Boxtel krijgt dit jaar toch kermis zonder prikkels

RENS VAN DEN ELSEN

Het leek er even op dat de exploitanten niet mee wilden werken aan een prikkelarm moment tijdens de kermis in Boxtel. Maar het gaat nu toch gebeuren. Zondag 18 augustus gaat tussen 12.00 en 14.00 uur de verlichting uit en staat de muziek zachter.

Gemeenteraadslid Mariƫlle Wijffelaars van D66 diende hier vorig jaar een motie over in. ,,Ook mensen met een beperking en kinderen met ADHD of autisme willen de kermis graag bezoeken, maar raken door alle geluiden en lichten al snel overprikkeld. Hoe fijn is het dan dat zij nu twee uurtjes kunnen genieten van alle vertier", geeft ze enthousiast aan.

De exploitanten stonden in eerste instantie niet te springen om een prikkelarme kermis te houden. Dat kwam vooral omdat het druk zou zijn tijdens de voorgestelde maandagavond. De kermisgasten hebben dan geen extra personeel om mensen in en uit attracties te helpen of op andere manieren hulp te verlenen. Daarnaast zou het hen geld kosten. Nu de prikkelvrije kermis tijdens de twee uren voor de officiƫle opening plaatsvindt is die drempel er niet meer.

DOELGROEP

Ook het college van B en W is tevreden met de overeenkomst. ,,Het is goed dat we ook deze doelgroep in Boxtel kunnen bedienen. Er wordt nu alle ruimte en tijd vrijgemaakt om van de kermis te genieten", geeft wethouder Herman van Wanrooij aan. Tijdens de kermissen in Tilburg en Best is er al enkele jaren een prikkelvrij moment voor bezoekers met een beperking. Daar is het een groot succes. Wijffelaars: ,,Veel exploitanten zijn het dus ondertussen wel gewend."

Het gemeentebestuur is blij met deze stap, maar ziet nog wel ruimte voor verbetering. Van Wanrooij: ,,We gaan nog kijken of we het huidige summiere programma nog wat kunnen finetunen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we iets moois neer kunnen zetten met z'n allen."

De Boxtelse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 16 tot en met woensdag 21 augustus.