Afbeelding
Foto:

VLEESVERWERKER VOL VERTROUWEN AAN DE SLAG OP LADONK

De Jonge: 'Vion zit hier goed'

PÅL JANSEN

Vleesverwerker Vion wil 35 miljoen euro investeren in de uitbreiding van de werkzaamheden op bedrijventerrein Ladonk. Dat investeringsproces moet in 2021 zijn afgerond. Ondertussen laait de discussie over de wenselijkheid ervan op en doemen er bij inwoners tal van vragen op: worden er meer varkens geslacht, neemt de stank- en geluidsoverlast toe, wat betekent dit voor het aantal arbeidsmigranten in Boxtel en wat zijn de gevolgen voor het verkeer? Een gesprek met Vion in twee delen. Vandaag het tweede en laatste: hoe Vion tegen de gevolgen van de investering aankijkt.

Tal van Boxtelaren vrezen dat door deze investering veel meer varkens geslacht worden. Vion is in Boxtel de laatste jaren ook steeds meer varkens gaan verwerken: inmiddels zo'n 20.000 per dag. Directielid John de Jonge, in het gesprek bijgestaan door een woordvoerder, blijft echter aangeven dat er straks niet nog meer geslacht wordt. ,,Als dat gaat gebeuren, is er weer een nieuwe vergunning nodig."

Hoe wil het bedrijf sterker in de concurrentiestrijd staan zonder meer dieren te slachten? De Jonge: ,,Wij draaien straks zoals we nu draaien. De slachterij blijft hetzelfde en kan niet meer varkens verwerken dan op dit moment."

,,Het gaat er ook om dat je diensten levert die passen bij een bepaalde markt. Denk bijvoorbeeld aan het labellen van producten, de verpakkingen van het vlees en de kwaliteit van het versproduct. Omdat we het efficiënter inrichten, kunnen we ons werk optimaliseren." Woordvoerder: ,,Het draait veel meer om efficiëntie dan om groei. Er is een lichte teruggang in de vleesproductie."

Volgens de jaarverslagen van Vion is het totale aantal verwerkte varkens per week gedaald van 310.000 in 2016 naar 298.000 in 2018.

Mensen blijven overlast ervaren, met name op gebied van stank- en geluidsoverlast. Wat wordt er volgens Vion verbeterd op dat gebied als die investeringen straks zijn gedaan? De Jonge: ,,De laatste jaren hebben we al veel geïnvesteerd in de bestaande panden in Boxtel op gebied van luchtwasinstallaties en beheer van de gebouwen. Duurzaamheid is een traject zonder einde. We besparen met die investering een miljoen kilometers op transport en daardoor alleen al flink op CO2-uitstoot," De directeur verwijst naar de 27 tot 31 vervoersbewegingen naar Scherpenzeel die koelwagens dagelijks moeten maken om 35.000 tot 40.000 ribben te vervoeren. ,,Bovendien maken we straks op het terrein gebruik van trailers met stille elektrische motoren. De nieuwe hal stoot ook geen geur uit. Dit soort zaken raken direct het duurzaamheidsvraagstuk."

Als het gaat om geluid, liet Vion vanwege de vergunningsaanvraag geluidsonderzoek uitvoeren door ingenieursbureau Cauberg-Huygen uit Maastricht. Geluidstoename door extra verkeer en door de uitgebreide productiehal, blijft binnen de huidige vergunning volgens dat rapport: er komt geen extra herrie bij, stelt het bureau.

PARKEREN

Over groei gesproken: volgens de vergunningsaanvraag (die tot gisteren ter inzage ligt bij de gemeente), heeft Vion nu parkeerruimte voor circa 2.200 auto's per dag. Daarvoor zijn 650 parkeerplaatsen nodig. Er wordt in ploegen gewerkt, dus één parkeerplek kan diverse keren per dag gebruikt worden. Met de investering wil Vion parkeerruimte realiseren voor 3.000 personenwagens per dag, tegenover 2.400 werknemers.

Waarom is hier zoveel terrein voor nodig? ,,Netto komen er straks tweehonderd parkeerplaatsen bij. De fabriek draait continu door. Een bepaalde voorraad aan parkeerplekken heb je dus gewoon nodig", licht De Jonge toe. ,,Het is een optelsom van het aantal bewegingen op het gehele terrein. Je vraagt altijd de maximumvariant aan om zeker te zijn dat je niets te kort komt. Het kritische punt ligt altijd tussen de wisseling van de ploegen."

In hoeverre zal het door het aantal toenemende werknemers drukker worden op de Keulsebaan? De Jonge: ,,Onze shifts beginnen om 06.00 en om 14.00 uur. Dus het personeel rijdt altijd buiten de spits om."

