AL ZESHONDERD EURO NAAR EVENEMENTEN

Ledenwervingsactie gaat voortvarend van start

JAN HERMENS

De actie die Brabants Centrum in samenwerking met de door haar leden gekozen negen evenementen houdt, is soepel gestart. In twee weken hebben de lokale festijnen zeshonderd euro vergaard en zijn dertig mensen lid geworden van Brabants Centrum.

Henk van der Zee, directeur van stichting Brabants Centrum: ,,Een prima start. Het echte evenementenseizoen begint nu, dus ik hoop nog op een toestroom. Zeker omdat meerdere organisatoren de actie echt omarmen."

De opzet is eenvoudig. Wie nu lid wordt van Brabants Centrum betaalt dertig in plaats van 54 euro. Dit omdat het jaar al deels voorbij is. Van dat bedrag gaat twintig euro naar een van de negen evenementen die Brabants Centrum dit jaar extra ondersteunt. Dit zijn Stapel op Sint, Bazaar Boxtel, Heilig Bloedprocessie, Jeugdvakantieweek Boxtel, kunst- en cultuurweek QQLQ, Boeremèrt Liempde, Lekker Lennisheuvel, SamenLoop voor Hoop Esch en de Lambertusdag Gemonde. Nieuwe leden mogen zelf bepalen welk doel die twintig euro ontvangt. Iedereen die zich verbindt aan Brabants Centrum draagt zo een steentje bij aan levendige en betrokken dorpen en ontvangt daarnaast iedere week de digitale en papieren krant.

ZEGT HET VOORT

Yvonne van de Nostrum van Stapel op Sint vertelt enthousiast. ,,Een prachtig initiatief. Positief voor de dorpsfestijnen én voor Brabants Centrum. Ik heb in een mailtje aan zo'n tweehonderd mensen die betrokken zijn bij Stapel op Sint uitgelegd hoe de actie werkt. Een deel daarvan is al lid van Brabants Centrum, maar wellicht geldt dit niet voor iedereen. Hoort, zegt het voort, roep ik. Twintig euro per nieuw lid is een mooi bedrag. We hangen het zoveel mogelijk aan de grote klok."

Met succes, want Stapel op Sint heeft al 120 euro weten te vergaren. Bij SamenLoop voor Hoop Esch staat de teller zelfs op 140 euro. Van de Nostrum: ,,We hopen op de nodige respons voor alle evenementen. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard."

SamenLoop voor Hoop Esch heeft de actie via Facebook verspreid, net als Bazaar Boxtel en Stichting Lekker Lennisheuvel. Van der Zee: ,,Zij snappen de rol van onze stichting in de gemeenschap. Wij zijn er voor de dorpen. Bijdragen aan de samenleving, dat is wat wij doen. Met onafhankelijke journalistiek, kennis en kunde, organisatorische inzet, geld of een combinatie daarvan."

VOEDSELBANK

Brabants Centrum is betrokken bij alles wat er in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch speelt. Die maatschappelijke betrokkenheid blijkt onder meer uit de gratis lidmaatschappen voor cliënten met een pasje van de Voedselbank. Van der Zee: ,,Wij vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot goede lokale onafhankelijke journalistiek en weet wat er leeft in zijn eigen omgeving. Dit jaar hebben vanuit de Voedselbank 32 mensen een gratis lidmaatschap gekregen. Ook dat is ondersteuning."