Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BLOEMEN, KRUIDEN EN FRUIT PRIKKELEN STRAKS ZINTUIGEN

Liduinatuin koppelt rolstoelpaden

HENK VAN WEERT

Als komende zomer de nieuwe wandel- en belevingstuin voor dementerenden bij centrumverpleeghuis Liduina in gebruik wordt genomen, ontstaat een fraaie route voor rolstoelers langs de Dommel. Vanaf de brug 't Schipke (Bosscheweg) kunnen zij straks ongehinderd via de tuin van Molenhof en Liduina naar wijkhuis Simeonshof (Annastraat) of de Markt. Voor de afronding van de Liduinatuin is echter nog wel vijfduizend euro nodig...

Diny Stolvoort wijst vol enthousiasme naar de plekken die de komende weken aangeplant worden: ,,Kijk, hier komt een moestuin. En daar groeien straks bloemrijke plantjes die bijen en andere insecten aantrekken; ze worden aangeboden door imkervereniging Sint-Ambrosius en bleven over van de jaarlijkse bijen- en plantjesmarkt van afgelopen zondag." Een haag van hoogstamfruit vormt de toegang vanaf het parkeerterrein van Liduina. ,,En kijk, vanaf het brugje tussen Molenhof en Liduina is een heus bospad tussen de bomen aangelegd."

MUUR AFBREKEN

Als gerontoloog onderzocht Stolvoort jarenlang het ouder worden van mensen. Sinds haar pensionering maakt zij zich met de stichting Licht Op Groen Voor Kwetsbaarheid sterk voor zogeheten generatietuinen elders in de gemeente. Bij de Kinderboerderij bijvoorbeeld, in de wijk Selissenwal en in Liempde. ,,Hier bij Liduina zijn we al drie jaar bezig met de voorbereiding. Er moest een 'muur van groen' afgebroken worden en daardoor wordt het uitzicht veel ruimtelijker. Zeker nu het plantsoen aan de overkant van de Dommel, aan de Van der Voortweg, door de gemeente in samenspraak met buurtbewoners als vlindertuin wordt ingericht."

De herinrichting van de tuin bij Liduina, die openbaar toegankelijk wordt en diverse rolstoelpaden in Boxtel met elkaar verbindt, is mogelijk dankzij de samenwerking met veel instanties, benadrukt Stolvoort. Naast een landelijke subsidie legden de lokale stichtingen Vrienden van Liduina en Sjef van de Laar en de Lions Club substantiƫle bedragen op tafel. ,,Maar ook de gemeente helpt op tal van fronten voortvarend mee, zowel bestuurlijk als ambtelijk. Het is geweldig om te zien hoe breed het draagvlak is voor deze tuin", glundert Stolvoort. Toch is gisteren nog een crowdfundingsactie gestart om de laatste vijfduizend euro bijeen te brengen.

Pagina 14: 'Moederdag: geef eens een bloementuin cadeau'.

FOTO BOVEN: Blik op de wandel- en belevingstuin die op de oever van de Dommel in aanleg is bij Liduina. (Foto: Peter de Koning).