Afbeelding
Foto:

HARRIE VAN DE LOO HOOPT OP ZWART-WITTE LANGSNAVELS

Ooievaarsnest in Kikkertuin

JAN HERMENS

Het ooievaarsnest is een idee van Van de Loo. Hij vertelt hoe het plan is ontstaan: ,,In ons dorpsperiodiek Het Esseblad stond vorig jaar een oproep. Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren wilde iets blijvends realiseren voor de natuur, voordat de gemeente Haaren ophoudt te bestaan. Ze vroeg om inbreng. Ik ben met de suggestie gekomen een ooievaarsnest te plaatsen. Dat vond de stichting een goed idee. Zo is het balletje gaan rollen."

Van de Loo is voorzitter van de Hobbyclub Esch. Die bestaat uit enthousiaste dorpsbewoners die onder andere bedreven zijn in het werken met hout. Een vaardigheid die de afgelopen maanden goed van pas kwam. ,,Ik heb op internet opgezocht hoe zo'n nest eruitziet en welke materialen ervoor nodig zijn. Alleen de paal is al een meter of dertien lang, hij staat namelijk twee meter diep in de grond. We hebben er teer op moeten branden om te voorkomen dat het hout gaat rotten. De 'korf' heeft een flinke rand van gevlochten wilgenhout." Mochten de uivers op zich laten wachten, kleine zangvogels nestelen nog wel eens tussen het vlechtwerk, als krakers die een huis voor leegstand behoeden.


Klaagzangers zijn op zoek naar extra stemmen

Als de weergoden meewerken, trekt zondag 16 juni de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel. De groep klaagzangers die altijd meeloopt in de stoet zoekt versterking.

De klaagzangers zingen tijdens de processie een aantal keren het vierstemmige 'Libera Me' van Orlando di Lasso. Voor alle vier de stemgroepen, maar met name voor de eerste en tweede baspartij, doet Wil van den Broek een dringende oproep aan leden en oud-leden van de diverse Boxtelse koren, maar ook aan andere vrouwen en mannen met een hoge of lage zangstem, om zich aan te melden voor het versterken van de jeremiërende processiedeelnemers.

Zondag 16 juni verzamelen de klaagzangers zich om 14.00 uur in de Sint-Petrusschool aan de Burgakker in Boxtel voor het omkleden en repeteren. De processie begint om 15.00 uur. Van den Broek: ,,We verzoeken nieuwe deelnemers een van de pasavonden te bezoeken voor het aanmeten van de kleding." Meer informatie hierover is te vinden op de website www.bloedprocessieboxtel.nl.

Dit jaar loopt de klaagzangersgroep zondag 23 juni bovendien als onderdeel van de Boxtelse delegatie mee in de Heilig Bloedprocessie van het Belgische Hoogstraten in het kader van de uitwisseling tussen beide religieuze tradities.

Mannen en vrouwen die de klaagzangersgroep willen komen versterken kunnen een e-mail sturen naar klaagzangers@kpnmail.nl en krijgen per omgaande de partituur in hun mailbox. Telefonisch aanmelden kan ook, via nummer 06-13 55 33 27.


Behalve tijd en inzet kostte het bouwwerk ook geld. Van de Loo: ,,Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren draagt de kosten. De arbeid hebben wij geleverd. Met plezier."

Het nest staat er, nu de bewoners nog. ,,Ik zou het geweldig vinden voor de kinderen als er ooievaars gaan broeden. Zij kunnen dat vanuit de school zien. De leraren hebben dan meteen aanschouwelijk lesmateriaal. Zo'n klepperende vogel op die hoge paal. Dat lijkt me een prachtig gezicht."

FOTO BOVEN: Met vereende krachten en zwaar materieel wordt het ooievaarsnest op zijn plek gezet. (Foto: Peter de Koning).


Boer zoekt Band houdt dit jaar óók een silent disco

Wat begon als een middagje muziek maken met vrienden, is een tweedaags festival geworden dat elk jaar meer publiek trekt. Boer zoekt Band vindt voor de twaalfde keer plaats op 11 en 12 mei in en voor café d'n Boer aan de Corpus in Boxtel. Zaterdagavond staan coverbands centraal en zondag spelen de hele dag muziekgroepen eigen werk. Bovendien is er dit jaar een silent disco.

Dit jaar geven onder meer Michel Geelen en Eugene Broeren met hun nieuwe project Death Star Discotheque zondagavond om 19.15 uur een optreden. De afsluitende act is Mr. Joe Abe, die begint om 20.00 uur. Daarnaast zijn er optredens van Cowboy Vinex, Period, Patrick Hendriks and Friends, Killed by Martians, Street, Acoustic Groove, Q-Size, Remember Buffalo, The Wave en Lazy Horses.

Het gratis toegankelijke evenement start zaterdag 11 mei om 20.30 uur. Zondag begint het programma om 14.00 uur. Meer informatie via de website www.stichtingboerzoektband.nl.


Bakker Barten

Helen van Delft is op zoek naar een foto van de vroegere bakkerij Barten in Boxtel. Zij is een van de huidige bewoners van het gebouw aan de Molenstraat waarin voorheen de bakkerswinkel was gevestigd. Wie beelden heeft en die wil delen, kan mailen naar helenvandelft@hotmail.com.