Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KRATTEN VOL RABARBER NAAR DE VOEDSELBANK

Eerste oogst Voedseltuin van het land

JAN HERMENS

De eerste oogst van dit seizoen is van het land. De medewerkers van voedseltuin De Kleine Aarde hebben kilo's rabarber geplukt. De friszure stengels zijn inmiddels op de plaats van bestemming: Voedselbank Boxtel en omstreken en het opvanghuis van stichting Papa Giovanni XXIII in Liempde.

Theodoor van Leeuwen is initiatiefnemer en coördinator van de Voedseltuin. Hij vertelt: ,,De Voedseltuin is zijn derde seizoen ingegaan. Op het terrein van De Kleine Aarde kweken wij diverse soorten groenten en fruit, op biologische wijze. Zo'n 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken op het land. Zij doen nieuwe energie en arbeidsritme op tussen de planten."

De oogst van de Voedseltuin gaat naar de Voedselbank Boxtel en het opvanghuis van diaken Pierpaolo Flesia in Liempde. Van Leeuwen: ,,Circa 220 gezinnen ontvangen onze producten. We doen ons best een gevarieerd aanbod te telen."

POTEN

Het voorjaar is goed en wel aangebroken. Eerder een periode van zaaien dan van maaien. ,,We zijn bezig zo'n 4500 plantjes te poten. Onder andere spitskool, paksoi en andijvie. Dat is nog maar een bescheiden gedeelte van al het kweekgoed. We planten niet alles tegelijkertijd, het moment hangt af van de soort. De ijsheiligen zijn nog niet voorbij: groentes die niet winterhard zijn, kunnen nog niet in de volle grond."

Nieuw dit jaar is verticale teelt van bijvoorbeeld komkommers. Van Leeuwen: ,,De tuin blijft zich ontwikkelen. We hebben plannen voor de verbetering van de infrastructuur op de percelen en overwegen een schuur te bouwen."

Omdat de Voedseltuin een maatschappelijk doel dient, verdient de organisatie geen geld aan de producten van het land. ,,Het project kan bestaan door giften en donaties. Om op te kunnen starten waren behoorlijke investeringen noodzakelijk. De structurele kosten bedragen tienduizend euro per jaar."

Met de eerste oogst is het kweekseizoen nu in volle gang. Het onkruid groeit en dus moet er geschoffeld worden. Bovendien piepen de tuinbonen al boven de grond uit en is het tijd om de sperziebonen te leggen. ,,Wij zorgen voor gezond, gevarieerd voedsel, van eigen bodem en gekweekt met respect voor mens en milieu. Dat is toch prachtig?"

FOTO ONDER: Medewerkers van de Voedseltuin doen de rabarberstengels in kratten. Het is de eerste oogst van het nieuwe seizoen. (Foto: Peter de Koning).


Gratis presentatie over film met Mads Mikkelsen

Filmliefhebber Jos Vervoort geeft zaterdag 11 mei van 11.00 tot 11.30 uur in Bibliotheek Babel aan de Burgakker in Boxtel een voorbeschouwing op de film Jagten. Mads Mikkelsen speelt daarin de hoofdrol.

In de bibliotheek staan bijpassende boeken klaar. De film is twee dagen later in Muziekhuis Boxtel, Passage Riche 4, te zien. Na afloop van Vervoorts presentatie zijn filmkaartjes met 1,50 euro korting verkrijgbaar. Leden van de bibliotheek die geen kans zien de voorbeschouwing bij te wonen, kunnen aan de servicebalie een kortingsvoucher krijgen. Aanmelden voor de gratis presentatie kan via e-mail: boxtel@babeldenbosch.nl. Filmpodium Scopia verzorgt de voorbeschouwing en de vertoning.