Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'BOXTELS' DUO VERZORGT OPTREDEN IN NEDERLANDS CONSULAAT

'Puur' viert Koningsdag in… Mumbai

MARC CLEUTJENS

Boxtelaar Marc van de Laar vormt met Marco Starink uit Rijen al bijna elf jaar Puur Muziek. Voor het eerst in zijn loopbaan staat het duo binnenkort op de planken in het buitenland. Wat heet! Zondag 5 mei luisteren ze de uitgestelde viering van Koningsdag in op het Nederlands consulaat in de Indiase miljoenenstad Mumbai. Op Koningsdag zelf treden Marc en Marco op in Stellendam op Goeree-Overflakkee. ,,Dat is ook een beetje buitenland…"

Marc (51) kan het nog steeds niet geloven. Een week of vier geleden kreeg hij een telefoontje dat hij in eerste instantie 'verdacht' vond. ,,Ik werd gebeld door een nummer dat begon met +91 en was meteen op mijn hoede", lacht de geboren en getogen Boxtelaar. ,,Bleek ik ineens de Nederlandse consul van India aan de lijn te hebben. Hij vroeg of we met Puur Muziek misschien zin hadden om in Mumbai te komen spelen. Een stad met veertien miljoen inwoners…"

MARKTPLAATS

,,Nou, wij houden wel van het avontuur!", vult Marco (43) aan. Het muzikale duo had amper bedenktijd nodig om de knoop door te hakken. ,,Inmiddels zijn alle handtekeningen onder een keurig contract gezet", vertelt Marc. ,,We hebben de vliegtickets in huis en verblijven straks een paar dagen in een mooi hotel. Instrumenten en versterkers worden daar gehuurd, dat scheelt een hoop gesjouw."

Marc en Marco leerden elkaar in 2008 kennen via Marktplaats. Beiden waren op zoek naar een geschikte muzikale kompaan om een akoestisch duo op te richten. Marco beperkt zich tot Puur Muziek, Marc is ook verbonden aan twee coverbands waarmee hij vaak optreedt: Giddy Limit en Acoustic Groove. ,,De eerste jaren was het flink aanpoten om optredens voor Puur Muziek te krijgen", blikt Marc terug. ,,Nu staan we regelmatig op het podium", vult Marco aan.

350 GASTEN

In Mumbai speelt Puur Muziek op 5 mei in een hotel waar op invitatie van het consulaat 350 gasten aanschuiven voor de verlate viering van Koningsdag. Volgens Marc en Marco gaat het om Nederlanders die in de stad Mumbai wonen en werken. ,,We gaan ongeveer drieënhalf uur spelen", vertelt Marc. ,,De consul heeft ons een lijstje gegeven van tien Nederlandse nummers die beslist op de setlist moeten staan."

Op dat lijstje staan onder meer liedjes van Guus Meeuwis, Rob de Nijs, Boudewijn de Groot, The Amazing Stroopwafels, Nielson en Anouk. ,,We kiezen daarnaast voor meer liedjes van Nederlandse bodem", aldus Marco. Het betreft nummers van Acda & De Munnik, Golden Earring en Kensington, maar ook U2 en Coldplay. ,,En al die liedjes spelen we in een akoestisch arrangement", onderstreept Marc.

Het duo is fier op de uitnodiging. ,,Het wordt ons eerste officiële buitenlandse optreden", jubelt Marc. ,,Hoe vet is het om dat in India te mogen doen?" Puur Muziek trad tot nu toe uitsluitend op in alle windstreken van Nederland. Eénmaal werd de gitaar ter hand genomen op een Spaans terras. ,,Maar toen waren we samen op vakantie met de Boxtelse wandelreisorganisator Wim Kuipers. We zongen samen een liedje en leenden een gitaar van een straatmuzikant."

MUZIKAAL BEHANG?

Zijn de muzikanten van Puur Muziek niet bang dat ze in Mumbai vooral zullen fungeren als muzikaal behang? ,,Nee hoor", zegt Marc. ,,We spelen met versterking en alle liedjes zijn heel herkenbaar. Ik durf te wedden dat mensen gaan meedeinen en meezingen." Welke nummers favoriet zijn? ,,Ik kies voor 'Niet of nooit geweest' van Acda & De Munnik", stelt Marc. Marco noemt een Engelstalige compositie. ,,'Mrs. Robinson' van Simon & Garfunkel. Prachtig nummer, lekker tempo. Leuk in Stellendam én in Mumbai."

Wie meer wil weten over Puur Muziek, kan kijken op de website: www.puurmuziek.com.

FOTO BOVEN: Marc van de Laar (rechts) en Marco Starink vormen al elf jaar de formatie Puur Muziek. Op Bevrijdingsdag spelen ze voor de Nederlandse gemeenschap in de Indiase miljoenenstad Mumbai. (Foto: Peter de Koning).


'We zijn dolblij met het Appeltje van Oranje'

DOORLEES VOORPAGINA

Stichting Met je hart heeft een van de drie Appeltjes van Oranje gewonnen. Dat kreeg de organisatie gistermiddag te horen van Marc van Hal, plaatsvervangend directeur van het Oranje Fonds. Sabine Pool, landelijk manager van Met je hart, werd verrast door een camerateam van Hart van Nederland, dat de winnaars bekend mocht maken.

Het thema van de prijs dit jaar was 'De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)'. De wortels van stichting Met je hart liggen in Boxtel. Oud-inwoonster Babs van Geel heeft haar opgericht. Femke Lagerweij vertelt namens Met je hart: ,,We zijn ontzettend blij. In Zeist was net een van onze activiteiten gaande, toen Marc van Hal het verlossende woord bracht."

De stichting wint een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en 15.000 euro. Lagerweij: ,,Het geld komt ten goede aan onze vrijwilligers."

Naast Met je hart hebben ook stichting ElanArt uit Gelderland en de organisatie Taal doet meer uit Utrecht een Appeltje van Oranje gewonnen. Koningin Máxima reikt 23 mei de prijzen uit.