ARBEIDSMIGRANTEN

Het personeel uit Scherpenzeel, onder wie veel arbeidsmigranten, zou volgens jullie niet naar Boxtel verhuizen. Waarom denken jullie dat veel werknemers niet hier komen wonen? De Jonge: ,,Het zijn allemaal woonplekken die wij goed kennen. De meeste mensen wonen op dertig minuten, drie kwartier afstand. Hun reistijd naar Boxtel zal vergelijkbaar zijn met die naar Scherpenzeel. We kennen die locaties goed omdat de uitzendbureaus die plekken huren."

Arbeidsmigranten, van wie het gros uit Polen en Roemenië komt, worden regelmatig 'opgehokt'. In Boxtel werd vorig jaar een geval bekend waarbij op één huis, waar zeven mensen stonden ingeschreven, uiteindelijk 26 mensen bleken te wonen. ,,Wij controleren hoe de huisvesting is op diverse eisen zodat mensen er fatsoenlijk wonen", zegt De Jonge. ,,Het voorbeeld wat jij noemt: ik wil niet hebben dat onze werknemers zo wonen. Anders stop ik morgen nog met die bureaus. En dat weten ze!"

BEDRIJFSGROND

Ondertussen speelt op Ladonk ook de discussie over de beschikbare bedrijfsruimte. Hoewel Vion voor de uitbreiding nog enkele gronden kon aankopen, denkt De Jonge dat verdere expansie 'onmogelijk' is. ,,Het staat op dit moment helemaal vol, de locaties zijn op. We moeten hopen op de buren, maar aangezien veel bedrijfspanden om ons heen nieuw zijn, verwacht ik daar niet veel van."

Maar met de investering ziet de vleesverwerker in Boxtel haar toekomst. Producten kunnen met de trein naar Duitsland en Italië. Boerenbedrijven zitten in de regio, opslagplaatsen worden gebruikt in nabijgelegen plaatsen als Asten, Veghel, Oss en 's-Hertogenbosch waar de havens gebruikt kunnen worden en Boxtel ligt aan de A2. ,,Qua infrastructuur is Ladonk het hart. We zitten hier goed."

FOTO BOVEN: Vleesverwerker Vion staat aan de vooravond van een enorme investering. Afgelopen weken werd het terrein al geprepareerd. De vergunningsaanvraag is nog in behandeling. (Foto: Peter de Koning).


TRANSITIE BOXTEL WIL STEUN VAN COLLEGE:

'B en W, wijs uitbreiding van Vion af'

Transitie Boxtel mengt zich in de discussie over uitbreiding van vleesverwerker Vion. De organisatie, die zich bezighoudt met het klimaatvraagstuk op plaatselijk niveau, heeft een reeks vragen naar het college van B en W gestuurd met betrekking tot de recente vergunningsaanvraag.

,,Na een geslaagde Duurzame Week 2018 met brede steun van de gemeente voor het thema Minder Vlees, hebben wij grote moeite met verdere uitbreiding van Vion", schrijft secretaris David Andreae.

De stichting ziet dat het vleesverwerkingsbedrijf veel vrachtverkeer aantrekt, wijst op geuroverlast en vindt dit geen aangename verwelkoming voor mensen die met de trein in Boxtel aankomen. De organisatie vreest voor aantasting van het woongenot, vindt de uitbreiding niet passen bij het Boxtelse duurzaamheidsbeleid en hoopt dat het college de uitbreiding afwijst. ,,Ons bewijs dat B en W moed heeft, komt van het indertijd 'nee' zeggen tegen schaliegas", aldus Andreae.

NARE CONSEQUENTIES

Onder meer vraagt Transitie Boxtel zich af welke druk er wordt uitgeoefend 'om de bestaande nare consequenties van het slachten van zoveel varkens op te lossen'. Ook is de stichting benieuwd naar de middelen die de gemeente Boxtel heeft om de uitbreiding van Vion tegen te gaan.

Dat Vion wil uitbreiden, roept ook vraagtekens op bij Transitie Boxtel vanwege de gestage daling van vleesgebruik bij. Lees daarvoor ook elders op deze pagina het interview met directeur John de Jonge van de vleesverwerker.

Boxtel

Repair Café

Transitie Boxtel en Het Goed organiseren op zaterdag 11 mei tussen 12.00 en 15.00 uur een Repair Café in de tweedehandswinkel aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Bezoekers kunnen kleding en kapotte spullen langs brengen om te laten maken. Ook worden er boortjes geslepen.