Afbeelding
Foto: Piet van Oers

JAN EN LIES VAN HOREN 60 JAAR GETROUWD

Diamanten paar in Boxtel

HENK VAN WEERT

Door een val in huis brak de 89-jarige Boxtelaar Jan van Horen ruim een maand geleden een heup. Het doorkruiste de plannen om samen met echtgenote Lies hun zestigjarig huwelijksjubileum te vieren. Net terug uit het ziekenhuis, stonden op de heugelijke dag, 11 april, toch buurtgenoten op de stoep om te feliciteren. ,,En bijna overal hing de vlag uit. Erg leuk. We hebben het met de kinderen maar over ons heen laten komen..."

Het grootste deel van hun huwelijksleven woonden Jan en Lies in het huis waar ze nog altijd samen zijn: aan de Deken Spieringsstraat. Daar kwam op de huwelijksdag van het diamanten paar ook waarnemend burgemeester Fons Naterop op bezoek. ,,Hij bood een enorme fruitmand aan. Kijk daar staat het restant; er zijn alleen nog enkele mandarijntjes over", lacht Jan.

Tien jaar geleden blikten Lies en Jan in deze krant al terug op hun huwelijksleven. De kiem daarvoor werd gelegd rond de kerstdagen van 1952. De destijds 22-jarige Jan van Horen toog naar het Baarsven op landgoed Moorwijk om de schaatsen onder te binden. Al snel kreeg hij op het ijs oog voor de vier jaar jongere Lies Linsen. ,,We haalden allerlei fratsen uit. Hij bleef maar om me heen cirkelen", grinnikt Lies. Jan snuift: ,,Wat wil je! Jij kon er niet veel van." Beiden lachen er nog om: ,,We maakten een noodlanding…"

GEMEENSCHAPSZIN

Dat Jan bij zijn vervroegde pensionering in 1990 werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau heeft hij niet alleen aan zijn werk als keurmeester en veterinair inspecteur van de Rijksdienst voor Vee en Vlees te danken. Ook zijn bestuurlijke inzet voor de bond van keurmeesters droeg daaraan bij.

Daarnaast is de staat van dienst van Jan voor de Boxtelse gemeenschap zó lang dat het op deze plek onmogelijk is volledig te zijn. Hij gaf jarenlang leiding aan openbaar carnaval en zwaaide in de jaren zeventig drie jaar de scepter over spotrijk Eendengat als prins Randéro. Voorts hanteerde hij de voorzittershamer bij evenementenstichting Boxtel Vooruit en bij Boxtel's Harmonie. Ook was Jan actief bij de vroegere zwemclub Triton, bij hockeyclub MEP en (nog altijd) bij serviceclub Probus.

ZIEKENBEZOEK

Toen ze Jan leerde kennen, was Lies net gestart met een opleiding tot verpleegster. In het vroegere ziekenhuis op Duinendaal werkte ze zes jaar. Ze stopte toen in 1962 dochter Josephine werd geboren, die twee jaar later gezelschap kreeg van zus Liesbeth. Trots is het echtpaar op de vier kleinzonen, twee kleindochters én achterkleinzoon.

Vanaf haar twaalfde tenniste Lies, eerst bij De Merletten, daarna lange tijd bij Die Braecke. Tien jaar lang presenteerde ze het bejaardencarnaval van De Belhamels. Gedurende lange tijd bezocht ze ook zieken van de Heilig Hartparochie. ,,Maar toen Jan na zijn val in het ziekenhuis belandde, was het moment daar om ermee te stoppen. Wel met pijn in mijn hart, maar het ging niet anders", vertelt Lies. Het onderhoud van de tuin is nog altijd haar passie. ,,Gelukkig maaien onze dochters het gras. De rest lukt nog wel." Daarnaast houdt ze zich bezig met patchwork en quilten.

FOTO BOVEN: Waarnemend burgemeester Fons Naterop (rechts) feliciteerde Jan en Lies van Horen op de dag dat ze zestig jaar getrouwd waren. (Foto: Piet van Oers).


KUNSTENAARS BEGINNEN ZATERDAG

Graffitikunst als cadeau

De Hoogheemflats bestonden in 2018 vijftig jaar en de Huurders Vereniging Hoogheem 25 jaar. Daar hoort een cadeau bij: graffitikunst op de garageboxen bij Steenbok (flat 1).

Stichting Tunnel Vision Boxtel, met Mitch Koningstein (34), Jan Pennings (28) en Paul Jongsma (34) in de gelederen, maakt het kunstwerk. De graffitikunstenaars hebben zich door de onderwaterwereld laten inspireren voor hun ontwerp. Ze veranderen niet alleen de garageboxen, maar ook de nabijgelegen moskeeën in een diepzee met vissen, een duiker en een zeepaardje. Zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 april brengen de mannen de muurschildering aan.