Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

Jas de Keistamper op vrijersvoeten...

Er gaat geen Koningsdag voorbij of de reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor dalen vanaf hun grote, donkere wolk af naar Boxtel. Dat was zaterdag niet anders. De stratenmakersgigant maakte onder meer kennis met Trudie, de echtgenote van waarnemend burgemeester Fons Naterop. Hij boog zich diep voorover om haar met een kus te begroeten.

Jas feliciteerde onder meer de acht nieuwe leden in de Orde van Oranje-Nassau die daags tevoren deelden in de lintjesregen. Maar ook waarschuwde hij de gedecoreerden op het plein. Want een onverlaat zou zomaar de kraan van de nieuwe fonteingoot aan zou kunnen zetten. ,,En dan spèijte ze de zulder van oew boks mooi nat. Doet volgend jaor vur de zekerhèd mar 'n regenbroek aon", adviseerde de reus. Die beleefde zeventig jaar geleden een wonderlijke wedergeboorte en is sindsdien het zinnebeeld van noeste arbeid en doortastendheid van Boxtelaren.

Jas en Hanne maakten hun opwachting tijdens het Oranjebitterconcert dat de gezamenlijke muziekkorpsen uit Boxtel en Lennisheuvel voor het eerst ten beste gaven. Dat optreden werd algemeen gewaardeerd door het publiek.

Een uitgebreid verslag in woord en beeld van Koningsdag is te vinden op de pagina's 2, 18, 19 en 20.

FOTO BOVEN: Burgemeestersvrouw Trudie Naterop beklom een huishoudtrapje om de voorovergebogen reus Jas te kussen. (Foto: Bas van den Biggelaar).