Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BAND SPEELT MUZIEK VAN VROEGER IN PODIUM BOXTEL

Mateus' tijdreis naar jaren '70 en '80

LINDA VAN DE WIEL

Liedjes van zangeres Carole King, de Haagse seventiesband Shocking Blue en new-waveband The Cure. De Boxtelse formatie Mateus pakt vrijdag 24 mei in Podium Boxtel uit met een scala aan bekende en minder bekende pareltjes uit de jaren zeventig en tachtig. Met als titel 'Mateus neemt je mee' belooft de avond een muzikale reis naar het verleden te worden.

,,Wij nemen onze luisteraars tijdens de show mee naar onze jeugd", vertelt Yvonne van Beers (48), samen met leeftijdsgenoot Jet Mathijssen zangeres van Mateus. ,,Met een avondvullend programma vol liedjes die ons vol weemoed aan vroeger doen denken. Maar die we wel op onze manier spelen, in een ander jasje dus."

De band speelt een aantal tophits, maar het zijn toch voornamelijk de wat minder bekende nummers die de revue passeren in het theater aan de Burgakker. De ruimte tussen de nummers wordt opgevuld met verhalen van vroeger. ,,We hebben Boxtelaar Marco Wensveen gevraagd verhalen te vertellen uit onze jeugd. Hij deed eerder mee aan voorstellingen als 'Droomtranen' en 'De Goei, De Kwaai en de Lillike'. Verschillende collectieve herinneringen over onder meer de spelshows van Willem Ruijs en het liedjesprogramma Kinderen voor Kinderen komen langs. Als het goed is, zijn deze verhalen voor veel leeftijdsgenoten herkenbaar", lacht Jet. ,,En als je jonger of ouder bent, zijn ze ook erg leuk om te horen. Je krijgt dan een mooi inkijkje in de jaren zeventig en tachtig."

Mateus heeft leeftijdsgenoot en tekstschrijver Marc Cleutjens gevraagd de teksten vanuit eigen herinnering te schrijven. Jet: ,,We willen bezoekers het gevoel van onze jeugd doen beleven óf herbeleven. We nemen ze dan ook graag mee naar ons verleden."

ZES THEMA'S

Mateus kent met zangeressen Yvonne en Jet, toetsenist Peter van den Hurk, drummer Bart Willems en gitarist en bassist Johan van Eck een vrij krappe bezetting. ,,Bij grote projecten als deze vragen we om muzikale versterking. Deze versterking bestaat ditmaal uit gitarist Tejo van den Nieuwenhuizen en saxofonist Jan-Henri Grilis."

Dit duo heeft het de komende weken dus druk met het instuderen van liedjes. ,,Wij hebben zelf al veel oude nummers in ons repertoire. De nieuwere spelen we 24 mei niet. En natuurlijk hebben we speciaal voor dit project een aantal nieuwe liedjes ingestudeerd", aldus Jet. ,,De nummers en verhalen zijn ingedeeld in zes thema's. Welke? Vroeger, televisie, politiek, liefde, dagelijks leven en vakantie."

Er wordt daarmee een veelheid aan onderwerpen bezongen en besproken door de muziekgroep. Denk aan het Eurovisie Songfestival, waarbij kinderen met nat gekamde haartjes, chips en limonade op de bank punten toekenden aan de deelnemers. Of aan Klassenwerk, Kinderen voor Kinderen en Vijf tegen Vijf. En op de radio De Avondspits met Frits Spits en Soulshow met Ferry Maat. Bij vele jongeren uit de jaren zeventig en tachtig gaat hierbij vast een belletje rinkelen.

AFTERPARTY

,,Dit is het derde project dat we als Mateus op de planken brengen. We vinden het tof ergens intensief naartoe te werken en dan te knallen. We zijn hard aan het werk en hebben al veel voorpret", zegt Jet. ,,Na het optreden is het weer klaar en richten we ons op een volgend project. Sommige projecten lopen overigens wat langer, want de oude Nederlandstalige liedjes spelen we soms nog in verpleeghuizen."

'Mateus neemt je mee' is de afsluiting van het theaterseizoen in Podium Boxtel. ,,En dat vinden we heel eervol", stelt Yvonne. ,,Dus kom allemaal kijken naar ons feest van herkenning, vol verhalen, liedjes en ook video's en visuele effecten die Sammie Leermakers maakte voor de show. En geloof me, er gebeurde veel in die jaren." Jet vult aan: ,,En we hebben ook een vette afterparty. Deejay Maarten Termeer uit Liempde komt na afloop van ons concert vinylplaatjes draaien. Dan horen jullie al die mooie liedjes die we niet tijdens de show hebben gebracht. En inderdaad, daar zitten best wat guilty pleasures bij…"

KAARTEN

De voorstelling 'Mateus neemt je mee' is vrijdag 24 mei te zien in Podium Boxtel aan de Burgakker 17. De aanvang is 20.15 uur, kaarten à 12,50 euro zijn verkrijgbaar via de website www.podiumboxtel.nl en bij de vaste voorverkoopadressen.

FOTO BOVEN: De voorstelling 'Mateus neemt je mee' verzorgt een tijdreis naar de jaren zeventig en tachtig in Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


FilmPodium sluit seizoen af met Deens drama

De filmserie rond acteur Mads Mikkelsen van FilmPodiumScopia wordt maandag 13 mei om 20.15 uur afgesloten met de vertoning van Jagten (The Hunt) in het Muziekhuis aan de Passage Riche.

In dit sociaal drama uit 2012 van regisseur Thomas Vinterberg wordt de pas gescheiden Lucas, gespeeld door Mikkelsen, ervan verdacht een vijfjarig meisje te hebben misbruikt. Waar hij eerst liefdevol werd opgevangen door zijn omgeving, slaat dat nu om in een heksenjacht. Voor aanvang van de film geeft Jos Vervoort een inleiding op het verhaal.

Kaarten zijn online te bestellen of voor 8,50 euro in Boxtel verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Jumbo Oosterhof, Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij Cadeau & Drogist (Raadhuisplein).