SAMSUNG
SAMSUNG Foto: archief 2012

BEGROEIING HOUDT WATER VAST

Waterschap maait later door langdurige droogte

JAN HERMENS

Ook al is er de laatste dagen regen gevallen, de grondwaterstand is in een groot deel van het werkgebied van waterschap De Dommel nog niet hersteld van de lange, droge zomer van 2018. Toen bleek dat zelfs in Nederland met haar grote rivieren voldoende water niet altijd vanzelfsprekend is. Om zoveel mogelijk water vast te houden, maait het waterschap oevers van sloten en watergangen dit jaar later.

Droogtecoördinator Lonneke Schilte van waterschap De Dommel: ,,Waar momenteel nog erg weinig water stroomt, willen we nu niet versneld afvoeren." Begroeiing houdt het water langer vast, maaien zorgt juist voor meer doorstroom. Het bestuur van waterschap De Dommel heeft daarom besloten om de jaarlijkse maaiplanning waar mogelijk uit te stellen.

Afhankelijk van de weersvoorspelling en het waterpeil wordt besloten al of niet te maaien.

In de omgeving van Boxtel gelden geen verdere maatregelen om water vast te houden. Ten zuiden van Eindhoven tot de Belgische grens wel, daar mag geen grondwater gebruikt worden om grasland, sportvelden en golfterreinen te beregenen. De grondwaterstand is in het stroomgebied van de Dommel afhankelijk van de hoeveelheid regen. Extra waterinlaat uit grote rivieren zoals bij buurwaterschappen van De Dommel is nauwelijks mogelijk.

,,Rondom Boxtel werken we al maanden samen met agrariërs door extra stuwen te plaatsen en door stuwen hoog te zetten, alles om zoveel mogelijk water in het gebied te behouden. De samenwerking verloopt erg goed, maar deze acties hebben alleen effect als het gaat regenen. Zolang de droogte aanhoudt, blijven we met een tekort zitten", vertelt Ines van Hees namens het waterschap.

Op een digitale overzichtskaart van het werkgebied van waterschap De Dommel is van dag tot dag te volgen hoe het grondwaterpeil ervoor staat. In de gemeente Boxtel staan vooral gele stippen. Dat wil zeggen dat het er droog is, maar niet extreem.

NEERSLAG

Hoe lang en hoeveel het moet regenen om de grondwaterstand op peil te brengen, weet Van Hees niet. ,,Dat is moeilijk in een aantal millimeters uit te drukken. Na een droge zomer en een al net zo droog najaar hoopten we op een natte winter. Die is helaas niet gekomen en dat betekent dat het op dit moment droger is dan normaal in het voorjaar. Ook de komende tijd verwachten we niet veel neerslag en daar komt bij dat er meer water verdampt door de hogere temperaturen."


Cabaretier Marc van de Veerdonk in een volle Serenade

Marc van de Veerdonk staat morgen, vrijdag 3 mei vanaf 20.00 uur in sociaal-cultureel centrum De Serenade in Liempde voor een nagenoeg uitverkocht huis. Er zijn nog circa vijftien kaartjes te koop. De cabaretier treedt op met zijn nieuwe show Géén Viking.

Kenmerkend voor de optredens van Van de Veerdonk zijn de eigenaardige decors. Wat de komiek in Liempde op het podium sleept, is nog de grote vraag. Een kaartje voor het optreden in kost vijftien euro en is te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/veerdonk. Geen Viking begint 3 mei om 20.00 uur.