REMember Buffalo is een van de Boxtelse groepen op popfestival Boer zoekt Band. Van links naar rechts Henny van den Boom, Leon Ritmeijer, William van Houtum, Jeroen van Lier en Leon Stofmeel. (Foto: Samuel Hovener/Lana van Beijsterveldt).
REMember Buffalo is een van de Boxtelse groepen op popfestival Boer zoekt Band. Van links naar rechts Henny van den Boom, Leon Ritmeijer, William van Houtum, Jeroen van Lier en Leon Stofmeel. (Foto: Samuel Hovener/Lana van Beijsterveldt). Foto: Samuel Hovener-Lana van Beijsterveldt

FESTIVAL BOER ZOEKT BAND VERBINDT BOXTELSE MUZIKANTEN

Podiumdebuut voor REMember Buffalo

MARC CLEUTJENS

Boer zoekt Band bestaat alweer twaalf jaar. Aan de oorspronkelijke doelstellingen van het popfestival bij café Den Boer wordt door de organisatoren Jeroen van Lier en Guido van Eijk niet getornd: lokale muzikanten verbinden en plaatselijke bands een podium bieden. De nieuwe Boxtelse rockband REMember Buffalo, die zaterdagavond op Boer zoekt Band haar officiële debuut beleeft, is er een schoolvoorbeeld van.

REMember Buffalo is de band van zanger Henny van den Boom, gitaristen Jeroen van Lier en Leon Ritmeijer, bassist William van Houtum en drummer Leon Stofmeel. De bandnaam refereert aan de twee muzikale inspiratiebronnen van het vijftal: de Amerikaanse band R.E.M. – vandaar de drie hoofdletters - en The Tragically Hip. Dat was een Canadese groep die in Nederland een grote cultstatus heeft en noodgedwongen stopte toen zanger Gordon Downie in 2017 overleed aan een hersentumor. Henny: ,,Een bekend nummer van The Tragically Hip is 'At The Hundredth Meridian'. Daarin zingt Gordon onder meer 'I remember Buffalo'. Deze spreuk zie je ook vaak op T-shirts van de band."

De muzikanten van REMember Buffalo draaien al jaren mee in de lokale muziekscene. Tijdens de tiende editie van Boer zoekt Band in 2017 werd eenmalig een Boxtelse supergroep geformeerd. Daarin zaten ook Henny en William, die samen enkele nummers van R.E.M. op de setlist zetten. ,,Zo ontstond het idee om met een nieuwe groep meer liedjes van R.E.M. te gaan spelen", blikt William terug. Henny: ,,Met Leon Stofmeel zit ik Nailhead en hij is groot fan van The Tragically Hip. Dat geldt ook voor Jeroen die met William samenspeelt in VanBakkus. Daarom spelen we ook nummers van die band." Gitarist Leon sloot zich eveneens aan. Hij speelde met Jeroen in Brawnheads.

GEEN EINDDATUM

In de zomer van 2018 besloten de muzikanten voor het eerst bij elkaar te komen. In de Boxtelse oefenruimte van Henny werd koffie en bier gedronken. ,,En natuurlijk hadden we enkele nummers van R.E.M. en The Tragically Hip ingestudeerd om te kijken of het klikte", blikt de zanger terug. Dat bleek het geval en sindsdien repeteert REMember Buffalo tweewekelijks. Op Boer zoekt Band wacht het podiumdebuut. ,,Of we daarna vaker gaan spelen? Dat weten we nog niet", zegt William. ,,Het is in elk geval een project waarvan de einddatum nog niet vast staat", vult gitarist en festivalorganisator Jeroen cryptisch aan.

Net als medeorganisator Guido is hij opgetogen over de ijzersterke line-up van Boer zoekt Band 2019. ,,We zijn erin geslaagd om heel veel Boxtelse bands vast te leggen", glundert Jeroen. Naast 'zijn' band REMember Buffalo zijn dat onder meer Acoustic Groove, Lazy Horses, Patrick Hendriks & Friends, Death Star Discotheque en afsluiter Mr. Joe Abe. ,,Boer zoekt Band is en blijft een festival zonder gekke fratsen. Twee dagen live muziek met lokale muzikanten en veel bezoekers, daar draait het om."

Boer zoekt Band wordt zaterdag 11 en zondag 12 mei gehouden in en om café Den Boer aan de Corpus in Boxtel en is gratis toegankelijk. Vrienden van het festival zijn zondag om 14.00 uur welkom voor een 'special guest performance'. Wie dan optreedt, maakt de organisatie vooraf niet bekend.

Het programma van het jaarlijkse popfestival telt dit jaar dertien optredens van de volgende groepen:

ZATERDAG 11 MEI

Acoustic Groove        20.30 uur

Q-Size        21.15 uur

REMember Buffalo        22.15 uur

The Wave        23.00 uur

Lazy Horses        24.00 uur

ZONDAG 12 MEI

Special Guest Performance        14.00 uur

Cowboy Vinex        14.45 uur

Period        15.30 uur

Patrick Hendriks & Friends        16.15 uur

Killed by Martians        17.15 uur

Street! Herman Brood Tribute        18.00 uur

Death Star Discotheque        19.15 uur

Mr. Joe Abe        20.00 uur