Afbeelding
Foto:

'VOLLE BLOAS' TOVERT OUDE KERKSTRAAT OM TOT RUE DE L'ÉGLISE

Petit Montmartre bij Petrusbasiliek

Het is allemaal 'Parijs' wat zondagmiddag 26 mei de klok slaat in de Boxtelse Oude Kerkstraat. Aan de voet van de Sint-Petrustoren houdt muziekkapel De Volle Bloas het eendaagse evenement Rue de l'Église. Bezoekers kunnen op terrassen genieten van Franse chansons en ook zijn er kraampjes met bric-à-brac, wijnen, kazen en worsten.

HENK VAN WEERT

De muzikanten van De Volle Bloas hebben zich onder leiding van dirigent Marion Verhoof de voorbije maanden vastgebeten in hits van onder meer Edith Piaf, Gilbert Becaud, Serge Gainsbourg, Adamo en Les Poppys. Daarmee begeleiden zij onder meer popkoor JukeBox, maar ook vocale solisten als Harriet Kivits, Karin van Mil, Peter van As en Gerlof Trommelen. Ook een kinderkoor treedt met het blaasorkest op. Op het pleintje voor de Sint-Petrusbasiliek wordt een muziekkiosk opgebouwd, vertelt initiatiefnemer Wim Harmeling.

VLEUGJE PARIJS

Harmeling is bassist van De Volle Bloas en overtuigde zijn collega-muzikanten om Rue de l'Église op te zetten. ,,We willen jaarlijks een optreden ten beste te geven dat spraakmakend is én voor een breed publiek aantrekkelijk. Na 'Back to the Sixties', twee jaar geleden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen, en de negen optredens in de orkestbak van Circus Sijm vorig jaar, kiezen we nu voor een heel andere invulling", blikte Harmeling enkele weken geleden al vooruit in deze krant. De Oude Kerkstraat wordt op de laatste zondag van mei omgetoverd tot een knus marktstraatje. ,,Daar hopen we een vleugje sfeer uit de Parijse kunstenaarswijk Montmartre te creëren. Daarvoor zijn ook enkele portretschilders aan het werk."

Niet alle optredens worden instrumentaal begeleid door de Boxtelse muziekkapel. Op een apart podium dat bij het standbeeld van Eligius van den Aker wordt opgebouwd, laat onder meer zanger/gitarist Harry Hendriks van zich horen, samen met accordeonist Johan van Creij. Ook Luuk van Gils neemt de trekharmonica ter hand. Enkele kinderen zingen mee onder leiding van Pleun van Dieren.

ORGEL EN CARILLON

,,En daarnaast zijn we heel blij dat Tommy van Doorn meedoet", aldus Harmeling. Hij vond de vaste organist van het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek bereid zijn programma aan te passen voor het evenement. Van Doorn verzorgt die dag een optreden in de serie kerkconcerten en vertolkt onder de titel 'Een middag in Parijs' werken van Louis Vierne, Louis Clérambault, Claude Debussy en Camille Saint-Saëns. Ook bespeelt hij het carillon in de Petrustoren. Het plan om rijdende beiaard naar Boxtel te halen, bleek niet haalbaar.

De presentatie van de diverse optredens wordt verzorgd door Ludy Meister. Naast eetcafé De Kerk zorgen diverse lokale bedrijven voor een natje en een droogje: Crêperie Rats, Het IJscafé, Proef! Culinair en Bosch Wijnkopers. De firma Wagenaars zorgt voor de aanleg van een jeu-de-boulesbaantje dat wordt bemand door leden van de club Lundi Soir.

Bezoek aan het festival, dat om 14.00 uur van start gaat, is gratis. Bij de drie ingangen van het festivalterrein worden grote wijnvaten geplaatst waarin mensen vrijblijvend kunnen doneren. Er zijn twee goede doelen aan het evenement verbonden: KWF Kankerbestrijding en de plaatselijke stichting Boxtel Vooruit. Wie het orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek wil bijwonen, betaalt acht euro.

FOTO BOVEN: De Oude Kerkstraat wordt omgetoverd tot een pittoresk Frans steegje vol muziek, wijn, eten en petanque. (Foto: Henk van Weert).