Afbeelding
Foto: Maarten Melis

GEMEENTE BOXTEL KIEST NIET VOOR HERINRICHTING


Verkeersbord moet Baanderherenweg in wijk Selissenwal veiliger maken

JAN HERMENS & PÅL JANSEN

Gescheiden fietspaden aanleggen is te duur, maar het college van B en W neemt de vragen vanuit de politiek over de verkeersveiligheid op de Baanderherenweg wel serieus. Borden geven aan dat tussen de rotonde Den Tijber en de Sint-Severusstraat de auto voortaan te gast is.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij wil met de borden het gedrag van met name automobilisten in positieve zin beïnvloeden. Hij heeft over de kwestie gesproken met wijkorgaan Platform Selissen en de Fietsersbond. Deze organisaties kunnen zich in het plan van Van Wanrooij vinden. ,,Het is een kwestie van mentaliteit, van een mindset", aldus de wethouder. Fietsers komen in de knel op de Baanderherenweg door de parkeervakken in het midden van de straat. Auto's die wat te ver naar achteren geparkeerd staan, maken de rijbaan smal.

De borden moeten duidelijk maken dat op de Baanderherenweg fietsers ruim baan hebben en dat auto's er te gast zijn. Na een wordt het effect ervan bekeken en bepaalt het college of verdere maatregelen nodig zijn.

De borden werden mede geplaatst op advies van de Boxtelse afdeling van de Fietsersbond. ,,Eigenlijk zou het meest ideale een fietspad er langs zijn", aldus voorzitter Pierre van den Oord. Een bord plaatsen is geen ideale oplossing, vertelt hij. ,,Ook dan blijft het lastig. De afstand tussen de fietsers ten opzichte van de auto's is gewoon te smal. Bestuurders moeten bovendien op een lang stuk achter eventuele fietsers rijden; automobilisten hebben daar vaak het geduld niet voor."

Maar het realiseren van een extra fietspad, is lastig, weet Van den Oord. ,,Dan moet je ook een stuk van de stoeprand afsnoepen. Maar ik twijfel zelf of dat wel wenselijk is." Niet alleen omdat voetgangers ruimte wordt ontnomen, maar ook vanwege de kosten. ,,Dan moeten ook de kolken naar de riolering verlegd worden, de lantaarnpalen en daarmee de elektriciteitskabels. Tja, dat kost euro's..."

Wat dan de oplossing moet zijn, blijft lastig. Want ook een stuk van de rijbaan afhalen, is niet optimaal, aldus de voorzitter. ,,In 2013 was het idee dat er een harde knip kwam tussen de Baanderherenweg en Baandervrouwenlaan. Er zou dan weinig autoverkeer doorheen komen, dus was het voor de fietsers geen probleem. Maar die knip ging toen niet door en nu zitten we met de gevolgen."

FOTO LINKSONDER: Op de Baanderherenweg zijn diverse verkeersborden geplaatst die aan moeten duiden dat de auto te gast is. Over een half jaar wordt gekeken welk resultaat dat heeft opgeleverd. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

De Witte Karavaan

Museum Boxtel organiseert van zaterdag 15 juni tot en met zondag 18 augustus de expositie 'De Witte Karavaan'. Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van het 150-jarig bestaan van de Witte Paters en de Witte Zusters in Afrika. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree bedraagt vier euro.

Afbeelding