaan en respect te tonen voor iemand met een andere mening. Want hoezeer Nederlanders ook gericht zijn op samenwerking, er is altijd weer het risico dat het tij keert..." Na een vaandelgroet van het gilde volgde een defilé langs de oorlogsgraven, niet alleen van de RAF-piloten, maar ook van de slachtoffers van de V2-bom die in december 1944, toen Boxtel al was bevrijd, nog dood en verderf zaaide in de Mijlstraat.

Na afloop trakteerde de gemeente Boxtel de deelnemers aan de dodenherdenking op koffie en thee. De organisatie van de plechtigheid was in handen van het comité 4 en 5 mei van stichting Vooruit, bestaande uit Kübra Atalay, Monique In 't Groen en Marion de Koning.

In Gemonde vond dodenherdenking plaats bij het kruisbeeld op de hoek van de Sint-Lambertusweg en Kerkeind. In Esch (zie elders in deze krant) bij het Haventje en in Liempde bij het oorlogsmonument David & Goliath in het Concordiapark.

FOTO BOVEN: Kranslegging door veteranen bij het Indiëmonument op de Koppel in Boxtel. Dat gebeurde onderweg naar het Heilig Hartkerkhof waar werd stilgestaan bij de oorlogsgraven van geallieerde piloten en van burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

FOTO ONDER: In Liempde werd traditiegetrouw op 4 mei een plechtigheid gehouden bij het oorlogsmonument David & Goliath in het Concordiapark. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding