Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

KASTEELPARK SPEELBAL IN DEAL VERKOOP VAN ZUSTERHUIS

Verhuur Stapelen: addertje onder gras

RENS VAN DEN ELSEN

Trots meldde het Boxtelse college van B en W vorige week dat park Stapelen open blijft voor publiek. Er schuilt echter nog wel een addertje onder het gras. Want de hele deal gaat alleen door als kasteeleigenaar Xander van Mierlo het voormalige zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat kan kopen. Van Mierlo lijkt hiermee het park te gebruiken als middel om zijn doel te bereiken.

De paters assumptionisten hadden in 2013 al het plan om een appartementencomplex te bouwen op de locatie van het voormalige klooster van de zusters oblaten. Met dat geld wilden zij toentertijd de ontwikkeling van stadslandgoed Stapelen financieren. Dat idee werd enkele jaren later echter in de ijskast gezet. Onder meer omdat buurtbewoners tegen de plannen voor hoogbouw ageerden en de Assumptie Stichting bang was dat de bouw daardoor vertraging op zou lopen en dus te duur zou worden. Het kostte in 2015 toenmalige voorzitter Sjaak Beirnaert, de kop.

Van Mierlo wilde bij de aankoop van kasteel Stapelen ook Prins Hendrikstraat 43-45 kopen. De stichting hield toen echter nog de boot af omdat ze deze locatie zelf wilden verkopen. Dat bleek volgens regionaal overste Jan Zuiker lastiger dan voorzien. Toen de gemeente Boxtel zich meldde om het park te gaan gebruiken, was dat voor Van Mierlo de uitgesproken kans om weer bij de paters aan te kloppen. Van Mierlo geeft hiermee aan dat hij de poorten van het park wel open wil zetten, maar alleen als hij ook kan gaan bouwen. De Assumptie Stichting wil de boel nu wel verkopen mits er toestemming komt van de provinciaal overste in Parijs én er overeenstemming wordt bereikt over de prijs.

De gemeente ziet het plan van Van Mierlo juist als een kans om de omgeving op het park aan te laten sluiten. De locatie aan de Prins Hendrikstraat is namelijk al in een eerder stadium aangemerkt als potentiële bouwlocatie. Wethouder Peter van de Wiel: ,,Dan zien we liever dat iemand als Van Mierlo die grond aankoopt, dan een onbekende investeerder die niets met de omgeving heeft. De huidige eigenaar heeft er niets aan om daar iets neer te zetten wat totaal niet bij zijn landgoed past. Daarbij moet er altijd nog de normale procedure voor ontwikkeling op de Prins Hendrikstraat doorlopen worden. Van Mierlo krijgt daarbij echt niet meer mogelijkheden dan iedere andere ondernemer."

TERUGVERDIENEN

Uit het oogpunt van Van Mierlo is het een logische stap om buiten Stapelen grond te kopen om te bouwen. De kosten van de aankoop van het kasteel moeten immers ook terugverdiend worden. De enige mogelijkheden om geld te genereren zijn de verhuur van de waterburcht, het park en het verbouwen van het oude schoolgebouwtje op het terrein. Voor de verhuur van het kasteel zijn gesprekken gaande, onder meer met een zorginstelling. Deze willen volgens Cor van Empel, compagnon van Van Mierlo, echter nog niet echt vlotten. Van Empel gaf tijdens het persgesprek een week geleden al aan dat ontwikkeling van de bouwlocatie aan de Prins Hendrikstraat meer rendement oplevert dan Stapelen zelf. Het liefst ziet de kasteeleigenaar een hotel met horeca in het landgoed verschijnen. Dat heeft ook de voorkeur van het college.

Wethouder Van de Wiel zegt al van diverse kanten commentaar te hebben gehad op het huurbedrag dat de gemeente moet neertellen voor de openstelling van het kasteelpark. Die bedraagt tien jaar lang zestigduizend euro per jaar. ,,Ik zie dat daar mensen over vallen. Het was voor de gemeente geen rendabele optie om het kasteel en park zelf te kopen. Dan hadden we veel meer kosten gehad. Nu betalen we voor het onderhoud dat wordt gedaan door de eigenaar. Als je alleen al over personeelskosten praat ben je al halverwege en dan hebben we het nog niet over de aanschaf van extra machines of apparatuur."

GEMEENTERAAD

Dinsdag 7 mei beslist de gemeenteraad over het voorstel van het college om kasteelpark Stapelen te huren van Van Mierlo. Een dag later hoopt de vastgoedondernemer een koopovereenkomst met de Assumptie Stichting te ondertekenen voor Prins Hendrikstraat 43-45.

FOTO BOVEN: Het voormalige klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat 45 wordt momenteel gebruikt voor de administratie van de paters assumptionisten. In het naastgelegen pand, nummer 43, zat voorheen een autogarage en recenter nog de creatievelingen van Kunstlicht '99. (Foto: Annelieke van der Linden, 2015).

Kritiek op absentie wethouder tijdens raadsvergadering

De afwezigheid van wethouder Eric van den Broek tijdens de gemeenteraadsvergadering van 10 april, heeft tot vragen van raadsleden geleid. De wethouder woonde op dat moment een Champions League-wedstrijd van Ajax bij. Burgemeester Fons Naterop heeft met Van den Broek over zijn absentie gesproken, blijkt uit de notulen van de zogeheten agendacommissie.

Er werden weliswaar niet direct vragen over de portefeuille van de wethouder gesteld, toch werd zijn afwezigheid opgemerkt. Van den Broek steekt zijn liefde voor voetbalclub Ajax niet onder stoelen of banken. Hij bezoekt regelmatig een wedstrijd en plaatst daar veel over op Facebook. Zo ook woensdag 10 april. Terwijl zijn collega's vragen van de gemeenteraad beantwoordden, stak Van den Broek zijn duim omhoog na de 1-1.

Begeleiding en hulp voor vrijwilligers in gemeente Boxtel

Els van Esch (58) is sinds 1 mei aangesteld als vertrouwenspersoon voor vrijwilligers en hun organisaties in de gemeente Boxtel. Zij biedt vertrouwelijk en onafhankelijk advies, hulp en begeleiding bij ongewenst gedrag.

De sociale veiligheid in de werkomgeving van vrijwilligers bevorderen. Dat is de taak van Van Esch. Mensen die in georganiseerd verband werken en in een ongewenste situatie belanden kunnen zich vertrouwelijk bij haar melden. Dat kan zijn bij (seksuele) intimidatie, agressie en geweld, discriminatie en pesten. Van Esch luistert en helpt bij het zoeken naar oplossingen en geeft op verzoek advies en voorlichting. Haar aanstelling is een resultaat van een behoeftepeiling door ContourdeTwern. Ze is te bereiken via telefoonnummer 06-57 31 54 16 of: vertrouwenspersoon@vrijwilligersboxtel.nl.