Slachterij Vion en de worst

Ondergetekende is verzot op een karbonaadje; het water loopt mij in de mond bij de gedachte. Mits het goed uitgebeend is natuurlijk. Dat laatste hoeft voor mij niet per se in Boxtel bij Vion te gebeuren. Zeker niet na het lezen van de Vion-visie op milieu, personeel en vervoer.

Gaat Boxtel zich verslikken in de milieuworst die Vion voorhoudt? Uitbreiden in Boxtel zou beter zijn voor het milieu, lees ik. Zeer transparant en vooral irritant, dit soort commercieel geleuter. Geloven wij in Boxtel het verhaal dat hier zalvend door de strot wordt geduwd door een partij die al jaren de lucht verpest in Boxtel en er niets aan doet? Och, dat beetje extra vrachtverkeer, geen probleem, we zitten al zo gunstig. En die extra werknemers en de lastige huisvesting daarvan? Vion controleert. Echt waar.

We praten hier over Boxtels milieu en het is toch van de gekke dat Vion de stank blijft produceren die het al jaren produceert; vieze penetrante lucht die zomaar binnenwaait in de dorpskern van Boxtel alsof het normaal is. Ronduit schandelijk en schadelijk voor het woon- en leefgenot anno 2019. Code Geel, Ramen dicht. Ongelooflijk toch.

Bestuur van Boxtel: over dit soort kwesties valt niet te polderen. In de trant van: het blijft binnen de gestelde normen en afspraken. Stank = stank. Een beetje stank is ook stank. En dat is niet meer van deze tijd. Als het begeleiden van Vion richting uitgang niet snel lukt, dan nul-tolerantie op stankgebied; hoge boetes én handhaven. Dan verdwijnt Vion vanzelf naar de polder waar het hoort en waar de varkens nota bene al op hen wachten! Dat bespaart echt veel kilometers en is veel beter voor die beestjes. En voor alle mensen die nu nog onderweg van stal naar Vion ergens wonen. Milieuwinst in het kwadraat.

De slacht- en kadaverstank, die er ongetwijfeld toch weer resteert, blijft bij degenen die met Vion zaken doen. En waar men aan die lucht gewend is. Maar laten we daar niet op wachten, Boxtelse politiek. Het moment is echt nú. Alle zeilen bijzetten om naar schone lucht te koersen, huisvestingsproblemen aan te pakken, verkeersaanwas te beteugelen en dierenleed uit te bannen. Uiteraard ga ik er de verkiezingsprogramma's op nalezen. Raadsleden wapent U.

Menig productiebedrjf dat zich vestigde in de buurt van dorps- en stadskernen heeft de onvermijdelijke stap moeten zetten naar buiten. Als de overlast te groot werd was het tijd om op te stappen. Nu is Vion aan de beurt. Voordat Boxtel weer aan de beurt is. Deze worst smaakt naar minder, naar niks. Bah Vion. Code rood.

        HENK DE WINDT


Geef duurzaam wonen een kans

Een tiny house is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie: klein wonen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het leven met minder spullen geeft een gevoel van vrijheid, het leven dichter bij de natuur geeft rust. Twee jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor het bouwen van een tiny house. Na een intensieve bouwperiode staan wij sinds de zomer (Thomas) en najaar (Carolien) van 2018 klaar om met onze tiny houses een permanente woonplek te betrekken. Off grid, dat wel: we hebben geen stroom- en wateraansluiting. Stroom wordt opgewekt via zonnepanelen en ons drinkwater komt van gefilterd regenwater. Daarnaast dromen wij van een flinke moestuin en een leven in harmonie met de natuur.

Ondanks onze groene bedoelingen lijkt er echter vooralsnog geen plek te zijn binnen de gemeente Boxtel om permanent in onze huisjes te mogen wonen. Na een zoektocht van twee jaar, is er nog steeds geen geschikte plek gevonden. De gemeente Boxtel is samen met ons enthousiast van start gegaan met de zoektocht naar een geschikte woonplek. Helaas is grond schaars, en zijn omwonenden niet erg enthousiast over onze woonplannen. Ergens begrijpen we dat wel; wie wil nou een stel hippies in huisjes op wielen als nieuwe buren? Helaas hebben wij de inwoners van Boxtel en Liempde nog niet voldoende laten zien dat het tegendeel waar is: wij zijn rustige, nette mensen met een baan en hobby's als tuinieren, sporten, knutselen en wandelen in de natuur. Op zijn minst hopen we dat omwonenden met ons het gesprek willen aangaan. Uiteindelijk willen we gewoon een locatie om rustig te kunnen wonen, net als ieder ander. We zoeken een stukje grond waar twee tiny houses passen en waar de zon schijnt voor onze zonnepanelen.

