Afbeelding
Foto:

HILDE VAN DEN BROEK WINT BOXTELSE KRUISBOOGWEDSTRIJD'

Gilde kroont eerste vrouw tot koning

Een klein jaar na de heroprichting van het Boxtelse schuttersgilde Sint-Barbara & Sint-Joris werd Hilde van den Broek tijdens een grote kringdag in Esch uit een kruisboogwedstrijd verwijderd. Vrouwen mogen niet mee schieten, was destijds (augustus 1997) nog de stelregel in het gildewereldje. Sindsdien is er veel veranderd en (bijna) overal is het mannenbolwerk, dat gilden waren, verlaten. Dat de 64-jarige Boxtelse dinsdag als eerste vrouw het koningschieten van haar broederschap won, was méér dan een overwinning met de kruisboog.

Op moment dat in Boxtel in 1995 de eerste stappen werden gezet om na ruim een eeuw weer een gilde te vormen, was het al meteen duidelijk dat de traditionele waarde van broederschap op moderne leest geschoeid moest worden. Daarbij was het vanzelfsprekend dat ook vrouwen als volwaardig lid zouden worden toegelaten. Niet dat die zich in groten getale aanmeldden als kandidaat-lid overigens.

Hilde van den Broek sloot zich kort na de heroprichting in de ridderzaal van kasteel Stapelen bij Sint-Barbara & Sint-Joris aan en was met name in de beginjaren een fervent schutter. En dus deed ze mee aan de feestelijke kringdag die werd gehouden in Esch. 'Boxtelse gildezuster mag niet meeschieten' kopte deze krant eind augustus boven een van de artikelen waarmee verslag werd gedaan van het uitbundig gevierde schutterstreffen. Want hoewel ze al zeven keer een schot had gelost en even zoveel de zogeheten 'wip' op de ruim twaalf meter hoge schutsboom had geraakt, werd ze door de toernooicommissie uit de wedstrijd gehaald.

,,Ze waren bang dat ik zou winnen van die mannen", grinnikte Van den Broek dinsdag toen ze terugblikte op dat voorval. Inmiddels hebben de meeste schuttersgilden en de overkoepelende federatie hun reglementen aangepast en kunnen vrouwen wél worden ingeschreven als volwaardig lid. ,,Ik denk dat wij daar met onze aanwezigheid wel een kleine bijdrage aan hebben geleverd", zei Jacques Habraken die sinds de heroprichting hoofdman (voorzitter) van de Boxtelse schuts is.

NIET IN VORM

Habraken hing Van den Broek dinsdag op het Boxtelse gildeterrein aan het Essche Heike het koningszilver om. Dat deed hij nadat zij in de dertiende ronde de houten koningsvogel uit de schutsboom knalde. Met tranen van vreugde én ongeloof stond ze erbij. ,,Ik had helemaal niet verwacht dat de vogel nu zou vallen. Het houten blok klonk nog zó hard", bleef Van den Broek maar vertellen tegen iedereen die haar feliciteerde. Dat waren niet alleen leden en partners van de Boxtelse schuts, maar ook van gilden uit de omliggende dorpen die de verrichtingen op de voet volgden.

Net voor haar had Ad van Boxtel, die de afgelopen twee jaar de zilveren koningsketen droeg, de dertiende ronde geopend. De kersverse koning gaf toe dat zij niet in al te beste vorm verkeerde in de wedstrijd waaraan acht (mannelijke) concurrenten deelnamen. Ze miste diverse keren. Maar uiteindelijk gaf het 117e schot tegen halfvijf, na ongeveer ongeveer twee uur strijd, de doorslag. In totaal lieten deelnemers negentig treffers noteren.

Van den Broek is de twaalfde koning van het Boxtelse gilde. ,,Het heeft gewoon zo moeten zijn. Samen met mijn partner Henk heb ik besloten mee te schieten. Hij heeft beginnende dementie en kan nu nog volop meegenieten, was mijn gedachte. Toen we vanochtend verzamelden, bleek dat we vandaag allemaal een speldje zouden krijgen van de Alzheimerstichting. Aan dit goede doel schenken we als gilde dit jaar extra aandacht. Dat krijgt voor Henk en mij nu een extra dimensie."

BLOEMENKROON

Tijdens een inhuldigingsritueel beloofde Van den Broek het gilde de komende twee jaar met verve uit te dragen in haar rol als belangrijkste ceremoniële representant. Met de koningsketen om haar schouders én een bloemenkroon op haar hoed liep zij vervolgens triomferend over het gildevaandel. Een eer die alleen koningen te beurt valt.

Vanaf het schietterrein aan het Essche Heike toog het gilde naar het gemeentehuis om de nieuwe koning voor te stellen aan burgemeester Fons Naterop. Die loste eerder die middag het openingsschot voor de wedstrijd en trakteerde in het gemeentehuis op de erewijn. Aansluitend schoven de gildeleden met hun partner aan voor het koningsmaal in grand café Rembrandt.

GROTE FOTO BOVEN: Triomferend loopt de kersverse koning Hilde van den Broek over het vaandel van het Sint-Barbara & Sint-Joris.

KLEINE FOTO: De houten koningsvogel wacht - samen met de reservevogel - op het moment dat hij in de schutsboom wordt gehesen. (Foto's: Henk van Weert).

Afbeelding