Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CROWDFUNDINGSACTIE LIDUINATUIN

'Moederdag: geef eens
een bloementuin cadeau'

VERVOLG VOORPAGINA

Er is nog vijfduizend euro nodig voor de aanleg van een wandel- en belevingstuin voor dementerenden bij het Boxtelse zorgexpertisehuis Liduina. Gisteren is daarvoor een digitale crowdfundingsactie gestart. Bovendien verkoopt stichting Licht Op Groen Voor Kwetsbaarheid certificaten van vijf, tien en honderd euro voor dit doel. ,,Misschien een mooi idee als cadeautje voor Moederdag", grinnikt kartrekker Diny Stolvoort.

De wandel- en belevingstuin bij Liduina, waarbij vrijwilligers van natuurorganisatie IVN en schoolkinderen betrokken worden, moet de zintuigen van ouderen gaan prikkelen, stelt de gerontoloog. ,,Daarnaast zijn de slingerende paden voorzien van een laag geel asfalt. Daar is bewust voor gekozen. Als het gebruikelijke zwart/grijze bitumen nat wordt, denken dementerenden vaak dat het een sloot is en weigeren ze er overheen te gaan. Met deze kleur voorkomen we dat." Het is een van de dingen die deze doelgroep helpt om vaker met hun naasten naar buiten te gaan. ,,Mensen die noodgedwongen in een gesloten afdeling wonen, hoeven niet als gevangenen te worden behandeld."

De landelijke stichting Else doneerde vorig jaar al 50.000 euro. De plaatselijke stichting Sjef van de Laar maakte dankzij een donatie van 25.000 euro de aanleg van een rolstoelsteiger op de oever van de Dommel mogelijk. Ook werden substantiƫle bijdragen ontvangen van onder meer Vrienden van Liduina en Lionsclub Boxtel Belles Amies. Om ook de laatste vijfduizend euro bij elkaar te krijgen is een actie opgestart waarbij mensen digitaal geld kunnen overmaken via crowdfundingvoornatuur.nl/wandeltuin.

VERKOOP CERTIFICATEN

Bovendien komt de opbrengst van de certificaten die Licht Op Groen Voor Kwetsbaarheid uitgeeft ten goede aan het project. ,,In plaats van een bloemetje voor Moederdag, kunnen mensen zo'n certificaat kopen. Tenslotte kan iedereen straks genieten van de wandeltuin, zowel de dementerenden die hier wonen als de overige inwoners van Boxtel. En wat is nou leuker dan moeder als het ware een complete bloementuin te schenken", geeft Stolvoort aan.

Mensen die een certificaat willen aanschaffen, kunnen contact opnemen met Diny Stolvoort, Halderheiweg 25 in Boxtel, telefoonnummer (0411) 68 99 81 of e-mail: jstolvoort@ziggo.nl.

FOTO ONDER: Diny Stolvoort van stichting Licht Op Groen Voor Kwetsbaarheid wandelt door de belevingstuin die momenteel bij zorgexpertisehuis Liduina wordt aangelegd. Op de achtergrond een pergola die voor beschutting gaat zorgen van het terras. (Foto: Peter de Koning).