BRABANT: 'PAS BESTEMMINGSPLAN AAN'

Provinciale kritiek op Heem van Selis

PÅL JANSEN

In het ontwerpbestemmingsplan Heem van Selis houdt de gemeente Boxtel onvoldoende rekening met het leefgebied van de das en er staan fouten in met betrekking tot diverse natuurwaarden. Dat blijkt uit de zienswijze die het provinciale bestuur heeft ingediend.

Hoewel de gemeente wegens vertrouwelijkheid de zienswijze niet wilde delen, kreeg Brabants Centrum in het provinciehuis het document wel mee.

Er zijn drie thema's waar de gemeente Boxtel naar moet kijken, vindt het bestuur van provincie Noord-Brabant. Heem van Selis ligt deels in een beschermd gebied rond een 'natte natuurparel': rivier de Dommel. In het ontwerpbestemmingsplan dat de gemeente Boxtel ter inzage heeft liggen, staat dat een deel van dat beschermde gebied verwijderd wordt. Dat is een foutje gaf Boxtel in een ambtelijk overleg aan volgens provincie. Per abuis is ook de begrenzing met de aanwezige wateren in het gebied niet goed opgenomen in het plan.

DASSENBURCHT

De provincie wil ook dat de gemeente nog eens gaat zitten voor de aanwezige dassenburcht. Die valt weliswaar net buiten het plangebied, maar het dier moet ook een leefgebied hebben en zich kunnen bewegen naar andere stukken natuur, stelt de provincie. Met wat moeilijkere woorden: een deel van het foerageergebied gaat verloren en de verbindingsroute ernaartoe wordt onderbroken door Heem van Selis.

In principe is dit alles geen probleem, als de dassen maar gecompenseerd worden met extra groen en hun verbindingsroute

wordt opgelost. Dat gebeurt wel volgens het plan, alleen staat niet vermeld op welk moment. Als er eerst gebouwd gaat worden en daarna komt er pas natuur bij voor de marterachtigen, dan is het te laat: zij moeten eerst gecompenseerd worden voordat er gebouwd gaat worden, vindt de provincie. En die fasering ontbreekt vooralsnog.

Er moet vanwege Heem van Selis al een geluidswal van circa achthonderd meter gebouwd worden naast de rijksweg A2. En door de dassenburcht moet zo'n honderdvijftig meter daarvan al op een minder gebruikelijke wijze worden gebouwd: vlak tegen de vangrail.

ZIENSWIJZEN

Het lijken in eerste instantie vooral problemen op papier. Het college van B en W en de gemeenteraad moeten er echter nog iets van vinden. De gemeente wil nog niet reageren. Het is namelijk gebruikelijk dat eerst alle zienswijzen verzameld worden en daarna allemaal een reactie krijgen. Dit totaaloverzicht, ook wel de 'nota van zienswijzen', geeft B en W eerst aan de gemeenteraad.

Het is eigenlijk normaal dat dit alles eerst plaatsvindt voordat er 'naar buiten' wordt getreden. Dat proces is nu gaande. Oftewel: de gemeente Boxtel kan nog niet reageren op vragen van Brabants Centrum over de zienswijze van provincie Noord-Brabant.