default
default Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE HUURT TERREIN ROND STAPELEN VAN KASTEELEIGENAAR VOOR ZES TON

Park Stapelen nog tien jaar open voor publiek

RENS VAN DEN ELSEN

Het park rond kasteel Stapelen blijft voorlopig open voor de Boxtelaren. De gemeente huurt het terrein de komende tien jaar voor 600.000 euro. Hiermee komt een einde aan de onzekerheid om de toegankelijkheid. Eigenaar Xander Van Mierlo, die Stapelen vorig jaar aankocht, blijft verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Na de periode van tien jaar wordt het contract steeds met een jaar verlengd.

Wethouder Peter van de Wiel is tevreden: ,,Dit was altijd al de wens van de gemeente. Ik ben blij dat we er samen uit zijn gekomen. Hiermee kunnen we het park zeker stellen voor onze inwoners. En er ook evenementen kunnen plaatsvinden." Dat betekent overigens niet dat het park nu de mogelijkheid gaat bieden voor grootschalige festivals. ,,We willen investeren in de thema's stilte, kunst, cultuur en religie", geeft de wethouder aan.

De al bestaande evenementen in het park, zoals rondom de spiegeltent Bon Salon en Stapel op Sint blijven met dit huurcontract de komende tien jaar verzekerd van hun locatie. ,,Van Mierlo wil Boxtelse tradities, zoals de sinterklaasactiviteiten, graag in ere houden", aldus Cor van Empel, die samen met de Eindhovense vastgoedbelegger eigenaar is van kasteel Stapelen.

Voor Kunst op Stapel komt de overeenkomst voor de editie van deze zomer echter te laat. Anja Heesen, voorzitter van de organiserende Kunst Stichting Boxtel (KSB), gaf in februari in deze krant al aan dat drie maanden voorbereidingstijd te krap zou zijn. Daar is nu geen verandering in gekomen, laat ze weten: ,,Dan zouden we op korte termijn alles moeten regelen. We kunnen helaas geen ijzer met handen breken."

ALLURE

Met de huur van het zes hectare grote park kan de gemeente ook weer werk maken van de plannen rondom Landschappen van Allure, het provinciale investeringsprogramma voor natuurprojecten. Op papier was het kasteelpark hier al onderdeel van, maar door de verkoop van Stapelen, werd hier een stokje voor gestoken. Boxtel bekeek daarom of het mogelijk was om alleen het park te kopen. Van Mierlo wilde hier echter niets van weten omdat het kasteel en de tuin volgens hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

,,Maar nu kunnen we de plannen alsnog uitvoeren", geeft de wethouder aan. Er moet echter wel een wijziging plaatsvinden om de benodigde subsidies binnen te halen. Het 'schooltje', waar voorheen Omroep Dommelland gevestigd was, wordt uit het project geschrapt. De gemeente wilde het gebouw graag gebruiken om activiteiten rondom zingeving in te organiseren, maar het krijgt woonbestemming. Andere elementen uit Landschappen van Allure wil de gemeente al eerder uitvoeren. Van de Wiel: ,,Het gebied rondom Stapelen behoort daar al toe, bepaalde wandelroutes kunnen we daarom al openen."

OVERLAST

Park Stapelen is open van 07.00 tot 22.00 uur open van 1 april tot eind oktober. In de overige maanden is de kasteeltuin toegankelijk tot 18.00 uur. Zowel de gemeente als de beheerstichting zijn samen verantwoordelijk om eventuele overlast in het park tot een minimum te beperken. Nu komt het volgens Van Empel met enige regelmaat voor dat jongeren op de toegangsbrug hangen na zonsondergang en dat er vaak rommel achterblijft op diverse plekken. ,,We willen het gezien onze toekomstige plannen liever niet, maar we denken er nu over om de brug af te sluiten met een hek", geeft Van Empel aan. Dit heeft ook niet de voorkeur voor de gemeente. Van de Wiel neemt dan ook al snel maatregelen: ,,We zorgen voor meer toezicht. Op langere termijn gaan we bekijken hoe we overlast van bijvoorbeeld auto's en rommel op andere manieren kunnen voorkomen."

BURCHT

Over de toekomst van de middeleeuwse waterburcht is nog geen duidelijkheid. Van Empel geeft aan dat er gesprekken worden gevoerd met verschillende partijen, waaronder een zorginstelling, maar dat deze stroef verlopen. Zelf ziet hij het liefst dat het kasteel een hotelfunctie krijgt met horeca. ,,Daar zien we het meeste potentie in. De ridderzaal zou bijvoorbeeld weer als trouwlocatie kunnen


fungeren", geeft hij aan. Ook Van de Wiel ziet dat wel zitten: ,,Dan zouden het park en het kasteel elkaar echt kunnen versterken."

Verhuren van het kasteel is de enige optie die Van Mierlo en Van Empel nu zien. Weer verkopen komt zeker niet bij de mannen op: ,,Xander vindt het een ontzettend mooi project en voelt zich een echte kasteelheer."

FOTO BOVEN: Het prachtige kasteelpark van Stapelen blijft de komende tien jaar open voor alle Boxtelaren. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding