Niet alleen volwassenen zongen de longen uit hun lijf tijdens Boxtel Zingt. Ook kinderen deden uit volle borst mee. (Foto: Peter de Koning).
Niet alleen volwassenen zongen de longen uit hun lijf tijdens Boxtel Zingt. Ook kinderen deden uit volle borst mee. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DRIE DAGEN FEEST VOOR VERJAARDAG VAN KONING WILLEM-ALEXANDER

Markt Boxtel bruist met Oranjefeesten

Boxtel bruiste afgelopen weekeinde tijdens de Oranjefeesten, die Boxtel Vooruit organiseerde in samenwerking met de Markthoreca en entertainer Jordy van den Boer. Na een geslaagd Kingsnight Fissa op vrijdagavond (zie pagina 2) werd zaterdagochtend de gedecoreerden gefeliciteerd. Via een erehaag van het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris betraden zij de Boxtelse Markt. Ook Hilde van den Broek, die zich enkele dagen eerder tot gildekoning mocht kronen, werd gelukgewenst. De traditionele aubade was ingeruild voor een gezamenlijk Oranjebitterconcert door Boxtel's Harmonie, de Gildenbondsharmonie en fanfare Sint-Arnoldus. Door schoolvakanties was het te ingewikkeld om voldoende muzikanten bij elkaar te krijgen, waardoor de orkesten kozen voor deze samenwerking. Tijden het optreden verschenen ook de reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor.

POWER TO THE KING

's Middags vond het jeugdprogramma Power to the King plaats. Kinderen werden geschminkt en er waren aan de lopende band optredens. Ook mochten bezoekertjes een mechanische rodeostier proberen te bedwingen en konden ze ringsteken. Door het sombere weer was het minder goed bezocht dan vorig jaar, zo meldde bestuurslid Meister van Boxtel Vooruit. ,,Ja, het is echt veel minder druk. Dat is misschien ook het nadeel van die voorspellingen. Dan zijn mensen meteen bang dat er een spatje gaat vallen." Desondanks was de mede-organisator tevreden: ,,Iedereen die er wél is, heeft het erg naar zijn zin." 's Avonds stond de door de wol geverfde coverband Stoot! op de bühne.

Het muzikale feest Boxtel Zingt werd dit jaar verplaatst naar de zondag, na de Oranjebraderie. Omdat deze jaarmarkt veel gezinnen trekt, leek de organisatie dat een beter moment dan op de avond van Koningsdag. Ook dit jaar werd de braderie goed bezocht. Tot vijf uur stonden de Rechterstraat, Stationsstraat en de Markt vol met kramen van al dan niet lokale ondernemers. Er werden worstenbroodjes gemaakt en vinyl platen verkocht. Ook voor de kinderen was er voldoende te doen. Zo konden zij eendjes vissen en meerijden in een kleine kermisattractie. Als bijdrage aan de muzikale sfeer op de Markt in de namiddag, was er onder andere een muzikant die op een verrijdbare piano speelde en vermaakte Pallasso Clowns het publiek met een toom ganzen.

In de namiddag werd Boxtel Zingt afgetrapt door een jonge delegatie van popkoor The Poppies. De kinderen dansten en zongen enthousiast, onder wie Linde Platteeuw (12): ,,Ik vond het erg leuk en het ging goed. We zongen ook oudere liedjes, van Frank Sinatra bijvoorbeeld, maar die kende ik allemaal." Ook haar moeder, Anke de Boeije, genoot. ,,Ik kwam eigenlijk alleen voor mijn dochter", vertelt ze. ,,Maar ik vind het zeker leuk. Er heerst een gezellige sfeer."

De terrassen zaten vol en de goudgele versnaperingen vloeiden rijkelijk. Na een optreden van komisch zangduo Echt Faut, dat al snel het podium verruilde voor de vloer tijdens hun optreden, warmde het publiek op met hits van onder andere Spice Girls en Backstreet Boys. Het Boxtel Zingt-koor, gevormd door toeschouwers, maakte met hun pakkende meezingers een gezellig en gemoedelijk einde aan de Boxtelse Oranjefeesten.

Een mechanische rodeostier bedwingen was een uitdaging tijdens het kinderspellencircuit Power to the King. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Angela's Project op de bühne op de Boxtelse Markt. (Foto: Hans van Doorn).
De Oranjebraderie werd, ondanks enkele regenbuien, goed bezocht. (Foto: Henk van Weert).
Burgemeester Fons Naterop gaf een van de jongste fietsversierders een high five. (Foto: Hans van Doorn).
Beide Boxtelse harmonieën en de Lennisheuvelse fanfare vormden één orkest dat het Oranjebitterconcert verzorgde. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Coverband Stoot! feestte op de avond van Koningsdag. (Foto: Hans van Doorn).
Tijdens Power to the King konden kinderen onder andere ringsteken. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De Boxtelse kindervrijmarkt. (Foto: Bas van den Biggelaar).