Afbeelding
Foto: Hans Verberk

HAAREN VERVANGT MASTEN SPORTPARK

Essche sportvelden baden in ander licht

RENS VAN DEN ELSEN

Energiezuiniger en minder overlast voor de omgeving. Met die gedachte worden binnenkort op alle voetbalvelden in de gemeente Haaren de huidige lichtmasten vervangen voor exemplaren met led. Ook het trainings- en B-veld van Essche Boys en het veld van korfbalvereniging Tovido baden straks in een ander licht. De besturen van de twee clubs zijn blij met dit cadeautje.

Veel van de huidige lichtmasten waren nodig aan vervanging toe. De kosten voor onderhoud bleven ook stijgen. ,,Sommige masten waren zelfs zó verouderd dat er niemand meer in durfde te klimmen om lampen te vervangen. Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol. Daarom hebben we als gemeente besloten om alles te vervangen zodat het er weer jaren tegen kan", licht Ad van de Ven toe. Hij is projectleider en beheerder van de sportvelden in de gemeente Haaren.

WIN-WIN

De twee Essche sportclubs hebben profijt van de vernieuwing. Het kost hen geen geld. Sterker nog, het levert zelfs geld op. Want de energierekening gaat volgens de verenigingen een stuk lager uitvallen. ,,Wij zien alleen maar een win-winsituatie. Zowel voor de gemeente als voor ons als club", geeft voorzitter Wim Kuijs van Essche Boys aan. ,,We zijn al langer bezig met het verduurzamen van ons sportcomplex. Zo is led-verlichting in de kleedkamers geplaatst en is de oude cv-installatie vervangen voor een energiezuinig exemplaar. Hiermee houden we de kosten voor energie zo laag mogelijk en daar dragen de nieuwe masten natuurlijk wel aan bij", vervolgt Kuijs.

,,Daarnaast gaat led-verlichting ook veel langer mee, ook dat scheelt weer in de kosten", vertelt Van de Ven. Naast het kostenplaatje hebben de led-lampen volgens de gemeente nog meer voordelen. ,,Het geeft gelijkmatig licht en schijnt recht naar beneden, waardoor de overlast voor de omgeving minder is. Daarnaast hebben de lampen geen opwarmtijd nodig." Om de eventuele overlast van de verlichting verder te verlagen, worden de masten iets hoger, maximaal achttien meter.

Ook voor de gemeente Boxtel valt de vervanging financieel voordelig uit. De kosten hiervoor, een kleine tachtigduizend euro, worden nu namelijk geheel door Haaren gedragen. Als Esch in 2021 bij Boxtel hoort, hoeft men voorlopig dus niet meer te kijken naar de verlichting op de Essche voetbalvelden. Het past tevens in het kader van de plannen voor een energieneutrale gemeente.

ALLES AANPAKKEN

Ook Nemelaer (Haaren), VV Helvoirt en VCB (Biezenmortel) krijgen nieuwe lichtmasten. Omdat de gemeente eigenaar is van deze voetbalvelden is besloten om alles aan te pakken. Van de Ven: ,,De andere sportvelden zoals tennisbanen, zijn in handen van de verenigingen en die dienen dus zelf voor vervanging te zorgen als dat nodig is."

Eind mei starten de werkzaamheden in het sportpark aan de Witvensedijk in Esch. In totaal komen er twaalf masten met led-verlichting, zes op ieder veld. Het veld van de korfbalclub wordt verlicht vanuit twee pylonen die aan het trainingsveld komen te staan. Het hoofdveld van Essche Boys heeft geen verlichting staan omdat hier geen trainingen plaatsvinden in de avonduren en de wedstrijden van het eerste elftal altijd overdag gespeeld worden.


DUCKS VECHT KAT-EN-MUISSPEL UIT

Honkballers balen van verlies tegen concurrent

Voor de honkballers van Ducks stond zondag een belangrijke wedstrijd op het programma. Directe concurrent Gryphons uit Rosmalen kwam namelijk op bezoek. Het werd een spannende strijd, waarbij de Boxtelaren uiteindelijk toch aan het kortste eind trokken.

De thuisploeg leek nog niet helemaal wakker aan het begin van de wedstrijd. Want in de eerste inning moest startend pitcher Jeroen van Nes al twee punten incasseren door een combinatie van veldfoutjes en rake klappen van de tegenpartij. Van Nes hielp zijn eigen ploeg nog wel door een puntje binnen te slaan, maar in de tweede inning antwoordde Gryphons direct met nog een punt.

Wat volgde was een kat-en-muisspel waarbij beide teams punten sprokkelden en kansen lieten liggen. Jan van der Wielen, Wijnand Schriemer en wederom Van Nes sloegen nog punten binnen, waardoor de stand in de zesde inning 6-4 bedroeg. Het veldspel was flink verbeterd en werd gekenmerkt door puike acties van tweede honkman Max Denteneer en rechtsvelder Kees van Dooremalen.

SPANNEND

In de slotfase werd het pas echt spannend, want na de achtste inning was de stand gelijk: 6-6. Daarna tekenden de Boxtelse slagmannen Bram van der Horst en Sjors Gevers nog wel vier punten op in hun slagbeurt. Maar de tegenstander kreeg in de negende inning echter snel vat op vervangend werper Yannick Brechenmacher en nam de leiding door ongecontroleerd werpen en een homerun. Gryphons harkte nog wat punten binnen en wist Ducks van scoren af te houden.

De thuiswedstrijd ging zodoende verloren met 10-11 en de Boxtelaren bleven met een hol gevoel achter.

Uitslagen zondag 28 april

Ducks H1 - Gryphons H1         10-11

Programma zaterdag 4 mei

Ducks PH1 - All In PH1         11.00
Mulo JH1 - Ducks JH1         11.45
Ducks JS1 - Stags JS1         14.00

Programma zondag 5 mei

Blue Lions Tilburg H2 - Ducks H2         10.00
BA Gophers DS1 - Ducks DS1         11.00
BA Gophers DS1 - Ducks DS1         13.10
Ducks H1 - Roef! H1         15.00

FOTO ONDER: Sjors Gevers van JRC Ducks kon nog net met een duik binnenkomen nadat de catcher van Gryphons de bal losliet. Ondanks het spectaculaire punt, wist de thuisploeg niet te winnen. (Foto: Hans Verberk).