Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS MUSEUM KRIJGT BEELD VAN WOONSTICHTING

Patroonheilige Sint-Joseph naar MuBo

Nu woonstichting Sint-Joseph haar naam vanwege een fusie wijzigt in 'Joost.', doet zij ook het beeld van haar patroonheilige van de hand. Vanochtend is de manshoge beeldhouwwerk in bruikleen gegeven aan Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat.

Het beeld van Sint-Joseph stond lange tijd in het kantoor van de corporatie, verderop aan de Baroniestraat (nu zorghuis De Herbergier). Maar het verhuisde in 2015 mee naar het huidige kantoor aan de Brederodeweg. Oorspronkelijk sierde het beeldhouwwerk echter de gevel van de in 1920 geopende Sint-Jozefschool op Duinendaal. Samen met de kapel, het klooster en het ziekenhuis was dit een onderdeel van een kloostercomplex, waar de zusters JMJ sinds 1862 zorg en onderwijs boden aan de Boxtelse inwoners.

Sint-Joseph is de heilige van het gezin, het ambacht en patroon tegen woningnood en schulden. Daarmee vormt hij een treffend symbool voor de gelijknamige corporatie, die vanaf 1 juli fuseert met woningcorporatie De Kleine Meierij, dat actief is in de omgeving van 's-Hertogenbosch.

FOTO ONDER: Het manshoge beeld van patroonheilige Sint-Joseph van de gelijknamige woonstichting uit Boxtel werd vanochtend overgedragen aan Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat. (Foto: Peter de Koning).