Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ESSCHE KERMIS BELEEFT GOED BEZOCHTE EDITIE TIJDENS PAASWEEKEINDE: 'VOLGEND JAAR WEER'

'Het is en blijft een leuke dorpskermis voor iedereen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De toekomst van de kermis in Esch was de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp. Maar nu het festijn volgens traditie wordt gehouden in het paasweekeinde en een nieuwe exploitant de organisatie op zich heeft genomen, lijkt de Essche kermis weer helemaal terug. Het kleine maar gezellige evenement trok een kleine duizend mensen, voor de exploitanten reden genoeg om volgend jaar terug te komen.

Jarenlang was het voor de inwoners van Esch én omliggende dorpen duidelijk: Pasen betekende kermis. Daar kwam in 2015 verandering in. Gedurende drie jaar hield Kermis Organisatiebureau Verdonk het festijn in juli. Vorig jaar keerde de kermis terug naar de paasdagen.

Peter Regter uit Oss was dit jaar de organisator van de kermis. Al dertig jaar komt hij jaarlijks naar Esch met zijn botsauto's en grijpmachines. ,,De Essche kermis was weer als vanouds", meldde de exploitant. ,,Het is geen enorm druk festijn, maar wel enorm gezellig. Vooral gezinnen met jonge kinderen en in de avond wat jongeren komen naar het kermisterrein. En nee, dat zijn er geen duizenden per dag, maar over het aantal bezoekers hadden we zeker niet te klagen."

IJSJE ETEN!

Het was dan ook prachtig weer, misschien was het zelfs iets té mooi. ,,Mensen liggen dan liever in de tuin dan dat ze over een kermis lopen", aldus Regter. Het gezin Van Breugel verruilde zondag het zwembad voor een bezoek aan de attracties in Esch. ,,We zijn op de fiets vanuit Helvoirt gekomen", vertelde de zesjarige Milan. ,,Nu ga ik met papa in de botsauto's en ik wil ook in de draaimolen." Zijn vierjarige zusje Lieve slaat de botsauto's over. ,,Ik wil touwtje trekken. Hopelijk kan ik wat moois voor mijn Barbie winnen!"

Ook Yurre (8) en Stine (6) genoten volop van de Essche kermis. ,,Ik heb een tractor gewonnen en mijn zusje een mooie knuffel", zei Yurre enthousiast. Stine had geen tijd voor een gesprekje. ,,We gaan een ijsje eten." En dat is in deze warmte natuurlijk veel belangrijker. (Foto: Peter de Koning).