PLANNEN SUPER WEKT ZORGEN IN BOXTEL

'Coop grootste slachtoffer van uitbreiding Jumbo'

PÅL JANSEN

De Coop in Liempde zou wel eens het grootste slachtoffer kunnen worden van de uitbreiding van Jumbo in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof. Maar niet alleen de dorpssuper, ook andere supermarkten én speciaalzaken in de omgeving zullen direct de dupe zijn. Dat is een van de conclusies van adviesbureau Kardol dat op 16 april in opdracht van Coop een aanvullend rapport over de plannen naar buiten bracht, een vervolg op een eerder onderzoek. Ondertussen maakt ook Centrummanagement Boxtel zich grote zorgen over het Boxtelse centrum.

De Jumbo wil in Oosterhof haar supermarkt flink uitbreiden. De Aldi verhuist enkele honderden meters verder naar Fellenoord waardoor de ruimte in het winkelcentrum in de wijk Oost vrij komt.

In de detailhandelsvisie van de gemeente Boxtel uit 2015 staat dat een winkelvloeroppervlak - dus het deel waar de klanten hun boodschappen doen - van een aantal supermarkten maximaal met 15 procent mag groeien, waaronder de Jumbo. Met instemming van het college van B en W lijkt de Jumbo daar, volgens haar laatste plannen, overheen te gaan. Het gemeentelijk bestuur beredeneert vanuit het bruto vloeroppervlak (winkelruimte plus bedrijfsruimte zoals kantoor en magazijn) dat de uitbreiding wel binnen de marges past van wat de supermarkten in de gemeente Boxtel economisch aankunnen.

Felix Wigman van onafhankelijk adviesbureau BRO stelde mede de detailhandelsvisie uit 2015 namens de gemeente Boxtel op. Hij vertelde twee weken geleden nog tegen deze krant dat, als het gaat om uitbreiding, gekeken moet worden naar het winkelvloeroppervlak: het bruto vloeroppervlak is het verkeerde getal. Dat wordt bevestigd door deskundige Gert-Jan Slob van Locatus, marktleider in retaildata die veelvuldig als bron door BRO in de detailhandelsvisie is aangehaald.

Adviesbureau Kardol schat in dat Jumbo door de verbouwing in Oosterhof haar omzet zal vergroten met vijf tot negen miljoen euro (afhankelijk van het uiteindelijke winkelvloeroppervlak), terwijl nu al een fors deel van de omzet buiten de wijk Oost wordt gehaald.

De detailhandelsvisie wijst er echter op dat Oosterhof een 'wijkverzorgende functie' moet hebben. Maar met de uitbreiding worden miljoenen uit de 'bovenlokale markt' omgezet door Jumbo, stelt Kardol. Coop verliest daardoor uiteindelijk 45 tot 50 procent van haar omzet. En niet alleen de dorpssuper, maar ook andere ondernemers zullen de gevolgen van de marktverschuivingen ervaren, aldus Kardol: ,,De gehele dagelijkse sector (supermarkten én speciaalwinkels) wordt direct gedupeerd."

ONRUSTBAREND

Ook Centrummanagement Boxtel maakt zich zorgen om mogelijke leegstand in het centrum door de uitbreiding. Zij stuurde daarom 15 april, daags voor het rapport van Kardol uitkwam, een brief aan het college. ,,Nu al is de leegstand onrustbarend hoog. De vooruitzichten worden er, ondanks alle goede inrichtingsmaatregelen en plannen, niet beter op. Alle deskundigen verwachten een verdere afname van het winkelaanbod omdat het economisch niet meer rendabel is", schrijft voorzitter Luc Broos.

De uitbreiding van Oosterhof moet beperkt worden en de detailhandelsvisie geactualiseerd voordat B en W besluiten neemt over uitbreiding van het vloeroppervlak, aldus Broos. Kardol stelt op zijn beurt dat het kiezen is tussen twee opties: of het handhaven van de fijnmazige winkelstructuur of verregaande, eenmalige supermarktuitbreiding die leidt tot 'snelle uitdunning van het winkelaanbod in Boxtel en Liempde'.


B EN W BEANTWOORDT POLITIEKE VRAGEN

'De Markt heeft wat extra tijd nodig om te wennen'

PÅL JANSEN

Een 'iets langere gewenningsperiode' is nodig voor de veranderde rijrichtingen Markt, aldus het college van B en W. Gewoontes slijten langzaam, geeft het college in antwoord op vragen van politieke partij Balans.

Het dagelijks bestuur van de gemeente komt hiermee terug op vragen die Balans begin maart stelde over de centrumvisie uit 2012: Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum. De nut en noodzaak van enkele maatregelen uit dat document die nog genomen moet worden, stelde de fractie ter discussie. Zo ook het wijzigen van de rijrichtingen op Markt. Met het oog op het nieuwe parkeerterrein achter het gemeentehuis was het idee, aldus B en W, dat er minder automobilisten op zoek zouden gaan naar een plekje. Ondertussen echter rijden sommige mensen nog verkeerd. Vandaar: nog iets langer wennen.

De wethouders Herman van Wanrooij en Eric van den Broek organiseerden de voorbije weken diverse inloopmiddagen voor belanghebbende partijen. Zoals de Fietsersbond, die in de veranderende rijrichting ook een voordeel ziet. ,,Dat er geen auto's meer komen in de Rechterstraat tussen de Kruisstraat en de Rozemarijnstraat, blijkt echt een verbetering voor zowel fietser als voetganger", aldus voorzitter Pierre van den Oord.

Als belangenbehartiger hoopt hij in de toekomst op een omleiding die fietsers weert uit de Rechterstraat. ,,Die rondgang moet je stimuleren. Fietsers die via de rotonde Fellenoord naar het centrum gaan bijvoorbeeld, zou je eigenlijk via de Grote Beemd en de Raapakkerbrug moeten sturen, niet via de Rechterstraat. Door bijvoorbeeld verwijsborden naar het treinstation. Volgens ons zou de fietsroute het beste op die manier moeten lopen."

CONFLICTEN

De wens van een omleidende route zou wel eens werkelijkheid kunnen worden, want de fietstoegankelijkheid van het centrum wordt in 2019 nog heroverwogen door het college. Iets waar ook Balans op wijst en het nut ervan ter discussie stelt. B en W schrijven echter terug dat de 'conflicten die door het fietsverkeer in het centrum ontstaan', onder meer in het voetgangersgebied, daardoor opgelost kunnen worden.

Dat in het voetgangersgebied vervolgens gescand gaat worden met camera's op verkeer dat er niet mag komen, ziet Balans ook niet zo zitten. Boa's kunnen daardoor echter beter handhaven, stellen B en W: ,,Wel moeten er regels vastgesteld worden om te kunnen handhaven."