Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PAND AAN DE CLARISSENSTRAAT VOOR OMSCHOLING WERKLOZEN

Elan Bikes start opleidingscentrum

PÅL JANSEN

Een nieuw initiatief aan de Clarissenstraat in Boxtel werd gisteren geopend. Hoewel een boel fietsen van de onderneming Elan Bikes voor de gevel staan, is het geen nieuwe winkel van de fietsspecialist. Er komt iets totaal anders: een opleidingscentrum voor langdurig werklozen. Opleidingsspecialist Innovam, uitkeringsinstantie UWV en eigenaar Evert Lans van de nabijgelegen fietszaak aan de Croonpassage gaven gisterochtend de aftrap voor het initiatief.

Lans runt niet alleen de zaak voor e-bikes aan de Croonpassage, maar is ook deeltijd werkzaam als docent bij Innovam. Deze opleidingstak van brancheorganisatie Bovag houdt zich uitsluitend bezig met trainingen voor mensen binnen de mobiliteitssector. De Boxtelse ondernemer houdt zich bezig met, logischerwijs, cursussen voor tweewielers.

,,Innovam werkt ook veel samen met het UWV. Wij gaan ons in Boxtel bezig houden met mensen die al jarenlang langs de kant staan: door een burnout of gewoon niet meer aan het werk komen. Die mensen willen de laatste jaren van hun werkzame leven omgeschoold worden tot tweewielertechnicus", aldus Lans.

Innovam heeft al soortgelijke initiatieven lopen in allerlei steden in Nederland. Lans: ,,In Breda bijvoorbeeld is zo'n project erg succesvol verlopen. Tien de mensen hebben zich daar laten omscholen tot monteur, allemaal zijn ze doorgestroomd naar een vervolgopleiding."

Het hoofdkantoor van Innovam zit in Nieuwegein. Voor veel mensen, al helemaal zij die weinig tot geen inkomen hebben, is de reis ernaartoe een behoorlijke drempel, weet Lans. ,,In plaats van Nieuwegein, kunnen die mensen hier naartoe komen. Boxtel is eenvoudig bereikbaar en ligt ook centraal in Brabant."

Deelnemers volgen 24 dagen lang een opleidingstraject in het pand aan de Clarissenstraat. In de praktijkruimte zijn zes professionele werkplekken en een keur aan gereedschapstrolley's met professioneel materieel. Innovam zorgt voor dit lesmateriaal. Lans heeft twee digiborden opgehangen om met de theorie aan de slag te gaan. ,,Er komen hier opleiders van Innovam en ook zal ik zelf een deel hier aanwezig zijn om les te geven. We zijn met lokale afdelingen van het UWV in Eindhoven en Tilburg in gesprek om te zorgen dat die mensen straks hierheen komen. We worden dan ook een officiële leerinstelling van het instituut."

De toekomstige studenten krijgen één dag in de week les aan de Clarissenstraat: de overige dagen zijn ze niet op de locatie in Boxtel, maar moeten de deelnemers in de praktijk aan de slag. ,,Dan komen bijvoorbeeld de leerlingen uit Tilburg op woensdag en die uit Eindhoven op donderdag. Het zal hier echter niet de hele week door vol zitten", verwacht Lans.

WIN-WIN

De 24 dagen studie betekent voor de werklozen die omgeschoold willen worden, een flinke besparing op tijd: hiermee wordt de mbo 2-opleiding tot tweewielertechnicus met een jaar verkort. Lans: ,,Na deze opleiding volgen de cursisten nog een jaar lang de studie om de officiële papieren te kunnen krijgen."

Een win-win-situatie, stelt de Boxtelse ondernemer: ,,Ik heb gewoon de ruimte nodig om fietsen hier neer te kunnen zetten. Hier komt geen tweede winkel, maar ik zet straks alleen inruilmodellen en nieuwe fietsen voor de gevel. Klanten komen dus nog steeds naar de Croonpassage." Het opleidingscentrum draait eerst een half jaar proef. Als die succesvol is verlopen, wordt het initiatief permanent.

FOTO BOVEN: Gisteren werd het nieuwe opleidingscentrum van mobiliteitsopleider Innovam aan de Clarissenstraat al in gebruik genomen door de eerste lichting cursisten. (Foto: Peter de Koning).