Afbeelding
Foto: Gemeente Sint-Michielsgestel

LINTJE VOOR HANS VAN DER SCHOOT

Koninklijke eer voor gildehoofdman Gemonde

HENK VAN WEERT

Traditioneel vindt daags voor Koningsdag de lintjesregen plaats. Morgen, vrijdag 26 april wordt op uiteenlopende plekken uitgesproken dat het 'Zijne Majesteit heeft behaagd...' Burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel liep daar dinsdagavond al op vooruit tijdens de teeravond van het Gemondse gilde, dat vorig jaar ontstond na een fusie van twee eeuwenoude broederschappen. Tijdens de gildemis werd hoofdman Hans van der Schoot voorafgaand aan de feestavond in de Sint-Lambertuskerk benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van der Schoot heeft nadrukkelijk een rol gespeeld bij de samensmelting van beide schuttersgilden. De samengestelde broederschap gaat sinds vorig jaar door het leven onder de naam van de vier patroonheiligen van de oude schutterijen: Sint-Joris, Catharina, Antonius & Sebastiaan. Van der Schoot is negentien jaar voorzitter (hoofdman) en stond aan de wieg van talrijke activiteiten om het gilde hernieuwd in de belangstelling te plaatsen. Ook regionaal zet de Gemondenaar zich bestuurlijk in voor de gilden.

OP VEEL FRONTEN ACTIEF

De verdiensten van de Gemondenaar voor de plaatselijke gemeenschap reiken echter verder. Zo was hij ruim dertig jaar geleden mede-oprichter van buurtvereniging 't Hof, waarvan hij voorzitter is en animator voor het bouwen van carnavalswagens. Ook voor de schoolzeskamp, heemkundevereniging Den Hogert, de Leefbaarheidsgroep, de Gemondse Quiz, het jeugdcarnaval, de basisschool, het Oranjecomité, de parochie, voormalig dorpshuis De Kei, de SP én Lijst Gemonde zette de decorandus zich gedurende langere tijd intensief in.

FOTO BOVEN: Burgemeester Jan Pommer feliciteert de Gemondse gildehoofdman Hans van der Schoot nadat deze een koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld. (Foto: gemeente Sint-Michielsgestel).