Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

'IN DE SINT-JAN WORDEN ZO'N 400.000 KAARSJES AANGESTOKEN'

'n Mooie, maar dichte basiliek? Zonde!

PÅL JANSEN

Pastoor Geertjan van Rossem heeft sinds zijn aantreden de mensen in de Heilig Hartparochie al wat beter leren kennen. Op tal van plekken in Boxtel en omgeving heeft hij al gesprekken gevoerd. Morgenochtend, vrijdag 2 mei is een belangrijke stap: tijdens de weekmarkt wordt de Sint-Petrusbasiliek weer opengesteld voor publiek. ,,We hebben een hele mooie Sint-Petrus. De Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch was hele dagen open, terwijl de Boxtelse basiliek alleen tijdens vieringen open is", aldus de pastoor.

Ondanks dat hij met pijn in het hart afscheid nam als plebaan van de Bossche Sint-Jan, voelt Van Rossem zich tot dusver thuis in Boxtel. Naast tal van kennismakingen met mensen op scholen, in alle gebedshuizen en op andere plekken, kan hij ook al een beetje z'n ei kwijt in enkele initiatieven. ,,Zo houden we sinds maart een open bijbel-inloopuurtje waar wekelijks zo'n vijftien tot twintig mensen op afkomen."

En vanaf morgen dus gaat de Sint-Petrusbasiliek op vrijdag tussen 08.00 en 12.00 uur open voor publiek. In eerste instantie tot en met juli, maar het doel is om dit voor een langere periode te gaan doen. Het idee speelde al langer binnen de Boxtelse geloofsgemeenschap. ,,En we voelen ons daarbij gesterkt door bisschop Gerard de Korte. Die deed toevallig afgelopen week in de nieuwsbrief die verdeeld wordt onder de geloofsgemeenschappen, een oproep om de kerk meer open te stellen."

TOERISME

Het mes snijdt wat dat betreft aan twee kanten volgens de pastoor: ,,Enerzijds is er meer mogelijkheid tot bezinning. Maar wellicht kan zo ook het toeristische aspect iets meer onder de aandacht komen. We hebben hier bijvoorbeeld de Heilig Bloedkapel. En het is simpelweg een mooie, monumentale kerk."

Bovendien, en niet onbelangrijk: kaarsjes! Om er één aan te steken, doneren bezoekers in de kerk dikwijls een kleine bijdrage. ,,In de Sint-Janskathedraal werden op jaarbasis 350.000 tot 400.000 kaarsjes aangestoken." Ook ligt er een extra misintentieboek bijgekomen waarvoor gebeden wordt.

BEHOEFTE

Van Rossem merkt dat er een groeiende behoefte is onder mensen om religie weer op te pakken. Om in 'marketingtermen' te blijven: de producten heeft de parochie in huis. ,,Wil je voort blijven bestaan, dan zul je wel je 'product' moeten aanbieden. Maar denk dan op het gebied van spiritualiteit, geloof, binding met de medemens."

De pastoor beseft dat de vergelijking met de Sint-Janskathedraal niet helemaal opgaat, al is het alleen omdat die op alle dagen in de week open is. ,,Je moet wel de mensen hebben om dat te kunnen. Wij beginnen bijvoorbeeld met één ochtend. We moeten het rustig opbouwen: er zijn mensen nodig voor ontvangst om bijvoorbeeld een kopje koffie te kunnen bieden of een oogje in het zeil te houden."

GEZICHT VAN BOXTEL

Maar vertrouwen dat mensen de basiliek interessant genoeg vinden om te bezoeken, heeft Van Rossem zeker: ,,Het is het gezicht van Boxtel."

Belangstellenden die in de toekomst mee willen helpen met betrekking tot de Sint-Petrusbasiliek, kunnen zich melden bij de Heilig Hartparochie via e-mail: info@heilighartparochie.nl of telefoonnummer (0411) 67 22 15.

FOTO BOVEN: De Sint-Petrusbasiliek is alleen tijdens vieringen geopend, zoals tijdens de carnavalsmis in maart. Morgen start de Heilig Hartparochie met de eerste openstelling voor publiek. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Boxtel

Bakkerij Barten

Helen van Delft is op zoek naar een foto van de vroegere bakkerij Barten. Zij is een van de huidige bewoners van het gebouw aan de Molenstraat waarin voorheen de bakkerswinkel was gevestigd. Mailen kan naar helenvandelft@hotmail.com.