Afbeelding
Foto: MuBo

LEZING IN MUBO DOOR ALBERT VISSERS

Heiligen vormden een spiegel voor gelovigen

'Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn bril terugvind'. Menig rooms-katholiek heeft wel eens in pure wanhoop de hulp van de hogere macht ingeroepen om zoekgeraakte spullen te traceren. Want waar is die bril als je hem dringend nodig hebt? Albert Vissers gaat zondag 12 mei in museum MuBo aan de Baroniestraat dieper in op heiligen en heiligenverering.

Vissers geeft van 11.15 tot 13.00 uur een lezing, gelardeerd met het nodige beeldmateriaal. Hij laat zijn toehoorders op aanschouwelijke wijze kennismaken met het leven van de heiligen, hun verering en hun belangrijke plaats in de kunst. Hij legt daarbij ook af en toe een link naar de huidige tijd, waarin idolen van nu worden aanbeden en vereerd.

Heiligen hebben in het leven van gelovigen twee functies. In de eerste plaats een voorbeeldfunctie: katholieken laten zich inspireren door hun levenswijze en levensideaal. Hoe zij hebben geleefd, wat zij hebben meegemaakt en hoe zij gestorven zijn, werd kerkgangers als een spiegel voorgehouden.

In de tweede plaats waren zij redder in slechte tijden. Gelovigen in nood, angst, ziekte en verdriet smeekten de heiligen om hulp. Ze gingen op bedevaart, bezochten hun begraafplaatsen en vereerden hun relieken. Bedevaarten leidden soms tot het ontstaan van steden en brachten voor de katholieke kerk geld in het laatje. Voor Luther en andere hervormers was heiligenverering een gruwel.

Waarom wordt Sint-Margaretha geassocieerd met een snelle bevalling, waarom werd een Romeinse soldaat plotseling heilig verklaard? Op deze vragen en nog veel meer geeft Vissers een antwoord in zijn lezing.

De spreker is afkomstig uit Belgisch Limburg en nu woonachtig in Vught. Hij was docent Latijn, geschiedenis en niet-confessionele moraal en is ook beeldend kunstenaar.

De deuren van MuBo zijn zondag 12 mei vanaf 10.45 uur geopend, zodat bezoekers een kopje koffie kunnen drinken voor de lezing begint. De entree bedraagt voor volwassenen vijf euro en voor kinderen van twaalf jaar en ouder twee euro. Voor kinderen tot twaalf jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Aanmelden is gewenst en kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen, telefoonnummer 06-16 04 18 98.

FOTO BOVEN: Heiligenbeelden uit Gaudete, het voormalige museum voor volksdevotie van wijlen Ben van der Ven. Een deel van de collectie is te zien in de vaste expositie van museum MuBo aan de Baroniestraat. (Foto: museum MuBo).


Boxtel

Expo-materiaal WOII

Museum Boxtel (MuBo) is op zoek naar voorwerpen, documenten, film, foto's, brieven en meer uit de Tweede Wereldoorlog ten behoeve van een expositie die plaatsvindt in september en oktober. Wie materialen wil uitlenen of schenken, kan zich aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of bellen naar 06-16 04 18 98.

Prijsvraag Vastenactie

Voorafgaand aan Pasen vroeg de MOV-werkgroep van de Heilig Hartparochie tijdens de Boxtelse weekmarkt op vrijdag aandacht voor een Vastenactie-project in Nicaragua. De prijsvraag die daar werd gehouden, is gewonnen door Vera Schellekens uit Liempde en Remon Poirters uit Boxtel. Zij ontvingen een paascadeautje van Just Fair, de plaatselijke Wereldwinkelvestiging in de bibliotheek.