Boxtel en ProRail spannen zich in voor raildempers

JAN HERMENS

Elders in Brabant, onder andere in de buurgemeenten Oisterwijk, Haaren, Vught en Best, plaatst ProRail de komende maanden 100.000 raildempers op spoorlijnen. In Boxtel niet. Nog niet, volgens burgemeester en wethouders.

,,Het aanbrengen van raildempers valt onder het meerjarenprogramma geluidsanering. Dergelijke maatregelen zijn voor alle sporen in de gemeente Boxtel ondergebracht in het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren-Boxtel. Het stukje Brabantroute binnen onze gemeentegrenzen valt hier ook onder."

Omdat de realisatie van PHS Meteren-Boxtel in de afgelopen jaren naar achteren geschoven is, zou dat betekenen dat het nog wel een poos kan duren voor er raildempers worden aangebracht. Dat is niet zo, als het aan ProRail en de gemeente Boxtel ligt. ,,ProRail spant zich met ons in om de raildempers op de Brabantroute alsnog versneld aan te leggen", meldt het college. Omdat dit een fikse klus is in Boxtel lukt dit volgens de bestuurders niet meer in 2019. ,,We zetten daarom in op 2020".

René Vegter, woordvoerder van ProRail, legt uit wat raildempers precies zijn: ,,Het gaat om een soort stalen blokken met kunststof die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht. Ze dienen puur om geluidsoverlast te verminderen, op trillingen hebben ze geen effect." De stalen blokken kunnen alleen gebruikt worden op tracés met betonnen dwarsliggers. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met drie decibel. Vegter: ,,Dat lijkt weinig, maar in de praktijk is het goed merkbaar."

MINISTERIE

Op dit moment, eind april 2019, zijn nog geen maatregelen getroffen om geluidsoverlast van het spoor te beperken. Dat terwijl de Boxtelse gemeenteraad in november 2016 unaniem een motie aannam van oppositiepartij Balans. Hiermee werd het college opgeroepen zich maximaal in te zetten voor het aanbrengen van geluidsoverlast beperkende maatregelen rondom de spoorlijnen. De fractie van Balans heeft het college hier vragen over gesteld. ,,ProRail heeft in 2017 akoestische onderzoeken verricht om in beeld te krijgen wat er precies gedaan moet worden. Die studies zet de spoorwegbeheerder om in zogeheten saneringsplannen en die moeten naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat", legt het college van B en W uit.

Vegter: ,,Wij hebben voor alle spoortracés in Nederland in kaart gebracht waar maatregelen nodig zijn om aan de wet geluidhinder uit 2010 te voldoen. Er is te weinig geld om alle projecten in het land uit te voeren, het ministerie stelt prioriteiten. Waar die precies liggen, durf ik niet te voorspellen. Het ministerie heeft het laatste woord."


Gemeente krijgt werkkleding van toekomst te zien

Studenten van het Summa College in Eindhoven hebben een biobased bedrijfskledinglijn ontworpen. Het gaat om kleding van hernieuwbare grondstoffen die bruikbaar moet zijn voor medewerkers van de buitendienst van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel en van het biomassaplein.

De ontwerpen geven een kijk op werkkleding van de toekomst. De studenten hebben de kledinglijn gepresenteerd aan buitendienstmedewerkers van de gemeenten en personeel van de projectgroep GreenTech. Het is de bedoeling dat de ontwerpen worden meegenomen in de aanbesteding bij de aanschaf van nieuwe bedrijfskleding.