Daarom willen wij een oproep doen: wie wil ons als nieuwe buren verwelkomen, heeft een stukje land dat geschikt is om met onze tiny houses op te wonen of wil met ons in gesprek gaan over onze woonplannen? Diegene is van harte welkom om contact met ons op te nemen via: tinyhousecaro@outlook.com of info@thomasvangerven.nl.

        CAROLIEN VERHAGEN
        & THOMAS VAN GERVEN


Noordelijke ontsluitingsweg

Ook oplossing voor het verkeer in Esch? Inderdaad met een GROOT vraagteken!

Boxtel heeft middels het verkeersplan Move '31 een noordelijke ontsluitingsweg vanaf de Mezenlaan, via de Esschebaan, Koningsweg (?), Heikant (?), langs/door Sparrenrijk richting A2 weer op de politieke agenda gezet. Een oplossing voor Boxtel, maar is dat ook een oplossing of juist dé oplossing voor Esch?

Dat er in Esch verkeersoverlast bestaat, is voor iedereen duidelijk. Waar veel mensen zich het meest aan storen is het zwaar verkeer door de Dorpsstraat, over de Leunisdijk en de Haarenseweg. En dan bedoel ik niet het aan- en afrijden van de twee transportbedrijven die binnen de dorpskern van Esch gevestigd zijn, maar vooral het overige vrachtverkeer dat de hele dag aan- en afrijdt via de Dorpsstraat naar het bedrijventerrein, de A2 en/of binnendoor naar de N65. Het verkeer dat niet in Esch thuishoort.

Landbouwverkeer zorgt met grote hoge combinaties en vaak veel te hoge snelheid, niet alleen voor veel ergernis, maar ook voor gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers en is oorzaak van veel bijna-ongevallen.

Een groot deel van de verkeersbewegingen is bestemmingsverkeer. Dat zijn wij Esschenaren zelf die van en naar werk/school/familie door het dorp rijden; dat is het vrachtverkeer dat vanuit Esch van en naar de A2 rijdt én het landbouwverkeer, dat door de afsluiting van de brug bij Groenendaal, dwars door het dorp rijdt.

Verkeerstellingen tonen aan dat de spitsuren het drukst zijn en dat het meeste verkeer dan op de Haarenseweg rijdt. Volgens de verkeersdeskundigen van de gemeente Haaren rijden dan circa drieduizend voertuigen over de doorgaande wegen, wegen die tussen de vierduizend en zesduizend voertuigen kunnen verwerken.

Het aanleggen van een noordelijke ontsluitingsweg - een lang gekoesterde wens van Boxtel -, is voor Esch geen duurzame oplossing voor de verkeersoverlast. Integendeel: het verkeer blijft zich ook dan nog vanuit het dorp zelf, langs de doorgaande wegen Dorpsstraat, Leunisdijk en Haarenseweg, naar die ontsluitingsweg verplaatsen. Bovendien zal het verkeer dat van en naar Haaren rijdt, wat het grootste aantal verkeersbewegingen geeft in Esch, geen gebruik maken van die noordelijke ontsluitingsweg aan de kant van Boxtel.

        CHRISTIEN PIJNENBURG

Naschrift redactie: Christien van Schijndel-Pijnenburg is lid van de fractie Samenwerking '95 in de gemeenteraad van Haaren, maar schrijft deze brief op persoonlijke titel.


Boxtel

Moederdagactie

Bezoekers van winkelcentrum Selissen maken tot en met 11 mei kans op een gratis moederdagontbijt door Scouting Boxtel. Klanten kunnen kassabonnen van de deelnemende winkels met naam en adres erop inleveren. Er worden 25 winnaars getrokken. Het ontbijt wordt zondag 12 mei tussen 07.00 en 09.00 uur afgeleverd bij de winnaars thuis.