BOXTELSE POLITIEK WIL ACTIE IN OOSTERHOF

Raad: 'Bouw huizen om winkelcentra te helpen'

RENS VAN DEN ELSEN

Winkelcentrum Oosterhof is nodig toe aan vernieuwing. De uitbreiding van de Jumbo en de gevolgen daarvan moeten dat proces niet verder vertragen. Dat vinden de Boxtelse raadsfracties na een rondgang langs alle partijen. Om eventuele winkelleegstand in Liempde tegen te gaan is het volgens hen wel noodzakelijk dat er gebouwd gaat worden in Liempde. ,,Hoe meer monden er zijn om te voeden, hoe meer bestaansrecht", vinden onder meer PvdA/GroenLinks en Balans.

Uit onlangs uitgevoerde onderzoeken van het Bureau Stedelijke Planning en adviesbureau Kardol blijkt dat uitbreiding van de Jumbo-supermarkt in Oosterhof funest zou zijn voor ondernemers in de directe omgeving. Vooral voor de Coop in Liempde zou dit op termijn de doodsteek betekenen.

Toch mag dit de renovatie van het winkelcentrum Oosterhof niet in de weg staan, zo is de tendens in de gemeenteraad. Die zou juist ruim baan moeten krijgen, want 'dat verdienen de inwoners uit Oost en de ondernemers', vindt het gros van de Boxtelse partijen. ,,Oosterhof is een sociaal ontmoetingspunt voor wijkbewoners en dient die functie te behouden", aldus Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). Dymph van de Vries (VVD) is het daar mee eens: ,,We snappen de bezorgdheid bij andere supermarkten en dat ondernemers knokken voor hun zaak. Maar we moeten niet nog langer wachten met de ontwikkelingen in Oosterhof."

Coalitiepartij Combinatie95 wil eerst de discussie in de raadzaal voeren, voordat zij met een reactie komt. Wel geeft fractieleider Joep Schalkx aan dat hij zich zorgen maakt over de gevolgen voor lokale ondernemers in alle winkelcentra.

Hiernaast ligt nog de detailhandelsvisie, waar het college B en W nu van afwijkt door meer ruimte te gunnen aan de Veghelse supermarktketen. Die zet leidt tot forse kritiek, vooral vanuit de hoek van de oppositie. ,,Je kunt niet eerst een plan door de raad laten vaststellen om je daar vervolgens niet aan te houden als het je beter uitkomt", vindt Vera Brouns (CDA). Als het aan deze partij ligt, komt de hele kwestie nog een keer in de gemeenteraad, voordat er een besluit wordt genomen.

KLEINE KERN

De resultaten uit het onderzoek dat de supermarkten gezamenlijk hebben laten uitvoeren, worden niet bij alle partijen klakkeloos aangenomen. De vraag rijst of de uitkomst specifiek op Liempde is toegespitst, of dat het over kleine kernen in zijn algemeen gaat. ,,In Liempde is de sociale cohesie en gemeenschapszin groot, daardoor heeft een lokale supermarkt een grotere kans op voortbestaan. De invloed van een grotere Jumbo valt in het dorp wel mee. Het heeft eerder meer gevolgen voor Boxtel", denkt Jos Hegeman van D66. Daar is VVD het mee eens: ,,Het succes van een supermarkt hangt meer samen met service en klantvriendelijkheid dan met het aantal vierkante meters", aldus fractieleider Van de Vries.

Alle lokale ondernemersverenigingen in zowel Boxtel als Liempde scharen zich echter en masse achter de rapporten van beide adviesbureaus. Zij maken zich grote zorgen om de uitbreiding van Jumbo en vinden dat het rampzalige gevolgen heeft voor de middenstand in beide dorpen.

BOUWEN

Als mogelijke oplossing voor behoud van winkels in Liempde stellen de raadsfracties voor om zo snel mogelijk te gaan bouwen in het dorp. Werk maken van onder meer de locatie Roderweg/Hamsestraat wordt onder meer door oppositiepartij Balans geopperd. Ook PvdA/GroenLinks en D66 zien genoeg kansen om nieuwe woningen te realiseren. ,,Jonge gezinnen kopen vaak in de eigen omgeving. Trek je die naar je dorp, dan vergroot je de klandizie", aldus Van den Einden. Volgens SP kan er ook gekeken worden naar een mogelijke uitbreiding van de Coop.

Alle rapporten over de mogelijke gevolgen ten spijt, in de ogen van veel partijen ligt het behoud van winkels ook gewoon in de handen van de inwoners. Als het echt zo erg is, dan zou men dat nu ook al moeten merken is de heersende gedachte. Marria van den Hoven (INbox): ,,Als Liempde zijn super graag wil behouden, dan zou ik zeggen: ga er winkelen."

Op verzoek van meerdere fracties wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 7 mei kort gesproken over de quick scan die onderzoekers hebben gemaakt over de geplande ontwikkelingen van supermarkten. Ook de brieven die de ondernemersverenigingen OCB en OVL erover schreven komen daarbij aan bod. De raadagenda biedt geen ruimte voor een diepgaand debat over dit onderwerp.