Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WAAROM MELDINGEN WEINIG ZEGGEN OVER DE OVERLAST

'Mooi weer, dus jongeren zijn buiten'

PÅL JANSEN

In het dossier jongerenwerk belicht Brabants Centrum verschillende invalshoeken van het jongerenwerk. Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor allerlei taken die eerst bij Rijksoverheid lagen. Naast geld besparen, moesten 'decentralisaties' de versnippering terugdringen. Zorg zou dichter bij de mensen komen te staan. De samenwerking tussen instanties kon bovendien eenvoudig worden verbeterd. Jongerenwerk hoort sindsdien ook bij gemeenten: hoe staat het daarmee in Boxtel? Deze week: een gesprek met wijkagentencoördinator Stefan Langens en jeugdagent Sjors de Leijer over jongeren en overlastmeldingen.

In 2016 nog telde Boxtel de meeste overlastmeldingen van jongeren per duizend inwoners binnen heel Noord-Brabant. Ook nu komt het mooie weer eraan en gaan jongeren naar buiten. Is het tegelijkertijd de aankondiging voor een stroom aan meldingen? Hebben we zo'n lastige jeugd? Of zijn buurtbewoners zeurpieten die alles melden? Is het een combinatie ervan of zijn beide beweringen onzin en ligt de waarheid stukken genuanceerder?

Over het verstrekken van nieuwe gegevens is de politie in ieder geval voortaan voorzichtiger dan tot een paar jaar geleden. En niet zonder reden, weet ook Langens: ,,Het lastige is: overlastcijfers zeggen niet alles. Als wij een melding krijgen over een prullenbak die vernield zou zijn door jeugd, is dat dan overlast of valt dit onder vernieling? Bovendien: als er een melding van overlast wordt gedaan en bij aankomst zien we niets, dan kan de overlast daarvóór hebben plaatsgevonden." De Leijer: ,,Het is moeilijk te meten wanneer echt sprake is van overlast. Iemand maakt bijvoorbeeld een melding van te harde muziek. Wij komen aan, daarvoor is het geluid zachter gezet... ik vind het lastig om te zeggen wanneer een overlastmelding terecht is of niet."

ONZUIVERE CIJFERS

Voor de overkoepelende politieorganisatie zijn dit redenen om de meest recente cijfers over het aantal overlastmeldingen niet meer te verstrekken: de politie vindt ze zelf 'niet zuiver'. Registratie van wat overlast jeugd is, blijft moeilijk. ,,Scooterbestuurders die over een voetpad crossen: overlast jeugd of een verkeersfeit?", aldus een woordvoerder.

Agenten zitten bij overlastmeldingen altijd tussen twee vuren. Buurtbewoners ervaren overlast en melden dat. Hen daarin niet serieus nemen, is not done: de dienders gaan altijd naar de locatie waar de overlastmelding is gedaan. Tegelijkertijd: als ze niets aantreffen, waarom zouden jongeren er dan niet mogen 'hangen'? Langens: ,,Wat we wel merken, is soms een bepaald onbegrip vanuit beide kanten. De jeugd zegt tegen ons wel eens: de buurtbewoners komen niet naar ons toe. Of dat nooit zo is, blijft de vraag..."

BOXTEL-OOST

Het Oosterpark aan de Dr. De Brouwerlaan is momenteel de locatie waar de meeste meldingen vandaan komen. Rommel bij de jeugdontmoetingsplek (JOP) achter basisschool De Vorsenpoel, scooterbestuurders die tot 's avonds laat rondscheuren... Dat jongeren grenzen opzoeken, is evident, zegt De Leijer, maar echte aanhoudingen zijn er uiteindelijk nauwelijks. ,,Ik kan me de laatste niet meer herinneren", aldus de jeugdagent.

Dat rond het Oosterpark veel meldingen van 'hangjongeren' komen, is niet zo gek: met name bij mooi weer stroomt het park 's avonds vol met jongerengroepjes en voor de politie is het een aangewezen plek om de jeugd naartoe te sturen. Langens: ,,Het is niet zo dat we zoeken naar jongeren en zeggen: ga maar naar Oost. Maar als bijvoorbeeld op een andere plek vijf mensen overlast melden van jongeren, verwijzen we de jeugd die daar staat, wel naar het Oosterpark." De Leijer: ,,Dan gaat het op de ene plek niet 'zoals het zou moeten'."

Dat biedt tegelijkertijd ook mogelijkheden voor jongerenwerk. Jeugdagent De Leijer, die regelmatig overleg voert met jongerenwerkers: ,,Bij de JOP staat iedere donderdagavond een camper van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Dat is een mooi initiatief. Contact leggen kan op die manier laagdrempeliger." Langens: ,,Contact op momenten dat er niets aan de hand is, maakt het voor ons in de toekomst makkelijker het gesprek aan te gaan met jongeren als er wel iets is."

SAMENWERKEN

Het is lastig aan te geven wie verantwoordelijk is voor overlastmeldingen over jongeren. De politie is verre van de enige instantie die hiermee bezig is. Overlast en jongeren blijkt een groot grijs gebied waarin niet alleen agenten, maar ook allerlei maatschappelijke instanties actief zijn. De gemeente heeft de regie, maar samenwerking tussen alle partijen is het belangrijkst, benadrukt Langens.

Een agent opereert echter wel in het grijze gebied van overlastmeldingen. En meestal betekent dat niet mensen in de boeien slaan, maar gewoon een potje praat maken. Langens: ,,Vergeet de jongere de buurtbewoner? Waar komt de overlast uit voort? Waarom staat jeugd op een bepaalde plek? Daarin moeten beide partijen elkaar wel kunnen vinden. Met elkaar in gesprek brengen? Dat zou kunnen. Of soms juist niet omdat de gemoederen al wat te hoog zijn opgelopen", aldus Langens. Maar wel is het de bedoeling dat beide partijen gehoord worden, zegt De Leijer: ,,Een soort hoor en wederhoor zeg maar."

FOTO BOVEN: Coördinator van de wijkagenten Stefan Langens (rechts) en jeugdagent Sjors de Leijer van politie Boxtel hebben in hun dagelijkse werkzaamheden regelmatig met jongeren te maken. En daarin opereren ze in een grijs gebied waarin ook jongerenwerk actief is. (Foto: Peter de Koning).