Noud en Marie deelden een bizar oorlogstrauma

HENK VAN WEERT

Jarenlang was een oude damesfiets met onder de snelbinders een tasje met loodgietersgereedschap het vertrouwde vervoermiddel van Noud van de Wijdeven. En regelmatig stond het bij een van de dorpskroegen gestald. In café Marktzicht vertelde Noud wel eens over de Tweede Wereldoorlog, weten Gerard en Riky van der Sloot.

,,Noud lustte graag een borreltje, maar was geen grote prater. Zo nu en dan verhaalde hij over wat hij zoal mee had gemaakt. Eén voorval vergeet ik nooit. Noud vertelde het bij ons aan de bar met tranen in zijn ogen", herinnert Riky zich. ,,Ik heb het verhaal onlangs aan zijn nicht Gerdine verteld."

MISHANDELING

De in Oudewater woonachtige nicht (zie foto links) bevestigt het. ,,Het is een verhaal dat bij ons in de familie nooit bekend is geweest en ook nu zijn er familieleden die het nog niet kennen. Daarom vind ik niet dat het gedetailleerd gepubliceerd kan worden. Wel wil ik kwijt dat tante Marie in de oorlog op gruwelijke wijze is mishandeld en dat ome Noud er getuige van moest zijn. Het verklaart misschien waarom tante Marie altijd wat afstandelijk reageerde op haar man. En misschien ook wel dat ze kinderloos bleven. Die twee deelden een traumatische ervaring." Het voorval illustreert volgens Gerdine dat de verschrikkingen van de oorlog nooit mogen worden vergeten.

De precieze overlijdensdatum van Noud van de Wijdeven is niet bekend, maar was waarschijnlijk in 1993. Zijn echtgenote Marie leefde tot 2001.


Bijen- en plantenmarkt

Imkervereniging Sint-Ambrosius houdt zondag 28 april van 10.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse bijen- en plantenmarkt in park Molenwijk aan het Essche Heike. Daar staat de honingbij centraal en zijn planten te koop die voor insecten nuttig zijn.