...ODYSSEE..
...ODYSSEE.. Foto: Merlijn Doomernik

CONCERT VAN 'KLASSIEK IN DE KERKEN'

Duitse meesterwerken krijgen nieuwe klanken door Odyssee

Barokensemble Odyssee uit Amsterdam speelt op hoog niveau werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch. Het gezelschap, met als kernbezetting viool, blokfluit, hobo en klavecimbel, verzorgt het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerken. Dat gebeurt zaterdag 18 mei in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat, van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze.

In 1723 kwam de positie van de cantor aan de Thomaskirche in Leipzig vrij. Onder degenen die voor deze prestigieuze post in aanmerking kwamen, waren vier van Duitslands meest befaamde componisten: Bach, Telemann, Fasch en Graupner. Bach heeft de post uiteindelijk gewonnen, hoewel hij toentertijd minder geliefd was dan zijn rivalen. Ondanks het feit dat Bach tegenwoordig het bekendst is, is van alle vier de componisten een zeer grote collectie aan composities overgeleverd. Daarvan is in de laatste decennia veel uitgevoerd en opgenomen. Veel werken zijn inmiddels bekende klassiekers van de barokmuziek.

VERGETELHEID

Terwijl het moderne publiek naar authentieke uitvoeringen van historische originelen zoekt, hadden luisteraars in de achttiende eeuw een heel ander perspectief. Het was zeer gebruikelijk dat er van een werk meerdere versies bestonden, die naar gelegenheid in verschillende bezettingen werden uitgevoerd. Meestal is één versie van een bepaald stuk tegenwoordig als standaardwerk bekend en zijn alternatieven in vergetelheid geraakt.

In dit programma presenteert Ensemble Odyssee enkele van deze minder bekende versies van Duitse meesterwerken. Ook worden niet zo vaak gespeelde suites en concerten voor houtblazers van Telemann, Graupner en Fasch ten gehore gebracht. Het programma geeft een beeld van de verschillende stijlen die in Duitsland naast elkaar bestonden: een smaakvol mengsel van Franse, Italiaanse en Duitse karakteristieken.

In dit programma spelen negen artiesten. Het muziekgezelschap ziet zichzelf als een van de jonge exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland. De instrumentalisten houden de principes van de pioniers hoog, maar weten daarbij ook een eigen aanpak te vinden.

De toegangsprijs, inclusief een drankje na afloop, bedraagt vijftien euro, kinderen tot en met twaalf jaar betalen tien euro. Kaarten bespreken wordt aanbevolen en is mogelijk via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl. (Foto onder: Merlijn Doomernik).