Afbeelding
Foto: Maarten Melis

PIM KETELAARS MOET BRUGGEN BOUWEN EN VERBINDINGEN SLAAN


Nieuwe projectleider De Kleine Aarde

JAN HERMENS

De Kleine Aarde (DKA) weer baanbrekend maken, onder het motto 'duurzaam leven'. Dat wil Pim Ketelaars. Hoe precies, is nog niet helemaal duidelijk. ,,Er bestaat vooralsnog geen alomvattende definitie van duurzaam leven. Het gaat in ieder geval verder dan sec energiebesparing en recycling." Ketelaars is sinds kort projectleider van de groene parel aan Boxtels kroon. ,,Ik ben aangesteld om verbindingen te leggen tussen gebruikers en de overkoepelende stichting De Kleine Aarde."

Vanaf de oprichting in 1972 gold DKA als hét kenniscentrum van Nederland op het gebied van duurzaamheid en milieu. In 2011 moesten de deuren echter dicht vanwege financiële tekorten. Een herstart in 2014 mislukte. Twee jaar daarna verenigden Heijmans Woningbouw, Helicon, Maris Projecten, SintLucas, ROC Summa College, Waterschap De Dommel en Woonstichting St. Joseph zich in Het Collectief. Inmiddels vormen vertegenwoordigers van deze partijen stichting De Kleine Aarde. Die is bezig het terrein tot een kennis- en expertisecentrum voor duurzaamheid en circulaire economie te maken. Educatie is daar een pijler van, net als wonen, energie en ontmoeten.

PLANNEN

Wat gebeurt er nu op DKA en wat voor toekomstplannen liggen er? Ketelaars: ,,De Voedseltuin is de bekendste gebruiker. Deze organisatie kweekt op biologische wijze groenten en fruit. De oogst gaat onder meer naar de Voedselbank Boxtel. Verder zijn er ontwikkelingen gaande op het gebied van wonen." De kersverse projectleider doelt op de 22 innovatieve appartementen die op een deel van de lommerrijke oase moeten verrijzen.

Bij de bouw en later de bewoning daarvan, is duurzaam leven het uitgangspunt. Ketelaars: ,,We willen verder gaan dan nul-op-de-meter, de woningen moeten energieleverend zijn. Wie in DKA woont, kiest voor een bijzondere 'way of life'. We gaan zoveel mogelijk uit van hergebruik van materialen. Voorbeeld daarvan is de circulaire wasmachine die er komt."

Zo'n machine is gemaakt van volledig recyclebare grondstoffen en blijft eigendom van de fabrikant. De gebruiker betaalt per wasje. De eigenaar heeft dus baat bij een machine die lang meegaat.

SUBSIDIE

De woonstichting, bouwbedrijf Heijmans, architect Faam en het waterschap hebben een grote provinciale subsidie aangevraagd. Ze zien het appartementencomplex als 'levend laboratorium', een paraplu waaronder ze tal van innovaties kunnen vatten. ,,We horen 23 mei of de aanvraag wordt gehonoreerd."

Wat ontmoeten betreft, ziet Ketelaars mogelijkheden voor vergaderingen, congressen en lezingen in het hoofdgebouw. ,,Ik zie ontmoetingen voor me die met duurzaamheid te maken hebben. Symposia over klimaatvraagstukken, energietransitie en dergelijke."

In educatief opzicht speelt de veldschuur een hoofdrol. In dit gebouw komt een leer- en werkomgeving waar ondernemers met elkaar aan duurzame vernieuwingen kunnen werken. Het onderwijs doet met proefopstellingen en meetapparatuur onderzoek naar de haalbaarheid en de effecten van deze innovaties. Basisschoolkinderen zijn nog wat jong om in het toekomstige lab aan de slag te gaan. Voor hen is het Voedselbos interessant. Scholen kunnen er rondleidingen krijgen.

De Kleine Aarde is in beweging, maakt Ketelaars duidelijk. ,,De ontwikkelingen moeten richting krijgen. Sturing geven is een van mijn taken." Het pad dat het groene kenniscentrum volgt, leidt niet naar een kruispunt, maar naar een rotonde. ,,We zijn op weg naar een circulaire economie, een kringloop zonder einde."

FOTO ONDER: Pim Ketelaars ziet goede kansen voor De Kleine Aarde. Hij fungeert als bruggenbouwer en coördinator. (Foto: Peter de Koning).


VINDT TRUCKER HENK ZIJN LIEFDE IN ONLINE DATINGSHOW?

'Ik had dit avontuur niet willen missen'

Zijn account op Facebook en zijn mailbox zijn de afgelopen weken totaal ontploft. Henk van de Ven uit Boxtel was te zien in de online datingshow Trucker Zoekt Vlam, waarin hij op zoek ging naar een gezellige, spontane en zelfstandige vrouw. Vorige week was te zien hoe de Boxtelse bergingsspecialist op date ging met een aantal dames en uiteindelijk een keus maakte.

MARIËLLE WIJFFELAARS

In de laatste aflevering van het programma koos Henk voor Mendy als zijn nieuwe vlam. De brandende vraag is natuurlijk: heeft het stel de ware liefde bij elkaar gevonden? ,,Nou, dat zou wel wat voorbarig zijn", zegt Van de Ven lachend. ,,Laten we zeggen dat we aan het aftasten zijn. Mendy is een gezellige meid en we zien wel waar het op uit gaat komen. De afstand is namelijk wel een dingetje. Ze woont namelijk in Papendrecht."

Zijn deelname aan de online datingshow was volgens de Boxtelaar een heel mooi avontuur. ,,Of ik veel reacties heb gekregen? Dat is een understatement", vertelt hij. ,,Nog steeds krijg ik elke dag berichten en e-mails van vrouwen. Niet alleen uit Nederland, ook uit België en zelfs Spanje. Nu de camera's weg zijn, durven sommige nu pas te reageren." Want je moet het maar durven om voor de ogen van half Nederland te schrijven én voor de camera te verschijnen. ,,Ik vind het echt bijzonder dat de dames dat hebben gedaan. Ik vond het al spannend, dat geldt voor hen helemaal."

BEANTWOORDEN

Van de Ven heeft het erg druk met het beantwoorden van alle berichten, hij wil wel iedereen een reactie sturen. ,,Ik heb al verschillende gezellige en mooie gesprekken gehad, hartstikke leuk", meldt de Boxtelaar. ,,Het was echt een geweldige ervaring waar ik nog steeds van geniet." En of Mendy de ware zal blijken te zijn? Van de Ven: ,,Dat zien we vanzelf wel. Voor nu gaat het prima."

FOTO LINKS: Trucker Henk van de Ven uit Boxtel bij zijn vrachtwagen. Hij heeft het druk met het beantwoorden van berichten sinds zijn deelname aan de online datngshow Trucker Zoekt Vlam. (Foto: Brett van Os).

Afbeelding
Afbeelding