Leden van Scouting Boxtel vormen jaarlijks een erewacht tijdens dodenherdenking. Zowel bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof (op de foto), als bij het Indiëmonument aan de Koppel. (Foto: Daisy Renders, 2016).
Leden van Scouting Boxtel vormen jaarlijks een erewacht tijdens dodenherdenking. Zowel bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof (op de foto), als bij het Indiëmonument aan de Koppel. (Foto: Daisy Renders, 2016). Foto: Daisy Renders

PLECHTIGHEID BOXTEL OP ZATERDAG 4 MEI

Dodenherdenking 2019: in vrijheid kunnen kiezen

De dodenherdenking staat zaterdag 4 mei in het teken van het thema 'in vrijheid kiezen'. De plechtigheid in Boxtel start om 18.30 uur.

In de Sint-Petrusbasiliek spreekt pastoor Geertjan van Rossem tijdens de herdenking een overweging uit. De inmiddels 93-jarige Toos van der Meijden-Baaijens, die veertien jaar oud was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, draagt er een gedicht voor.

STILLE TOCHT

Aansluitend is om 19.10 uur een stille tocht waarbij wordt stilgestaan bij het Indië-monument op de Koppel. Dat werd in 1992 opgericht en herinnert aan de Boxtelse soldaten die sneuvelden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië.

De wandeling eindigt met een herdenking op de begraafplaats van de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. Om 20.00 uur wordt hier, bij de laatste rustplaats van omgekomen RAF-militairen, twee minuten stilte in acht genomen. Niet alleen voor de Britse piloten, maar ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers.

VENDELGROET

De stille tocht wordt begeleid door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris dat zowel op de Koppel als het kerkhof een vendelgroet verzorgt. Scouting Boxtel vormt op beide plekken een erewacht.

De muzikale omlijsting van de plechtigheid ligt in vertrouwde handen bij een klarinet- en koperensemble van de Gildenbondsharmonie. Na afloop van de herdenking is er koffie of thee in wijkhuis Simeonshof (Annastraat 5), aangeboden door de gemeente Boxtel.

FOTO BOVEN: Leden van Scouting Boxtel vormen jaarlijks een erewacht tijdens dodenherdenking. Zowel bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof (boven), als bij het Indië-monument aan de Koppel. (Foto: Daisy Renders, 2016).