VERBINDING OP BUITENGOED BAARSCHOT

Esch: Kunstenaars tonen drie weekenden beelden

Kunstliefhebbers kunnen vanaf zaterdag 11 mei drie weekenden hun hart ophalen. Dan houden de Loes Foundation, stichting Haaren in Beeld & Geluid en stichting KuBra het kunstzinnige evenement Verbinding op Buitengoed aan de Baarschot 2 in Esch. Een twintigtal beeldende kunstenaars tonen hier hun werk.

De stichtingen zetten zich samen in voor Kinderen Kankervrij (KiKa). Iets wat de Loes Foundation al jaren doet. Vorig jaar bestond deze Essche organisatie tien jaar. Het was voor de familie Plantema, die eigenaar is van het Buitengoed en oprichter van de foundation, reden om met de jaarlijkse garagesale in de dwarsdeelschuur op het erf extra groot uit te pakken.

Ook voor het kunstevenement Verbinding zet de familie de deuren van Baarschot weer open. In de weekenden van 11, 18 en 25 mei staan verspreid over het terrein de kunstwerken van de beeldhouwers tentoongesteld. De twintig exposanten komen uit de directe regio zoals Esch en Haaren, maar ook uit andere delen van Brabant en tonen sculpturen gemaakt uit allerlei verschillende materialen.

MUZIEK

Naast kunst is er ook ruimte voor muziek. Tijdens het openingsweekend onder meer van het Braziliaanse zangduo Vai Passar en 2PlayingforU (zaterdag) en het Robert Allen Trio op zondag. Daarnaast zijn er tijdens de openingsmomenten ook activiteiten voor kinderen, zoals het maken van maskers en een poppenspel waar de jeugd zelf aan deel kan nemen.

Om geld in te zamelen voor KiKa houden de organiserende stichtingen een loterij. De hoofdprijzen zijn twee sculpturen die door de deelnemende kunstenaars Chris Hendriks en Greet Gadella beschikbaar zijn gesteld. De trekking is zondag 26 mei om 16.00 uur. Daarnaast zijn alle kunstenaars tijdens de openingsdagen aanwezig en geven ook workshops, demonstraties en rondleidingen.

Zondag 11 mei wordt het culturele evenement om 14.00 uur officieel geopend door wethouder Adriƫnne Verschuren van de gemeente Haaren. Hierna is de expositie steeds op zaterdag en zondag gratis te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie over het actuele programma op www.stichtingkubra.nl.


Esch herdenkt klein in opmaat naar oktober

Tijdens de nationale dodenherdenking van zaterdag 4 mei worden bij het Haventje in Esch de lokaal gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog eervol herdacht. Een groots evenement, zoals vorig jaar, wordt het echter niet. In oktober wordt er uitgebreider stilgestaan omdat het dan 75 jaar is geleden dat Esch werd bevrijd.

De herdenking van 4 mei begint om 19.15 uur. Er worden enkele gedichten voorgelezen en er is muziek. Om 20.00 uur klinkt traditiegetrouw The Last Post, gevolgd door het Wilhelmus. Bij de officiƫle bevrijding van Esch (dat was in oktober 1944, een maand na aanvang van operatie Market Garden) wordt uitgebreid stilgestaan van 24 tot en met 27 oktober. De organisatie is bezig met een gevarieerd programma voor jong en oud. Lees hier binnenkort meer over in deze krant.