Afbeelding
Foto: Collectie Heemkunde Boxtel

CULTUURHISTORISCHE RONDLEIDING

VVV voert wandelaars door stationsbuurt Boxtel

Een VVV-gids voert wandelaars zondag 28 april door het Stationskwartier in Boxtel. Deelnemers horen en zien onder meer wat de komst van de spoorwegen in de negentiende eeuw voor het dorp betekende. De maximaal anderhalf uur durende tocht uur begint om 11.00 uur op het Stationsplein. Deelname kost twee euro.

De route Stationskwartier is vernieuwd teruggekeerd in het aanbod van cultuurhistorische wandelingen die de VVV in Boxtel houdt. Na de aanleg van de spoorlijnen verdrievoudigde het inwonertal van Boxtel in korte tijd. Houtwerven, wasserijen en weverijen kwamen tot grote bloei. Kasteel Stapelen moest veel grond afstaan om dit mogelijk te maken. Deelnemers aan de VVV-tocht door het Stationskwartier ervaren hoe de Industriële Revolutie ook in Boxtel doorbrak.

Het hele jaar door organiseert VVV Boxtel cultuurhistorische rondleidingen. Dat gebeurt elke laatste zondagochtend van de maand en in de zomermaanden ook op woensdag- en donderdagavond. Er zijn tien verschillende routes die deelnemers langs de mooiste en meest bijzondere plekjes van Boxtel voeren. Ook dit jaar is een gevarieerd programma met een nieuwe route langs naoorlogse panden, die zo karakteristiek zijn voor die periode dat ze bescherming verdienen.

AANMELDEN

Wie zondagochtend 28 april wil meelopen, kan zich aanmelden bij VVV Boxtel, Markt 36 via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. E-mailen kan ook: info@vvvboxtel.nl. Deelnemers dienen vóór 11.00 uur aanwezig te zijn bij het NS-station. twee euro per persoon. De wandeling kost twee euro per persoon en is tweeënhalve kilometer lang.

Het hele programma 2019 kun je zien in de flyer Rondleidingen verkrijgbaar bij alle Beleef Boxtel-punten en bij VVV Boxtel. Ook is het programma te zien op de website www.beleefboxtel.nl en in de maandelijkse Beleef Boxtel-agenda's. Buiten de vaste tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen op afspraak.

FOTO BOVEN: Vooroorlogse blik op de Parallelweg Noord met links het NS-station en rechts het in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerde Hotel van Boxtel. (Foto: collectie Piet Dorenbosch).


Geerten Liefting opent serie kerkconcerten

De serie orgelconcerten in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek start zondag 28 april met een optreden van Geerten Liefting. Bij het samenstellen van zijn programma koos hij de stukken die goed tot hun recht komen op het Smitsorgel. Daarnaast heeft de organist naar muziek gezocht die niet vaak wordt uitgevoerd en dus vrij onbekend is. Het optreden, georganiseerd door de Stichting Kerkconcerten Boxtel, begint om 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt acht euro.

Nieuw voor de vaste bezoekers van de Boxtelse orgelreeks zijn de beeldschermen die in de basiliek worden geplaatst. Op die manier kunnen mensen de organist aan het werk zien tijdens het concert. Dat opent Liefting met een drietal werken uit opus 59 van de Duitse componist Max Reger, geschreven in het jaar 1901. Deze zogenaamde karakterstukken behoren tot zijn bekendste orgelwerken.

Vervolgens klinkt een tweetal werken van een tijdgenoot, maar dan van Engelse bodem. Percy Whitlock is een relatief onbekende componist, hoewel zeer verdienstelijk, zeker als het gaat om zijn koorwerken en orgelstukken. Tijdens het eerste orgelconcert van het nieuwe seizoen vertolkt Liefting voorts Rhapsody in cis van Herbert Howells en de orgelsonate van Albert de Klerk uit 1942, opgedragen aan zijn leermeester Hendrik Andriessen.


Processiefeest BoeL

Stichting BoeL houdt zondag 16 juni een feest voor de vrijwilligers die betrokken zijn bij de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie. Dat feest vindt plaats in de spiegeltent in kasteelpark Stapelen, aansluitend aan de ommegang. Vrijwilligers dienen zich aan te melden via e-mail: feestboel2019@gmail.com of door een briefje met naam, adres en aantal deelnemers op te sturen naar of in te leveren bij winkel-atelier Hebbes, Markt 6, 5281 AT Boxtel.